Cara Menggunakan Kad SD Dengan Tablet Api

113

Adakah anda memiliki tablet Amazon Fire? Jika ya, adakah anda tahu anda boleh memasang apl terus pada kad SD yang dilampirkan pada tablet anda? betul tu.

Cara Menggunakan Kad SD Dengan Tablet Api

Dengan sesetengah tablet Fire mempunyai storan terbina dalam sekurang-kurangnya 8GB, anda terpaksa memilih dari segi storan. Anda tidak boleh memasang setiap apl yang anda inginkan dan juga tidak boleh menyimpan setiap trek video atau muzik yang anda temui.

Tetapi dengan kad SD, anda boleh menambah sehingga 1TB storan pada tablet anda dan memasang seberapa banyak fail yang anda mahu. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengembangkan storan dalaman anda dan mencipta ruang untuk lebih banyak apl.

Artikel ini akan menunjukkan cara menggunakan kad SD dengan tablet Fire yang menjalankan Fire OS 7.3.1 atau lebih baru.

Cara Menggunakan Kad SD Dengan Tablet Api

Tablet Amazon Fire ialah pilihan yang sangat baik untuk orang yang sedang dalam perjalanan. Ia berpatutan, ringan dan serasi dengan semua perkhidmatan penstriman utama. Tetapi seperti peranti mudah alih moden yang lain, tablet Fire tidak sempurna.

Jika anda memiliki tablet Fire, ada kemungkinan besar anda mendapati diri anda mempunyai sedikit atau tiada storan yang tinggal selepas memuat turun dan memasang apl penting. Ini boleh menyusahkan terutamanya jika anda menggunakan peranti anda untuk storan kandungan.

Walaupun anda boleh memindahkan beberapa fail ke pemacu keras luaran, ini bermakna melepaskan akses segera kepada video, muzik atau apl kegemaran anda. Terdapat juga kesulitan untuk menyambungkan tablet anda ke komputer melalui kabel USB yang serasi apabila anda ingin menyimpan sesuatu secara luaran.

Tambahkan kad SD pada tablet Fired HD anda dan nasib anda berubah serta-merta!

Kad SD ialah cara yang murah untuk menambah storan tambahan untuk muzik, video, apl dan jenis kandungan lain.

Cara Menambah Kad SD pada Tablet Api

Salah satu perkara terbaik tentang tablet Fire ialah kemudahan dan kemudahan menambah kad SD. Kemudian, anda akan melihat cara menggunakan kad sebagai storan dalaman atau sebagai peranti storan besar-besaran. Pemasangan adalah mudah. Begini cara melakukannya.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Matikan tablet anda dengan menahan butang “Kuasa/Tidur” selama dua saat dan pilih “Matikan”.
 2. Cari slot SD pada tablet anda.
 3. Masukkan objek runcing ke dalam pintu yang menutup slot kad untuk membukanya. Anda boleh menggunakan kuku anda, pisau atau pemutar skru berbilah rata untuk melakukan ini. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa penutup pintu tidak tercabut sepenuhnya daripada peranti anda. Sebaliknya, ia berputar ke bawah.
 4. Tolak perlahan-lahan pada kedua-dua belah kad untuk memasukkannya ke dalam soket sehingga anda mendengar bunyi klik.
 5. Tutup penutup pintu dengan menggerakkannya perlahan-lahan ke kedudukan awal. Ini akan menghalang pengumpulan habuk dalam slot.

Selepas mengambil langkah ini, peranti anda harus mengesan kad SD dan menunjukkannya storan yang tidak dikenali atau tidak disokong telah disambungkan.

Cara Menggunakan Kad SD untuk Storan dengan Tablet Api

Apabila anda menyambungkan kad SD ke tablet anda, sistem tidak mengecam format, mengesannya sebagai “peranti storan yang tidak disokong”. Dengan hanya beberapa langkah lagi, peranti anda sepatutnya sedia untuk digunakan.

Jika anda mengetik pada pemberitahuan “peranti storan tidak disokong”, anda akan melihat dua pilihan:

 • Gunakan untuk storan tablet tambahan
 • Gunakan untuk storan mudah alih

Jika anda menggunakan kad anda untuk storan tambahan, anda akan dapat memasang dan mengehoskan apl padanya, tetapi anda juga boleh menggunakannya untuk menyimpan media. Ini akan membantu anda mengosongkan ruang pada storan terbina dalam tablet anda. Pada sisi negatifnya, anda akan kehilangan akses kepada mana-mana apl atau fail yang dihoskan dengan serta-merta pada kad sebaik sahaja anda mengeluarkannya.

Oleh itu, anda harus memilih pilihan pertama hanya jika anda pasti anda tidak perlu mengalih keluar kad dengan kerap.

Jika anda memilih pilihan kedua, anda tidak boleh menggunakan kad anda untuk mengehoskan apl. Anda hanya boleh menggunakannya untuk menyimpan muzik, filem dan fail media lain.

