Cara menggunakan Live View dalam Peta Google pada iPhone

16
Cara menggunakan Live View dalam Peta Google pada iPhone

Perkara yang perlu diketahui sebelum ini:

 • Ciri ini hanya boleh diakses di London, Los Angeles, New York City, Paris, San Francisco, Tokyo dan beberapa negara terpilih.
 • Kawasan berjalan kaki harus mempunyai liputan Street View.
 • Google tidak mengesyorkan menggunakan Live View untuk arah kereta.
 • Memegang telefon anda di hadapan anda semasa berjalan boleh menyebabkan kemalangan; menggunakan ciri ini secara bertanggungjawab.

Adakah anda bosan mencari lokasi anda di Peta Google? Setiap kali saya meneroka bandar baharu atau cuba mencari jalan di kawasan kejiranan yang sibuk, saya menggunakan Live View dalam Peta Google pada iPhone saya untuk sampai ke destinasi saya. Ia menunjukkan arah masa nyata dan menindihnya pada suapan langsung daripada kamera anda.

Oleh itu, anda boleh mencari jalan anda di sekitar kawasan yang tidak dikenali dengan mudah. Tetapi bagaimana untuk mengaksesnya? Dalam blog ini, saya akan membimbing anda tentang cara menggunakan Live View dalam Peta Google pada iPhone anda supaya anda boleh menikmati pengalaman navigasi yang lebih lancar. Jadi, mari kita mulakan!

Cara menggunakan Peta Google Live View pada iPhone

Untuk meningkatkan pengalaman navigasi, Google telah menambahkan arah berjalan AR dan ciri Live View. Ia menggunakan kamera telefon anda untuk mengecam persekitaran anda dan memaparkan penanda dan anak panah maya, menghalakan anda ke arah destinasi anda. Anda juga boleh mendapatkan arah 2D dengan Live View pada peta mini di bahagian bawah.

 1. Buka apl Peta Google pada iPhone anda.
 2. Masukkan destinasi dalam medan carian atau lepaskan pin pada peta.
 3. Ketik Arah.
 4. Pilih Berjalan dari bar alat.
  Titik permulaan mestilah lokasi semasa anda.
 5. Ketik Live View.
 6. Patuhi arah AR pada skrin untuk membenarkan Peta Google mengenal pasti lokasi anda.
  Halakan kamera telefon anda dari pokok dan orang ramai dan fokus pada struktur dan papan tanda di seberang jalan.

  ketik arah, pergi ke berjalan kaki, ketik paparan langsung dalam peta google

 7. Sekarang, anda akan melihat arahan melalui paparan kamera pada iPhone anda.

Apabila anda menggunakan ciri ini buat kali pertama, Peta Google akan menunjukkan gesaan yang menerangkan ciri tersebut dan meminta akses kamera. Ketik untuk meneruskan dan memberikan kebenaran.

Cara mengorientasikan diri anda dengan Live View

Daripada memahami peta dan menavigasi dengan sewajarnya, anda boleh dengan cepat membiasakan diri dengan persekitaran anda dan meneroka tarikan tempatan dengan ciri Google Maps Street Live View pada iPhone anda. Kebanyakan mercu tanda yang disokong Live View ialah taman terkenal dan kawasan tumpuan pelancong seperti Bangunan Empire State NYC.

Anda boleh menggunakan Live View di Peta Google dalam dua cara:

 1. Cari lokasi → Pilih Peta Langsung daripada menu arah.
 2. Pergi melalui mana-mana kategori, seperti restoran atau pusat beli-belah → Pilih Lihat Peta → Pilih satu daripada pilihan → Ketik Langsung. Sebaik sahaja anda memasuki Live View, ikut langkah yang dinyatakan di atas.

Sekarang anda tahu cara menavigasi dengan Peta Google Live View pada iPhone anda, mari lihat kaedah untuk keluar dari ciri tersebut.

Cara keluar dari Live View dalam Peta Google pada iPhone

Selepas mendapat laluan yang betul, saya keluar dari Live View kerana ia menghabiskan bateri iPhone anda dengan cepat dan boleh menyebabkan terlalu panas. Selain itu, berjalan di jalan sambil menonton skrin telefon anda adalah berbahaya. Walaupun anda keluar dari Live View, anda akan bergetar apabila mencapai langkah navigasi seterusnya. Jadi, anda tidak akan kehilangan laluan anda.

