Cara Menggunakan Life360 Tanpa Nombor Telefon

28

Life360 adalah malaikat penjaga digital. Ia membantu anda mengawasi orang yang anda sayangi untuk memastikan keselamatan mereka tanpa panggilan atau kebimbangan berterusan. Apabila menyediakan akaun Life360 anda, anda akan diminta untuk memberikan maklumat asas, termasuk alamat e-mel dan nombor telefon anda.

Cara Menggunakan Life360 Tanpa Nombor Telefon

Tetapi bagaimana jika anda tidak boleh atau tidak mahu memberikan nombor telefon? Bolehkah anda masih menggunakan Life360?

Anda akan gembira mengetahui bahawa jawapannya adalah ya. Anda hanya memerlukan nombor telefon maya Google Voice. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Menggunakan Life360 Tanpa Nombor Telefon

Anda mungkin menggunakan peranti Wi-Fi sahaja untuk Life360 atau mempunyai beberapa kebimbangan privasi tentang berkongsi nombor telefon peribadi anda. Walau apa pun, anda boleh menggunakan Google Voice sebagai penyelesaian.

Tetapi apakah itu Google Voice?

Google Voice ialah perkhidmatan VoIP (Voice over Internet Protocol) yang membolehkan anda membuat dan menerima panggilan telefon serta menghantar mesej teks menggunakan nombor telefon digital. Jadi secara teknikalnya, anda masih akan menggunakan nombor telefon dengan apl Life360. Ia tidak akan menjadi nombor telefon peribadi atau perniagaan anda. Lebih baik lagi, perkhidmatan ini percuma; satu-satunya keperluan untuk mendaftar ialah akaun Gmail.

Kedengaran hebat, bukan? Mari lihat cara anda boleh menyediakan Google Voice.

Cara Menyediakan Google Voice

Menyediakan Google Voice ialah proses yang agak mudah, sama ada anda menggunakan komputer atau telefon mudah alih.

Untuk mendaftar nombor telefon Google Voice menggunakan komputer, lakukan perkara berikut:

 1. Log masuk ke akaun Gmail anda.
 2. Lawati Google Voice halaman log masuk.
 3. Masukkan bandar dan negeri anda dalam bar carian.
 4. Pilih nombor telefon daripada menu lungsur.
 5. Klik pada butang “Sahkan”.
 6. Masukkan nombor telefon untuk dipautkan ke nombor Google Voice anda.
 7. Pilih “Hantar kod.”
 8. Masukkan kod pengesahan yang anda terima.
 9. Klik pada “Sahkan” sekali lagi.
 10. Selesaikan proses dengan menekan butang “Tuntutan” untuk mengawal nombor telefon yang diberikan secara rasmi.

Adakah anda mahu menyediakan Google Voice terus pada peranti telefon anda? Kemudian ikuti langkah di bawah:

 1. Muat turun Apl Google Voice daripada Gedung Play.
 2. Masukkan talian tetap atau mana-mana nombor bukan VoIP lain untuk mengakses panggilan di Google Voice.
 3. Masukkan nombor telefon untuk dipautkan ke nombor Google Voice anda.
 4. Tekan “Seterusnya.”
 5. Ketik “Selesai.”

Cara Menyediakan Life360 Menggunakan Nombor Google Voice Anda

Memandangkan anda mempunyai nombor telefon maya, tiada apa yang menghalang anda daripada membuat akaun Life360.

Begini cara melakukan ini menggunakan telefon pintar anda:

 1. Muat turun apl Life360 daripada Kedai mainan atau Stor aplikasi.
 2. Ketik butang “Bermula”.
 3. Masukkan nombor telefon yang telah anda pilih (atau telah ditetapkan) semasa menyediakan Google Voice dan ketik “Teruskan”.
 4. Buat kata laluan yang kuat (sekurang-kurangnya lapan aksara dengan sekurang-kurangnya satu huruf, satu nombor dan satu aksara khas) dan tekan “Teruskan.”
 5. Masukkan nama pertama dan nama keluarga anda ketik “Teruskan.”

