Cara menggunakan Memoji Apple pada telefon pintar Android

77
AndroidMemoji
© NextPit

Bolehkah Memoji ikonik Apple juga digunakan pada Android? Lagipun, mereka telah wujud sejak sekian lama. Sudah tentu, sekarang seseorang mungkin telah menemui cara untuk mendapatkannya pada Android, bukan? Nah, itulah yang akan kita ketahui dalam artikel ini!

Pada awalnya, izinkan kami memaklumkan anda bahawa pengguna Android mempunyai beberapa apl yang meniru fungsi Memoji. Artikel ini adalah untuk orang yang mahukan varian iOS yang tepat bagi Memoji pada telefon pintar Android mereka. Memandangkan tiada cara ‘asli’ untuk melakukan ini, ambil amaran bahawa anda perlu meminjam iPhone untuk menyelesaikannya.

Lompat ke:

Apakah Memoji?

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, Memoji ialah Animoji yang diperibadikan, tersuai, buatan pengguna. Mereka membenarkan anda mencipta versi jalur komik mini muka anda (atau orang lain, jika anda mahu). Ia adalah mungkin untuk menyesuaikan warna kulit, rambut, mata, mulut, cermin mata, rambut muka, bentuk muka, dsb. dengan Animoji tersuai ini. Pengguna Android sudah mempunyai akses kepada Memoji (bukan yang iOS) terima kasih kepada aplikasi seperti Bitmoji pada Snapchat atau AR Emoji pada Samsung.

Pada peranti Apple, pengguna boleh mencipta Memoji dari dalam aplikasi Mesej. Bermula dengan iOS 13 dan iPadOS, Memoji telah menjadi satu pek pelekat yang boleh diakses daripada papan kekunci anda. Untuk membuat Memoji pada peranti iOS anda, inilah yang perlu dilakukan.

 1. Buka aplikasi Mesej
 2. Tekan ikon Animoji (monyet) dan tatal ke kanan
 3. Klik pada Memoji Baharu
 4. Sesuaikan ciri Memoji anda dan sahkan
 5. Animoji anda dibuat dan pek pelekat Memoji kemudian dibuat secara automatik!
androidpit memoji iphone

Anda boleh mencipta beberapa Memoji © / AndroidPIT

Bagaimana untuk mendapatkan Memoji pada Android menggunakan iPhone

Adakah anda mempunyai rakan dengan iPhone atau adakah teman lelaki atau teman wanita anda menggunakan telefon pintar Apple? Kemudian apa yang anda perlu lakukan ialah meminjamnya selama beberapa minit dan menggunakannya untuk mencipta set Memoji anda sendiri:

Untuk melakukan ini, buka sebarang aplikasi pemesejan pada iPhone dan gunakan papan kekunci iPhone untuk membuat Memoji. Begini cara anda boleh melakukannya.

 1. Buka aplikasi Mesej
 2. Klik pada ikon Animoji (Monyet) dan tatal ke kanan
 3. Pilih ‘Memoji Baharu”
 4. Luangkan masa anda dan buat/sesuaikan Memoji anda sendiri
 5. Pek pelekat Memoji akan dibuat secara automatik

Kini anda boleh menggunakan aplikasi messenger pilihan anda untuk berkongsi pelekat yang dibuat ke mana-mana telefon – termasuk peranti Android!

Untuk berkongsi ini ke telefon Android anda, anda perlu menggunakan mana-mana aplikasi pemesejan pada iPhone dan menghantar Memoji yang baru dibuat ke telefon Android anda. Begini cara anda boleh melakukannya menggunakan WhatsApp.

 1. Buka WhatsApp pada iPhone
 2. Tulis mesej ke nombor anda
 3. Ketik pada simbol emoji pada papan kekunci dan kemudian pada tiga titik “…”
 4. Pilih Memoji yang anda mahu dan hantarkannya.
androidpit memoji whatsapp

Dan ini adalah Memoji saya / © NextPit

Ambil semula telefon pintar Android anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada setiap pelekat dan simpan pelekat anda dengan memilih Tambah ke Kegemaran
 2. Memoji kemudiannya disimpan dalam pelekat WhatsApp anda
androidpit memoji android

Menambah Memoji pada pelekat Android anda ialah permainan kanak-kanak © / AndroidPIT

Untuk menghantar Memoji anda kepada salah seorang rakan anda, cuma akses pelekat WhatsApp anda. Malangnya, anda tidak boleh menyimpannya pada papan kekunci Android anda untuk menghantarnya melalui SMS.

