Cara menggunakan MacBook anda dalam mod kulit kerang (Tutup tertutup)

92
MacBook dengan penutup tertutup disambungkan ke Monitor luaran

Mod kulit kerang MacBook telah wujud sejak sekian lama. Mod kulit kerang sering dipanggil mod penutup tertutup. Ini adalah cara unik untuk memanfaatkan Mac yang padat lagi berkuasa. Anda boleh menikmati pengalaman desktop sambil mengekalkan pergerakan Mac secara praktikal.

Mod kulit kerang amat membantu orang yang menggunakan Mac untuk tujuan kerja dan hiburan. Sebaik sahaja anda mula menggunakan MacBook dalam mod kulit kerang, anda tidak boleh berpatah balik. Anda boleh menikmati kuasa Mac pada paparan resolusi tinggi yang lebih besar dan lebih baik. Jika anda juga ingin menggunakan Mac yang berkuasa dan menyediakan pengalaman desktop yang produktif, maka berikut ialah panduan cara anda boleh menggunakan MacBook anda dalam mod kulit kerang. Tetapi sebelum kita menyelidiki lebih mendalam, mari kita bincangkan beberapa asas.

Apakah mod kulit kerang?

Mod kulit kerang ialah apabila anda boleh menggunakan Mac anda seperti biasa, walaupun dengan penutup tertutup. Ia berguna apabila anda melakukan pelbagai tugas dalam tetingkap yang berbeza pada Mac anda dan juga menggunakan mesin untuk tujuan kerja dan masa lapang. Beralih kepada paparan yang lebih besar mengurangkan ketegangan pada mata, sekali gus membolehkan pengalaman yang lebih lancar jika anda bekerja berjam-jam.

Walaupun mod kulit kerang terutamanya mengenai memastikan paparan MacBook anda ditutup, adalah penting untuk membuat nota tentang Mac yang menyokong ciri ini dan aksesori yang diperlukan untuk menyediakannya.

Mod kulit kerang menyokong MacBook

 • Pada MacBook Air, MacBook Pro 13-inci, iMac dan Mac mini, anda boleh menyambungkan satu paparan luaran menggunakan salah satu daripada port Thunderbolt/USB 4.
 • Pada iMac, anda boleh menyambung ke salah satu port dengan simbol Thunderbolt.

Aksesori diperlukan

 • Monitor Luaran
 • Papan kekunci dan tetikus
 • Kabel Thunderbolt
 • Penukar Thunderbolt ke HDMI

Cara menyambungkan MacBook ke monitor semasa penutup ditutup

Jika anda tidak pernah melakukan ini pada masa lalu, berikut ialah beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk menyambungkan MacBook anda ke mod kulit kerang.

 1. Pastikan anda telah memalamkan MacBook anda untuk mengecas. Menggunakan mod kulit kerang hampir mustahil tanpa menyambungkan penyesuai ke Mac anda.
 2. Sambungkan MacBook dan monitor luaran anda dengan kabel Thunderbolt.

 3. Kemudian sambungkan papan kekunci dan tetikus ke MacBook anda. Papan kekunci dan tetikus boleh sama ada berwayar atau tanpa wayar.
 4. Sekarang setelah anda menyediakan perkara dan skrin MacBook dipaparkan pada monitor luaran, tutup sahaja penutup MacBook.

Voila! Anda sudah bersedia.

Jika anda belum menyediakan segala-galanya, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan sebelum menggunakan MacBook anda dalam mod kulit kerang:

Sambungkan monitor luaran anda menggunakan kabel yang sesuai untuk MacBook (atau hab) anda. Selepas menyambungkan monitor luaran anda, monitor anda mungkin menggesa anda memilih beberapa tetapan.

Untuk persediaan monitor yang lebih baik dan untuk membuat perubahan dalam pilihan paparan, pergi ke Keutamaan Sistem → Paparan.

Kesimpulan

Itu sahaja. Mod kulit kerang boleh menukar MacBook biasa anda menjadi stesen kerja yang hebat dalam sekelip mata. Beritahu saya dalam komen di bawah jika ia berguna untuk anda! Berikut adalah beberapa lagi bacaan yang boleh meningkatkan pengalaman Macbook anda.

Baca lebih lanjut:

 • Papan kekunci Mac terbaik untuk pengaturcaraan, penyuntingan dan menaip
 • Tetikus Wayarles Terbaik untuk Mac
 • Monitor terbaik untuk M1 MacBook Pro, MacBook Air dan Mac mini