 1. Ketik anak panah kiri atas pada suapan kamera anda.
 2. Ia akan membuka paparan peta 2D.
 3. Leret ke atas dari bawah → Ketik Arah.

Setiap kali saya berasa keliru, saya hanya kembali ke Live View semula. Untuk itu, hanya condongkan telefon anda ke kedudukan menegak atau ketik butang Live View. Sebaik sahaja anda sampai ke destinasi, anda harus menamatkan laluan dan arahan dengan memilih Keluar.

Beralih antara paparan Peta Langsung dan 2D secara automatik pada iPhone

Jika anda kerap menggunakan Live View Peta Google pada iPhone anda untuk menavigasi, dayakan penukaran kepada Live View secara automatik. Ia akan mendayakan Live View apabila anda memegang telefon anda secara menegak dan kembali ke paparan peta 2D secara mendatar.

 1. Buka Peta Google → Ketik ikon profil anda.
 2. Pilih Tetapan → Navigasi.
 3. Togol pada Live View.

  ketik ikon profil, pilih tetapan, navigasi, togol pada paparan langsung dalam peta google

Jika anda tidak menyukai ciri kecondongan, anda boleh mematikannya dari sini.

Bagaimana untuk meningkatkan ketepatan lokasi dengan Google Live View pada iPhone

Apabila anda membuka suapan kamera Live View, ia mengambil masa untuk menentukan lokasi anda, bergantung pada persekitaran anda. Memandangkan lebih banyak maklumat dikumpulkan tentang lokasi anda, kedudukan anda pada Peta menjadi lebih tepat. Jadi, pada masa akan datang, anda akan mendapat arah navigasi dengan cepat dengan lebih tepat.

 1. Buka Peta Google semasa dalam perjalanan.
 2. Ketik titik biru untuk mengesan lokasi anda.
 3. Pilih Kalibrasi dengan Live View.
 4. Halakan kamera anda pada struktur dan papan tanda berdekatan untuk lebih ketepatan.
 5. Ikut arahan yang ditunjukkan pada skrin.

Anda mungkin tidak mendapat Penentukuran Pandangan Langsung jika Paparan Jalan tidak tersedia untuk lokasi tersebut atau persekitarannya tidak betul. Tetapi bagaimana anda tahu jika Live View berfungsi?

Bagaimana untuk mengetahui sama ada Live View berfungsi

Google mempunyai pangkalan data paparan jalan untuk mengenali lokasi yang berbeza. Oleh itu, menghidupkan ciri Live View menggesa anda untuk menghalakan kamera anda ke arah bangunan, papan tanda jalan atau landskap penting yang lain. Jadi Peta Google mungkin mengenal pasti lokasi anda menggunakan data Street View setempat untuk menunjukkan arah pada telefon anda.

Jika Live View masih tidak berfungsi, pastikan anda berada dalam:

 • Lokasi dengan pencahayaan yang baik
 • Di luar rumah
 • Tempat untuk menangkap bangunan dan papan tanda di seberang jalan
 • Di mana-mana Street View tersedia

Memang sukar untuk mencari tempat untuk menerokai ciri Live View. Walau bagaimanapun, saya telah menemui helah untuk mengetahui sama ada sesuatu tempat itu menyokong Street View. Jom terjun!

Cara mencari tempat dengan Live View pada iPhone

 1. Pergi ke Peta Google.
 2. Ketik ikon kamera dalam kotak carian.
 3. Fokuskan kamera anda pada bangunan atau papan tanda.
 4. Jika Live View tersedia, ia akan memaparkan Ready! mesej dengan anotasi lokasi jiran.
 5. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang lokasi, tuding atau sentuh pada anotasi.

Perhatikan arah anda semasa berjalan!

Anda tidak lagi perlu bergantung semata-mata pada peta atau arah – dengan Live View, anda tahu dengan tepat tempat untuk bergilir-gilir dan cara untuk ke sana dalam masa nyata. Di samping itu, tindanan kameranya menjadikan mencari jalan anda di sekitar kawasan baharu lebih mudah. Mengikuti langkah mudah di atas, anda boleh menggunakan Live View dalam Peta Google dan mengalami pengalaman navigasi yang lebih lancar dan intuitif.

Terokai lagi…

 • Peta Apple lwn. Peta Google: Mana yang sesuai untuk iPhone anda?
 • Bagaimana untuk menjadikan Peta Google sebagai lalai pada iPhone
 • Cara menggunakan Peta Google sebagai perancang perjalanan pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.