Cara menggunakan Kapsyen Langsung pada Google Pixel 4

80
AndroidPIT 100 Hari Dengan Google Pixel 4 David 1
© NextPit

Ciri Kapsyen Langsung baharu pada Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL merupakan tambahan yang dipandang rendah pada telefon utama Mountain View tahun ini. Ia membolehkan anda memberi kapsyen kepada mana-mana video terus pada peranti, sama ada video YouTube atau rakaman yang dibenamkan dalam suapan Twitter anda. Begini cara menggunakannya.

Lompat ke bahagian:

Mengapa menggunakan Kapsyen Langsung?

Pernah duduk di dalam kereta api atau di pejabat dan seseorang menghantar video menarik kepada anda untuk ditonton? Anda sudah tentu boleh meningkatkan kelantangan pada telefon pintar anda dan memainkan video untuk didengari di sekeliling anda, tetapi itu boleh menjadi anti-sosial dalam beberapa kes. Anda juga boleh mencapai fon kepala anda, tetapi ia juga boleh menyakitkan jika ia berada di bahagian bawah beg anda atau lebih teruk lagi, anda tidak mempunyai apa-apa untuk diserahkan langsung.

  • Kajian Google Pixel 4 XL: penantian besar untuk kemas kini perisian

Kapsyen Langsung ialah penyelesaian yang sempurna untuk detik-detik itu. Saya tidak melihat ini sebagai ciri untuk menonton video yang lebih panjang atau filem penuh, walaupun anda boleh jika anda mahu, tetapi untuk situasi di mana anda hanya perlu memahami dialog tanpa bermain-main dengan rocker kelantangan dan fon kepala, ia adalah sempurna! Kapsyen Langsung boleh menambah sari kata pada mana-mana media video yang dimainkan pada telefon anda. Ia juga sangat tepat dan berfungsi dengan pantas dalam masa nyata. Ia juga berfungsi untuk panggilan video, yang merupakan sesuatu yang tidak mungkin dilakukan sebelum ini.

kapsyen langsung4

Kapsyen Langsung pada video YouTube pada Google Pixel 4 / © NextPit

Cara mengaktifkan Kapsyen Langsung pada Pixel 4 anda

Terdapat beberapa cara untuk menghidupkan Kapsyen Langsung pada telefon pintar Pixel 4 anda. Cara terpantas dan termudah adalah melalui penggoncang volume, sebenarnya. Jika anda menggunakan Pixel 4 pada Android 10, ikuti langkah di bawah:

  1. Tekan rocker kelantangan, sama ada ke atas atau ke bawah adalah baik
  2. Di bahagian paling bawah, anda akan melihat ikon yang kelihatan seperti kotak dengan teks dalam (lihat tangkapan skrin di bawah), iaitu ikon Kapsyen Langsung
  3. Anda boleh menghidupkan atau mematikannya dengan cepat dan mudah dari sini
  4. Apabila ia dimatikan, ia akan mempunyai garisan menyerong melalui kotak
kapsyen langsung1

Kapsyen Langsung boleh dihidupkan melalui rocker kelantangan / © NextPit

Anda juga boleh menghidupkan dan mematikan Kapsyen Langsung menggunakan Menu Tetapan Pantas. Anda perlu menambah ikon pada Tetapan Pantas anda jika anda belum melakukannya. Ikuti langkah di bawah:

  1. Seret ke bawah dari bahagian atas skrin anda untuk membuka Menu Tetapan Pantas
  2. Ketik pada ikon pensel untuk mengedit jubin yang anda ada di sana
  3. Anda akan menemui ikon Kapsyen Langsung yang sama yang kami lihat dalam menu rocker volum
  4. Tambahkannya pada Meu Tetapan Pantas anda untuk akses mudah
kapsyen langsung2

Anda juga boleh menambah Kapsyen Langsung pada Menu Tetapan Pantas / © NextPit

Akhir sekali, anda juga boleh mengaktifkan Kapsyen Langsung dari menu tetapan biasa. Ia terletak di bawah tetapan Kebolehaksesan. Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan ‘Kapsyen Langsung: kapsyen media secara automatik’.

Cara melaraskan tetapan Kapsyen Langsung

Memandangkan anda sudah tahu cara menghidupkan dan mematikan Sari Kata Langsung, anda mungkin mahu mengorek menu tetapan untuk mengubah suai kawalan mengikut keinginan anda. Anda boleh sama ada mencari tetapan anda untuk “Kapsyen Langsung” atau mencarinya di bawah menu Kebolehcapaian seperti yang diterangkan di atas.

kapsyen langsung3

Anda boleh mengubah suai kawalan mengikut keinginan anda dalam tetapan Kapsyen Langsung. / © NextPit

Dari skrin ini, anda boleh menukar bahasa (hanya bahasa Inggeris tersedia pada masa ini tetapi di sinilah tetapan apabila lebih banyak bahasa dilancarkan tidak lama lagi), menyembunyikan kata-kata kotor dan memilih sama ada untuk memperkenalkan label bunyi untuk perkara seperti ketawa, tepukan dan muzik, atau sama ada anda boleh hidup tanpa mereka.

Terdapat juga pilihan untuk mengalih keluar ikon Kapsyen Langsung daripada kawalan kelantangan anda jika anda tidak suka menggunakan kaedah ini untuk menghidupkan dan mematikannya. Anda juga boleh mendapatkan maklumat dan petua untuk menggunakan Kapsyen Langsung dalam menu ini. Menyentuh dan menahan kapsyen membolehkan anda mengalihkannya, sebagai contoh, sambil mengetik dua kali kapsyen akan mengembangkannya.

  • Cara menggunakan Motion Sense pada telefon pintar Google Pixel 4 anda

Google membawakan Sari Kata Langsung kepada panggilan telefon

Terima kasih kepada Pratonton Pembangun Android 11 3, kini kami tahu bahawa Google merancang untuk membawa Kapsyen Langsung kepada panggilan telefon serta kandungan video. Ini bermakna anda boleh mempunyai sari kata untuk rakan perbualan anda!

Lelaki di atas Pembangun XDA menganalisis versi 2.13.302920511 Perkhidmatan Pemperibadian Peranti, apl yang menjalankan Kapsyen Langsung. Mereka menemui rentetan kod yang menunjukkan bahawa pengguna akan dapat menghidupkan Kapsyen Langsung semasa panggilan telefon pada Android 11.

Pernahkah anda mencuba Kapsyen Langsung pada telefon pintar Google Pixel 4 anda? Untuk apa anda menggunakannya? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.