Cara Menggunakan MacOS pada Mesin Maya

43

Kebanyakan daripada kita akan bersetuju bahawa MacOS ialah sistem pengendalian (OS) yang sangat mudah. Selain kestabilan dan kebolehpercayaannya, ia menyokong banyak pilihan perisian berkualiti tinggi. Tetapi apakah yang anda lakukan jika anda ingin menjalankan aplikasi yang disokong MacOS, tetapi peranti anda sedang menjalankan OS yang berbeza seperti Windows? Masukkan mesin maya!

Cara Menggunakan MacOS pada Mesin Maya

Pada terasnya, mesin maya ialah persekitaran pengendalian buatan yang pada asasnya membolehkan anda menjalankan satu sistem pengendalian pada yang lain. Sebagai contoh, anda boleh menjalankan MacOS dalam Windows atau Linux. Ini sedikit seperti membuka portal yang membolehkan anda membuang persekitaran komputer hos dan memihak kepada yang baharu dan berfungsi sepenuhnya daripada sistem pengendalian yang berbeza.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara memasang MacOS pada mesin maya menggunakan beberapa perisian virtualisasi terbaik di pasaran.

Cara Menggunakan MacOS pada Mesin Maya: Langkah Umum

Ia mungkin kedengaran rumit tetapi menjalankan MacOS di dalam sistem pengendalian lain sebenarnya mudah. Anda tidak memerlukan kemahiran pengekodan khas untuk melakukannya. Tidak kira sistem pengendalian yang sedang anda gunakan, berikut ialah langkah umum yang anda perlukan untuk menggunakan MacOS pada mesin maya:

Langkah 1: Muat turun Imej Pemasangan MacOS

Dalam istilah yang sangat mudah, imej pemasangan MacOS ialah petikan sistem pengendalian dalam satu fail boleh laku. Fail ini mempunyai semua perisian dan pemacu yang diperlukan untuk memasang dan menyediakan sistem pengendalian pada komputer.

Mungkin membantu untuk memikirkan imej pemasangan sebagai pelan tindakan untuk rumah. Rangka tindakan itu akan mempunyai butiran bahan yang diperlukan serta reka bentuk rumah baharu dari bawah.

Anda boleh mendapatkan imej pemasangan Mac dengan mudah daripada tapak web rasmi Apple.

Langkah 2: Pasang Perisian Virtualisasi

Dalam dunia komputer, perisian virtualisasi ialah program yang dibina untuk mensimulasikan sistem pengendalian berfungsi sepenuhnya seperti MacOS atau Windows. Anda boleh menganggapnya sebagai program pengklonan yang membahagikan mesin hos kepada dua bahagian: komputer utama dan komputer tetamu simulasi.

Kedua-dua bahagian berkongsi sumber seperti RAM, pemproses dan storan tetapi dapat mengekalkan autonomi berfungsi. Sebagai contoh, anda boleh menjalankan Google Chrome pada mesin maya semasa menjalankan Microsoft Word pada komputer utama.

Beberapa alat virtualisasi yang paling popular di pasaran termasuk VirtualBox, VMware Fusion, dan Parallels Desktop.

Langkah 3: Cipta Persekitaran Maya

Sebaik sahaja anda berjaya memasang perisian virtualisasi, anda perlu mengikut arahan pada skrin untuk menyediakan mesin maya. Langkah khusus yang diperlukan berbeza bergantung pada perisian yang dipilih. Walau bagaimanapun, semuanya secara amnya mudah.

Semasa proses itu, anda perlu menentukan jumlah sumber yang anda ingin peruntukkan kepada persekitaran maya baharu. Ini termasuk perkara seperti RAM, storan dan teras CPU. Jumlah yang diperlukan secara amnya bergantung pada program yang anda ingin jalankan. Oleh itu, aplikasi “tugas berat” akan memerlukan peruntukan yang lebih tinggi.

Langkah 4: Pasang Alat Tetamu

Seperti mana-mana perisian lain, alat virtualisasi tidak sempurna. Kebanyakan mereka memerlukan alat “tetamu” tambahan untuk meningkatkan prestasi. Tetapi berita baiknya ialah alat tetamu ini tersedia secara percuma di web.

Cara Menjalankan MacOS pada Mesin Maya Menggunakan VirtualBox

Memandangkan anda sudah biasa dengan proses umum, mari lihat langkah praktikal yang diperlukan apabila menggunakan salah satu alat yang paling popular: VirtualBox. Ini adalah perisian virtualisasi sumber terbuka percuma yang membolehkan pengguna menjalankan berbilang sistem pengendalian pada satu mesin fizikal. Dibangunkan oleh Oracle, perisian ini tersedia untuk Windows, macOS, Linux dan Oracle Solaris.

Jadi, bagaimana sebenarnya anda boleh menjalankan MacOS pada komputer anda menggunakan VirtualBox?

Langkah 1: Muat turun Perisian

Lawati laman web rasmi VirtualBox dan muat turun pakej perisian yang serasi dengan mesin anda. Contohnya, jika anda menggunakan Windows, anda memerlukan pakej “Hos Windows”. Jika komputer anda berjalan di Linux, anda memerlukan pakej “Pengedaran Linux”.

Selepas memuat turun pakej yang diperlukan, bukanya dan ikut arahan pada skrin untuk memasang fail pada peranti hos anda.