Mari lihat langkah khusus yang diperlukan untuk menyediakan kad anda untuk setiap jenis storan.

Bagaimana untuk Menggunakan Kad SD untuk Storan Mudah Alih Dengan Tablet Api?

Jika anda hanya mahu menggunakan kad anda untuk menyimpan fail media, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Sebaik sahaja tablet anda mengesan kad, ketik “SIMPANAN MUDAH ALIH.”
 2. Pada ketika ini, tablet anda akan bertanya kepada anda sama ada anda ingin memformat peranti anda. Untuk berbuat demikian, ikut gesaan pada skrin. Anda boleh melangkau langkah ini jika kad mengandungi fail yang anda ingin simpan.
 3. Navigasi ke tetapan tablet anda dan ketik pada “Storan”.
 4. Pilih “Storan Dalaman” untuk membuka senarai apl yang dipasang pada peranti anda, bermula dengan apl yang telah menggunakan paling banyak ruang.
 5. Tatal ke bawah sehingga anda melihat “Storan Kad SD.” Di bawah ini, anda akan melihat satu siri suis togol yang membolehkan anda menentukan item yang anda ingin muat turun ke kad. Pilihan ini adalah seperti berikut:
  • Muat turun Filem dan Rancangan TV ke Kad SD anda
  • Muat turun Muzik ke Kad SD Anda
  • Simpan Foto dan Video Peribadi pada Kad SD anda
  • Muat turun Buku Audio ke kad SD Anda
  • Muat turun Buku dan Berkala ke Kad SD anda

Secara lalai, semua pilihan di atas akan didayakan. Jika anda tidak mahu menggunakan kad anda untuk sebarang pilihan yang disenaraikan, cuma togol suis di sebelahnya ke kedudukan “mati”.

Selepas ini, sebarang fail yang dimuat turun akan disimpan pada kad. Ingat bahawa anda akan segera kehilangan akses kepada apa-apa yang disimpan di dalamnya jika anda mengalih keluar kad itu.

Menggunakan Kad SD sebagai Storan Dalaman

Jika anda ingin menggunakan kad sama ada untuk mengehoskan apl atau menyimpan fail, ikut langkah berikut:

 1. Pilih “Gunakan untuk storan tablet tambahan” apabila tablet anda mengesan kad tersebut. Jika tidak, jika kad sudah digunakan untuk storan mudah alih:
  • Buka “Tetapan”
  • Pilih “Storan.”
  • Tatal ke bawah ke “Storan Kad SD” dan ketik “Format sebagai Storan Dalaman.”
 2. Ikut gesaan pada skrin untuk memformat kad anda.
 3. Selepas kad anda telah diformatkan, tablet anda akan bertanya sama ada anda mahu “mengalihkan kandungan” ke kad dengan segera atau “mengalih kemudian”.
  • Jika anda memilih untuk “memindahkan kandungan”, fail media akan segera dipindahkan ke kad anda, termasuk muzik, filem dan video. Walau bagaimanapun, tiada apl akan dialihkan.
  • Jika anda menggunakan “pindah kandungan kemudian”, anda akan dapat mengalihkan fail pada bila-bila masa yang anda mahu, tetapi kelebihan tambahan pilihan ini ialah anda boleh mengalihkan kedua-dua fail dan apl.

Berikut ialah cara untuk mengalihkan apl ke kad SD anda:

 1. Navigasi ke tetapan tablet anda dan ketik pada “Storan”.
 2. Ketik pada “Storan Dalaman.”
 3. Di bawah “Kad SD”, ketik pada “Alih Apl ke Kad SD.”

Pada ketika ini, Fire OS anda akan menilai apl yang boleh dipindahkan dengan serta-merta ke kad anda. Walau bagaimanapun, apl yang tidak boleh dimuatkan pada kad anda akan kekal dalam storan terbina dalam tablet anda.

Teruskan Langkah Anda ke Storan yang Lebih Besar

Tablet Fire ialah peranti yang sangat baik untuk membaca buku, bermain permainan dan menonton filem semasa dalam perjalanan. Walau bagaimanapun, ia datang dengan storan terhad, jadi mungkin tiada ruang untuk semua fail dan apl kegemaran anda.

Walau bagaimanapun, dengan kad SD, anda boleh menambah sebanyak 1TB storan yang boleh digunakan mengikut kehendak anda.

Walau bagaimanapun, kad SD mempunyai beberapa kelemahan. Contohnya, sesetengah apl mungkin berjalan lebih perlahan apabila dipasang pada storan luaran. Selain itu, apl yang dipindahkan daripada storan terbina dalam anda ke kad SD tidak boleh dialihkan semula. Anda hanya boleh memuat turunnya semula.

Namun begitu, kad SD boleh membantu anda memuatkan lebih banyak apl pada peranti anda dan menghapuskan keperluan untuk pemacu keras luaran.

Pernahkah anda cuba menggunakan kad SD dengan tablet Fire? Apakah pengalaman anda?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.