Sekiranya anda terlalu sibuk untuk mencuba kaedah ini, anda harus tahu bahawa terdapat beberapa alternatif Memoji tersedia untuk telefon pintar Android. Malah, lebih mudah untuk menggunakan aplikasi ini daripada mencuba kaedah ‘berbelit-belit’ yang disebutkan di atas. Kemudian sekali lagi, itu bertujuan untuk orang yang ingin melihat Memoji iOS sahaja ini pada peranti Android.

Alternatif Memoji Android Terbaik

Terdapat beberapa apl yang membolehkan anda membuat Memoji pada peranti Android. Mari kita lihat dua alternatif yang menarik perhatian kita.

Google Bitmoji

Yang paling mudah, mungkin, ialah apl papan kekunci GBoard Google yang membakar dalam Memoji Bitmoji Bitstrip dalam tetapannya. Sekiranya anda tidak memasang Gboard, anda boleh mendapatkannya daripada Kedai mainan. Setelah dipasang, anda hanya perlu mengklik ‘smiley’ di sudut kiri papan kekunci. Apa yang anda perlu lakukan sekarang ialah memilih sama ada pilihan ‘Mini’ dan ‘Bitmoji’.

Apabila anda mengklik Mini, ia terus membawa anda ke skrin yang membolehkan anda mengambil swafoto untuk mencipta Memoji. Sekiranya anda mengklik pilihan Bitmoji dan anda belum memasang apl Bitmoji pada telefon anda, Gboard akan menggesa anda memasang apl tersebut. Apa yang anda perlu lakukan sekarang ialah mengikut arahan pada skrin untuk Bitmoji dan anda akan mempunyai banyak Memoji untuk dipilih pada telefon Android anda tidak lama lagi.

Memoji Android

Gboard Google ialah cara yang baik untuk mula menggunakan Memojis pada Android / © NextPit

Walaupun terdapat beberapa perbualan tentang Memoji Bitstrip yang tidak ‘seni’ seperti rakan Apple mereka, kami pasti Memoji ini akan membuatkan kebanyakan pengguna Android gembira.

Samsung AR Emoji

Jika anda iri hati Memoji dan pada masa yang sama pengguna Samsung, anda boleh mengira diri anda bertuah. Kerana jenama telefon pintar Korea mungkin menawarkan alternatif Memoji “terbaik” untuk telefon pintar Android. Kunci kebahagiaan adalah dalam apl “AR-Zone”, yang harus diprapasang pada telefon pintar Samsung anda.

 1. Buka zon AR.
 2. Buat emoji AR dengan kamera emoji AR.
 3. Kemudian kembali ke menu utama dan buat pek pelekat dengan pilihan “Pelekat AR Emoji”.
 4. Kini anda boleh memilih pelekat dalam papan kekunci Samsung (juga diprapasang) dan menghantarnya.
Samsung Emoji

Apl Emoji AR Samsung / © NextPit

Sekiranya anda melihat senarai komprehensif apl Android Memoji, anda mungkin ingin membaca artikel khusus kami mengenainya dalam pautan di bawah

 • Gila dengan Animoji? Berikut ialah alternatif untuk Android

Selain daripada dua apl ini, kami tidak benar-benar mengesyorkan mencuba apl Memoji lain yang mungkin anda temui di Gedung Google Play. Apl ini selalunya menyembunyikan perangkap langganan atau apl menjanjikan lebih banyak daripada yang sebenarnya disampaikan. Tetapi hei, siapa kita untuk menilai? Beritahu kami jika anda mengetahui mana-mana apl Memoji lain yang berbaloi untuk Android!


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada April 2021. Komen lama telah dikekalkan.