Langkah 2: Muat turun Pek Pengembangan VirtualBox

Walaupun VirtualBox ialah perisian virtualisasi yang hebat, ia tidak membenarkan anda menyambungkan peranti USB seperti pemacu denyar, kamera web atau pencetak ke mesin maya. Untuk berbuat demikian, anda perlu memasang pek pengembangan VirtualBox.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Lawati VirtualBox halaman muat turun.
 2. Tatal ke bawah dan klik pada pautan “semua platform yang disokong” di bawah “Pek Sambungan VirtualBox Oracle VM.”
 3. Klik dua kali fail yang dimuat turun dan ikut arahan pada skrin untuk memasang pek sambungan pada sistem anda.

Langkah 3: Muat turun dan Ekstrak Imej MacOS

Selepas berjaya memuat turun salinan MacOS yang dimampatkan ke dalam satu fail pemasangan, anda boleh meneruskan dan mengekstrak fail yang anda perlukan untuk memasangnya. Terdapat beberapa alat yang boleh membantu anda melakukan ini. Ini termasuk 7-Zip, WinRAR dan Pengurus Fail Windows.

Selepas pengekstrakan, pastikan anda menyimpan fail di lokasi yang mudah diingati.

Langkah 4: Cipta Mesin Maya

Sekarang setelah anda memuat turun dan memasang VirtualBox, pek pengembangan, dan mengekstrak imej MacOS, anda boleh meneruskan untuk mencipta mesin maya. Ini caranya:

 1. Buka VirtualBox dan klik pada “Baru.” Itu butang biru dengan tepi bergerigi.
 2. Taipkan nama untuk mesin maya anda. Jika anda berhasrat untuk menggunakan persekitaran maya dengan kerap, pilih nama yang anda boleh ingat dengan mudah. “Mesin Maya MacOS” akan menjadi pilihan yang baik.
 3. Pada ketika ini, anda perlu menentukan jenis dan versi sistem pengendalian yang ingin anda pasang. Dalam kes ini, anda perlu memasukkan “Mac OS X” di bawah “Jenis” dan “Mac OS X (64-bit)” atau “Mac OS X (32-bit),” di bawah “Versi”. Pilihan anda bergantung pada spesifikasi mesin hos anda.
 4. Peruntukkan jumlah RAM yang dikehendaki ke mesin maya. Peraturan praktikal yang baik ialah memperuntukkan sekurang-kurangnya 4 GB RAM untuk memastikan macOS berjalan lancar.
 5. Akhir sekali, klik “Selesai.”

Langkah 5: Cipta Cakera Keras Maya

Sama seperti mesin hos, mesin maya yang baru dicipta memerlukan cakera keras.

Ikuti langkah ini untuk membuat satu:

 1. Tandai kotak di sebelah “Buat cakera keras maya sekarang.”
 2. Pilih jenis fail yang anda mahukan untuk cakera keras maya. Pilihan lalai biasanya baik.
 3. Di bawah “Storan” pilih pilihan “Diperuntukkan secara dinamik” dan kemudian klik “Seterusnya.”
 4. Kini, tiba masanya untuk menetapkan saiz cakera keras maya. Jumlah yang dipilih biasanya bergantung pada saiz sumber yang akan anda simpan dalam persekitaran maya anda. Tetapi untuk berada di bahagian yang selamat, sasarkan sekurang-kurangnya 30GB.
 5. Klik “Buat.”
 6. Pada ketika ini, cakera keras anda sepatutnya sedia, tetapi anda belum memuatkan sistem pengendalian lagi. Untuk berbuat demikian, pilih mesin maya dalam tetingkap VirtualBox utama dan klik pada butang “Tetapan”.
 7. Klik pada tab “Storan” dan kemudian pilih cakera kosong di bawah bahagian “Pengawal: IDE”.
 8. Klik pada butang “Pilih Fail Cakera Optik Maya” dan navigasi ke fail imej macOS yang anda ekstrak sebelum ini.
 9. Pilih fail imej macOS dan klik “Buka.”
 10. Klik “OK” untuk menutup tetingkap tetapan.

Langkah 6: Pasang MacOS pada Mesin Maya

Anda kini bersedia untuk bahagian terakhir dalam teka-teki: memasang MacOS pada mesin maya.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Mulakan mesin maya dengan mengklik pada butang “Mula” dalam VirtualBox. Pemasang MacOS harus dilancarkan secara automatik.
 2. Ikuti arahan pada skrin untuk menyelesaikan proses pemasangan.
 3. Setelah pemasangan selesai, anda boleh menyesuaikan tetapan MacOS mengikut keutamaan anda.

Dan voila! Anda kini telah mencipta mesin maya berfungsi sepenuhnya yang boleh menjalankan hampir mana-mana aplikasi MacOS yang mungkin anda miliki.

Soalan Lazim

Apakah mesin maya?

Mesin maya meniru perkakasan dan perisian sistem pengendalian tertentu. Ia seperti mempunyai petak rahsia di dalam komputer anda yang khusus untuk menjalankan sistem pengendalian lain.

Eksperimen Seperti Yang Anda Inginkan

Walaupun ramai orang tidak mengetahuinya, menjalankan dua sistem pengendalian pada komputer yang sama adalah sangat mungkin. Anda hanya perlu mengumpulkan alat yang sesuai untuk kerja itu. Dengan alat seperti VirtualBox, anda boleh bertukar antara sistem pengendalian yang berbeza tanpa memulakan semula komputer anda atau but ke dalam partition yang berbeza.

Adakah anda sudah cuba menggunakan MacOS pada mesin maya? Bagaimana ia berlaku?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.