Dari sana, anda boleh sama ada memasukkan kod jemputan untuk menyertai Bulatan orang lain atau membuat Bulatan serba baharu untuk keluarga anda.

Dan begitulah – fungsi penuh apl Life360 tanpa memberikan nombor telefon peribadi atau perniagaan anda.

Untuk Apa Lagi Anda Boleh Gunakan Google Voice

Anda mungkin berfikir bahawa menyediakan Google Voice hanya untuk Life360 adalah terlalu menyusahkan. Jika ya, kami mendapat berita baik. Anda boleh menggunakan perkhidmatan ini untuk pelbagai tujuan lain, menjadikan proses pemasangannya sangat berbaloi.

Memusatkan Panggilan Anda

Menggunakan Panel Kawalan berguna Google Voice, anda boleh mengumpulkan semua nombor telefon anda (telefon bimbit, telefon kerja, talian tetap, dll.) di satu tempat. Kemudian anda boleh memilih telefon untuk menjawab sebarang panggilan masuk berdasarkan pilihan mana yang paling mudah. Begitu juga dengan mesej teks masuk.

Menyediakan Penghalaan Diperibadikan

Jika anda tidak mahu orang dari tempat kerja menghubungi anda melalui nombor peribadi anda atau ahli keluarga anda menggunakan nombor kerja anda, anda boleh bergantung pada Google Voice untuk menyediakannya. Bagaimana? Nah, perkhidmatan ini mempunyai pilihan penghalaan lanjutan yang membolehkan anda mengarahkan panggilan tertentu ke nombor telefon tertentu. Lebih baik lagi, anda boleh mengarahkan panggilan yang tidak diingini terus ke mel suara.

Mendapat Akses kepada Pilihan Saringan Lanjutan

Dengan Google Voice, tiada panggilan akan mengejutkan anda lagi. Perkhidmatan berguna ini membolehkan anda mengangkat panggilan, melihat nama pemanggil (daripada buku alamat anda atau daripada maklumat yang dikumpul oleh Google Voice), dan kemudian memutuskan perkara yang perlu dilakukan dengan panggilan tersebut. Perlu diingat bahawa pemanggil akan mendengar deringan selama ini. Anda akan dibentangkan dengan empat pilihan:

 • Jawab panggilan
 • Jawab panggilan dan rakamkannya
 • Hantar panggilan ke mel suara
 • Hantar panggilan ke mel suara dan dengar mesej secara langsung

Mendapat Akses kepada Pilihan Pertengahan Panggilan Lanjutan

Daftar untuk Google Voice dan anda tidak perlu menutup panggilan semasa untuk menukar telefon atau merakam perbualan anda. Anda boleh melakukan kedua-dua tindakan ini dengan menekan satu butang.

Soalan Lazim

Adakah saya memerlukan nombor Google Voice jika Life360 menyatakan telefon saya sudah digunakan?

Jika anda sedang mencari jawapan ringkas, itu tidak. Anda tidak semestinya memerlukan nombor maya jika anda melihat mesej ralat ini. Apa yang perlu anda lakukan ialah tuntut nombor anda. Dengan cara ini, anda akan membuktikan anda menggunakan nombor itu pada masa ini, yang akan mengeluarkannya daripada pemilik sebelumnya.

Lindungi Keselamatan Orang Tersayang Anda Tanpa Risau

Dengan Google Voice, anda tidak perlu risau tentang memasukkan nombor telefon sebenar anda ke dalam Life360. Gunakan nombor maya, dan anda akan melindungi privasi anda, mendapat akses kepada ciri luar biasa Life360 dan memastikan komunikasi lancar untuk semua nombor telefon anda.

Adakah anda menggunakan Life360? Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan apl? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.