Cara menggunakan iPhone sebagai mikrofon untuk Mac

31
Cara menggunakan iPhone sebagai mikrofon untuk Mac

MacBook adalah haiwan yang lengkap dengan sendirinya, tetapi ia masih gagal untuk menyamai kualiti audio dan video yang ditawarkan oleh iPhone. Nasib baik, anda boleh menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon untuk Mac anda. Cuma ikut langkah mudah di bawah untuk menyambungkan iPhone anda ke Mac anda dengan lancar dan menangkap audio berkualiti tinggi.

Keperluan untuk menggunakan iPhone sebagai mikrofon pada Mac

Untuk menjadikan iPhone anda mikrofon lalai untuk Mac anda:

 • Anda mesti mempunyai iPhone XR atau lebih baharu, menjalankan iOS 16 atau lebih baharu
 • Mac anda sepatutnya menjalankan macOS 13 Ventura dan lebih baharu
 • Kedua-dua peranti mesti dilog masuk dengan Apple ID yang sama
 • Dayakan Bluetooth pada kedua-dua peranti dan pastikan iPhone dekat dengan Mac

Untuk menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon Mac anda, anda perlu mendayakan ciri kamera Kesinambungan pada kedua-dua peranti dan kemudian hanya mengambil beberapa langkah lagi.

Cara menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon Mac

 1. Lancarkan apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum → Airplay & Handoff.
 3. Togol pada Kamera Kesinambungan.

  Akses Umum, Airplay & lepas tangan, togol pada Kamera Kesinambungan dalam apl tetapan

 4. Sekarang, pada Mac anda, klik logo Apple () → Pergi ke Tetapan Sistem.

  Klik logo epal dan pilih tetapan sistem

 5. Klik Bunyi pada panel kiri → Pilih Input.

  Akses Bunyi, pilih output dalam tetapan

 6. Pilih iPhone anda daripada senarai.

  Pilih peranti anda daripada bahagian input dalam tetapan

  • Itu sahaja! iPhone anda akan ping dengan bunyi dan memaparkan skrin “Disambungkan ke…”, bermakna anda sudah bersedia untuk menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon wayarles untuk Mac anda.
  • Anda boleh memilih Jeda untuk menghentikan sambungan. Selepas anda selesai, tekan butang Putuskan sambungan merah pada skrin iPhone anda.

Faedah menggunakan iPhone sebagai mikrofon lalai untuk Mac

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mahu menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon untuk Mac anda. Berikut adalah beberapa kelebihan praktikal:

 • Mikrofon terbina dalam iPhone anda biasanya mempunyai kualiti yang lebih tinggi daripada mikrofon terbina dalam Mac anda. Jadi, anda boleh menangkap audio yang lebih tepat dan tepat semasa merakam atau menstrim pada Mac anda apabila menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon.
 • Kebanyakan orang membawa iPhone mereka ke mana sahaja mereka pergi, menjadikannya mudah dan mudah untuk menggunakannya sebagai mikrofon untuk Mac mereka. Anda tidak perlu mengambil mikrofon tambahan atau bimbang tentang menyambungkan kabel, dengan itu menjimatkan masa dan kerumitan.
 • Jika anda sudah mempunyai iPhone, menggunakannya sebagai mikrofon untuk Mac anda boleh menjadi penyelesaian yang kos efektif. Selain itu, membeli mikrofon luaran yang mahal adalah tidak perlu jika anda hanya memerlukannya sekali-sekala.
 • Dengan audio berkualiti tinggi iPhone, anda boleh membuat rakaman profesional dengan mudah, sama ada anda seorang pemula atau jurutera audio yang baru.

Soalan Lazim

Mengapa Kamera Kesinambungan tidak berfungsi pada Mac saya?

Jika anda menghadapi masalah semasa cuba menyambungkan iPhone ke Mac, adalah bijak untuk mencuba cara berbeza untuk membetulkan Kamera Kesinambungan iPhone tidak berfungsi pada Mac.

Adakah menggunakan iPhone saya sebagai mikrofon akan menghabiskan bateri saya dengan cepat?

Menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon boleh menggunakan lebih banyak kuasa bateri daripada penggunaan biasa. Tetapi ia tidak sepatutnya menghabiskan bateri anda terlalu cepat jika anda mempunyai bateri yang dicas penuh.

Bolehkah saya merakam audio terus ke iPhone saya apabila menggunakannya sebagai mikrofon untuk Mac saya?

Ya, sesetengah apl membenarkan anda merakam audio terus ke iPhone anda apabila menggunakannya sebagai mikrofon untuk Mac anda, yang boleh membantu dalam mencipta memo suara atau episod podcast.

Jangan sekali-kali berkompromi dengan audio berkualiti tinggi…

Menggunakan iPhone anda sebagai mikrofon untuk Mac ialah cara terbaik untuk mengakses audio berkualiti tinggi. Ia menyediakan kualiti mudah alih dan bunyi, menjadikannya pilihan terbaik untuk rakaman audio, podcasting dan banyak lagi. Paling penting, menyediakannya adalah mudah dan hanya mengambil beberapa langkah. Anda boleh menukar iPhone anda dengan cepat menjadi mikrofon gred profesional dengan langkah yang betul.

Sila beritahu saya jika anda menghadapi sebarang masalah semasa menyambung dalam ulasan di bawah. Saya dengan senang hati akan membantu.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan FaceTime Handoff pada iPhone, iPad dan Mac
 • Cara membuat panggilan persidangan pada iPhone

 • Apl persidangan video terbaik untuk iPhone dan iPad

Profil Pengarang


Yash Tiwari - Pengarang

Yash

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

| laman web

Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.