Cara menggunakan kad SIM nano dalam mana-mana telefon

106
AndroidPIT Nokia 5 013
© NextPit

Kecil tidak selalunya cantik apabila ia berkaitan dengan kad SIM: dengan tiga saiz SIM yang berbeza, ada kemungkinan bahawa SIM daripada telefon semasa anda tidak sesuai dengan yang seterusnya. Jika anda pernah terfikir cara menggunakan SIM nano dalam slot SIM mikro, kami ada jawapannya. Berikut ialah cara menggunakan SIM nano dalam mana-mana telefon.

Lompat ke bahagian:

Saiz kad SIM dijelaskan

Terdapat tiga jenis SIM di sekeliling: standard, mikro dan nano. SIM standard adalah yang asli dan cenderung muncul dalam telefon yang lebih lama, seperti Galaxy S2 dan HTC Desire HD.

Saiz ke bawah seterusnya, SIM mikro, telah dibangunkan untuk membantu menjadikan telefon pintar lebih langsing: apabila anda cuba memasukkan begitu banyak teknologi ke dalam satu kes, setiap milimeter dikira. Slot SIM mikro muncul dalam Galaxy S3 dan S4, HTC One X, Sony Xperia S, T dan X dan sebagainya.

Saiz seterusnya dan terakhir adalah yang terkecil, SIM nano. Anda akan menemui slot SIM nano dalam iPhone 5 dan seterusnya dan pada peranti Android yang dikeluarkan dalam beberapa tahun lepas.

Kami katakan terdapat tiga saiz, tetapi sebenarnya terdapat pilihan keempat dan kelima: SIM berbilang, yang acuan bersaiz kad kreditnya boleh ditukar untuk membuat kad SIM standard, mikro atau nano; dan SIM kombi, yang boleh ditukar sebagai SIM standard atau SIM mikro. Anda akan sering melihat kad SIM berbilang dan/atau gabungan apabila anda melihat telefon prabayar atau kontrak SIM sahaja.

penyesuai kad sim

Penyesuai SIM ialah pelaburan yang baik. Yang tidak sesuai adalah tidak. / © Teruskan Berdagang

Amaran penting tentang menggunakan SIM nano dalam slot SIM mikro atau standard

Anda boleh meletakkan SIM kecil dalam slot SIM yang lebih besar dengan menggunakan penyesuai. Terdapat perbezaan yang besar antara penyesuai, bagaimanapun, dan yang kurang baik boleh menyebabkan semua jenis masalah. SIM yang longgar boleh tersangkut di dalam telefon, dan usaha anda yang semakin marah untuk mengeluarkannya semula boleh menyebabkan kerosakan serius pada dalaman telefon yang halus.

Melainkan anda benar-benar mahir dengan perkara teknikal yang tidak menentu, mengeluarkan SIM yang tersekat adalah tugas untuk pembaikan telefon kejiranan mesra anda.

Perkara yang perlu dicari dalam penyesuai SIM nano atau mikro

Dalam satu perkataan, kualiti. Jika penyesuai memerlukan pita atau plastik melekit untuk memegang SIM pada tempatnya, ia tidak akan sesuai dengan sempurna, dan ini bermakna terdapat peluang yang sangat baik bahawa sebaik sahaja anda memasukkan SIM, anda akan mengalami masalah yang teruk. masa untuk mengeluarkannya semula. Ini bermakna penyesuai SIM yang benar-benar murah boleh menjadi ekonomi palsu (lihat di atas).

Jika anda pergi Googling, anda akan melihat ramai orang mengatakan perkara yang baik tentang penyesuai SIM Sadapter, yang pada masa ini berharga di bawah $10 untuk tiga pek di Amazon. Penyesuai ini dipotong ketepatan mengikut dimensi tepat yang ditentukan oleh piawaian SIM antarabangsa, dan diperbuat daripada plastik yang tidak akan berubah bentuk melainkan anda memasukkannya ke dalam ketuhar panas.

Walaupun agak sukar untuk mendapatkan SIM di sana (ia padat) anda boleh yakin bahawa sebaik sahaja ia berada di dalamnya, telefon anda tidak akan pergi ke mana-mana. Penyesuai lain sudah tentu tersedia, tetapi pastikan anda meluangkan sedikit masa menyemak ulasan pengguna – terutamanya daripada orang yang mempunyai telefon yang sama dengan anda.

Cara menggunakan SIM nano dalam mana-mana telefon

Mekanik menggunakan nano SIM dalam telefon bukan nano cukup mudah. Mula-mula pilih penyesuai yang sesuai – dalam kes ini nano kepada mikro – masuk ke dalam kad SIM anda dan kemudian pop kombo SIM/penyesuai dalam slot kad.

AndroidPIT oneplus 5 0201

Kad SIM Nano akan menjadi pertaruhan terbaik untuk kebanyakan telefon baharu. / © NextPit

Terdapat satu lagi isu yang perlu difikirkan, dan itulah kunci rangkaian. Jika telefon yang anda masukkan SIM bukan telefon yang anda beli sebagai telefon tidak berkunci, ia mungkin mempunyai kunci rangkaian. Dalam bahasa Inggeris biasa, ini bermakna telefon yang dibeli Verizon hanya akan berfungsi dengan SIM Verizon, telefon O2 hanya akan berfungsi dengan SIM O2 dan sebagainya. Jika telefon anda dikunci, hanya memasukkan SIM daripada rangkaian lain tidak akan berfungsi.

Kami mendapat berita baik dan berita buruk di hadapan itu. Berita baiknya ialah mudah untuk membuka kunci telefon anda; buruknya ialah ia cenderung memakan kos, kerana rangkaian tidak benar-benar mahu anda beralih kepada saingan mereka. Perincian berbeza dari rangkaian ke rangkaian, jadi anda perlu menyemak dengan pembekal anda untuk mengetahui syarat.

Jika telefon anda dikunci pada rangkaian tertentu, anda biasanya perlu mengisi borang dalam talian dan menunggu sehingga 10 hari bekerja untuk permintaan buka kunci diproses.

Pernahkah anda menggunakan SIM nano dalam SIM mikro atau slot SIM standard? Adakah proses itu tidak menyakitkan atau menyakitkan? Beritahu kami dalam ulasan.