Cara Menggunakan Mod Flex Seperti Pro pada Galaxy Z Fold 5 Anda

37
Mod Flex Galaxy Z Fold 5
© nextpit

Apakah mod Flex? Ini adalah mod daripada Samsung yang direka khas untuk rangkaian telefon pintar boleh lipatnya, Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan). Ia membolehkan anda mengakses fungsi tertentu apabila skrin telefon pintar boleh lipat Samsung anda dilipat sebahagian. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda semua yang anda boleh lakukan dengan mod Flex Samsung pada Galaxy Z Fold 5 anda.

Rakan sekerja saya Camila juga menghasilkan panduan untuk memanfaatkan sepenuhnya mod Flex untuk Galaxy Z Flip 5. Sesetengah fungsi berbeza sedikit daripada yang tersedia pada Galaxy Z Fold 5. Saya juga telah menerbitkan panduan untuk fungsi tersembunyi terbaik Galaxy Z Lipat 5 sekiranya anda berminat.

Isi kandungan:

Aplikasi manakah yang serasi dengan mod Flex?

Di laman web rasminya, Samsung mempunyai senarai aplikasi yang serasi dengan mod Flex. Ini tidak bermakna mod Flex tidak berfungsi dengan aplikasi lain. Ini bermakna ini adalah aplikasi rasmi yang serasi yang menawarkan antara muka yang telah disesuaikan khas untuk mod Flex.

Senarai aplikasi yang serasi dengan mod Flex Samsung ialah:

 • Aplikasi asli
  • Kalkulator
  • Kalendar
  • Kamera
  • jam
  • Galeri
  • Kesihatan Samsung
  • Samsung TV Plus
  • Pemain video
  • Pemanggil video
  • pelayar web
 • Aplikasi pihak ketiga
  • Youtube
  • Zum

Bagaimanakah anda memaksa mod Flex pada telefon pintar boleh lipat Samsung anda?

Seperti yang telah saya jelaskan di atas, tidak semua aplikasi menyesuaikan antara muka mereka secara automatik dengan sewajarnya apabila anda bertukar kepada mod Flex. Walau bagaimanapun, anda mempunyai pilihan untuk memaksa mod ini pada semua apl, sama ada apl tersebut mempunyai keserasian asli atau berasal daripada penerbit pihak ketiga.

Pada asasnya, apabila anda mencondongkan skrin Galaxy Z Fold 5 anda, anda mempunyai pilihan untuk memaparkan apa yang Samsung panggil panel mod Flex. Panel ini menduduki bahagian bawah skrin dalaman telefon pintar.

Anda boleh menggunakan pelbagai elemen antara muka seperti papan kekunci, pad jejak, dll. Semuanya bergantung kepada kreativiti anda.

Untuk mengaktifkan panel mod Flex:

 1. Pergi ke Tetapan, diikuti dengan Fungsi Lanjutan
 2. Pilih panel mod Makmal dan Flex
 3. Dayakan suis yang sepadan
Panel mod Samsung Galaxy Z Fold 5 Flex

Bagaimana untuk mengaktifkan panel mod Flex pada Samsung Galaxy Z Fold 5. / © nextpit

Sebaik sahaja pilihan ini telah diaktifkan, hanya condongkan skrin Samsung Galaxy Z Fold 5 anda pada 90 darjah. Anda kemudian akan melihat butang kecil di bahagian bawah sebelah kiri anak tetingkap skrin bawah. Tekan dan panel mod Flex akan dibuka.

Ciri mod Flex Samsung

Sama ada automatik atau manual, prinsip mod Flex sentiasa sama dalam setiap senario. Anda perlu mencondongkan skrin Galaxy Z Fold 5 pada 90 darjah. Saya telah menyenaraikan kes penggunaan utama di sini, atau sekurang-kurangnya perkara yang saya fikir adalah yang paling menarik.

Mengubah Galaxy Z Fold 5 menjadi tripod untuk mengambil foto/video

Ini adalah ciri yang saya nasihatkan agar tidak digunakan di mana-mana kecuali di rumah. Anda bebas melakukan sesuka hati, tetapi ini adalah cara terbaik untuk Galaxy Z Fold 5 anda diragut jika anda berbuat demikian di khalayak ramai.

Dengan melipat telefon pintar pada 90 darjah, anda boleh meletakkannya rata di suatu tempat dan menggunakannya sebagai tripod untuk mengambil gambar. Ini ialah kes penggunaan yang menarik untuk foto yang dizum masuk, tangkapan kumpulan (jika anda mengaktifkan pelepas pengatup dari belakang), atau tangkapan malam yang memerlukan masa pendedahan yang lama, dan oleh itu kestabilan.

Pendek kata, tiada apa-apa untuk diaktifkan. Hanya condongkan telefon pintar pada 90 darjah. Sudah tentu, jangan letak modul kamera menghadap ke bawah. Antara muka aplikasi kamera akan membuat pelarasan yang diperlukan secara automatik. Itu sahaja yang ada. Anda boleh mengambil foto kumpulan anda atau merakam vlog/video anda tanpa perlu risau tentang kabur gerakan yang disebabkan oleh tangan anda yang goyah.

Menggunakan Galaxy Z Fold 5 sebagai komputer riba dengan panel mod Flex

Saya telah menyebut panel mod Flex di atas. Fikirkan ia sebagai alat berbilang universal. Kelebihan utama panel ini ialah ia mengubah bahagian bawah skrin Galaxy Z Fold 5 menjadi pad jejak.

Anda kemudiannya boleh menavigasi antara muka pengguna seperti yang anda lakukan dengan tetikus PC. Anda boleh mempunyai sehingga 5 “butang” maya yang disusun pada bahagian berlainan pad jejak. Setiap butang boleh diberikan kepada fungsi tertentu.

Di hujung kiri pad jejak ialah butang utama. Anda juga boleh mengalihkannya ke kanan jika itu sesuai dengan anda. Ia digunakan untuk memilih elemen antara muka, seperti klik kiri tetikus pada PC biasa.

Di hujung sebelah kanan ialah butang kedua, letakkan klik kanan anda. Ia memaparkan menu kontekstual untuk menyalin/menampal, berkongsi dan secara amnya berinteraksi dengan elemen terpilih.

Butang tengah boleh digunakan untuk mengaktifkan tindakan selanjutnya. Ini boleh ditakrifkan oleh aplikasi yang anda gunakan. Tetapi anda juga boleh memilih tindakan untuk diberikan daripada senarai yang ditentukan. Kembali, rumah, anak tetingkap pemberitahuan, menu akses pantas, dsb.

Anda juga boleh menambah dua butang tambahan dan menetapkan tindakan kepada mereka daripada senarai yang sama yang dinyatakan di atas.

Walau bagaimanapun, mod Flex tidak hanya berhenti pada pad jejak. Di sebelah kiri, anda akan menemui bar alat. Ia membolehkan anda mengambil tangkapan skrin, mengakses tetapan tertentu seperti kecerahan skrin, menurunkan anak tetingkap pemberitahuan atau beralih ke skrin pisah dengan cepat.

Berbilang tugas dalam mod split atau windowed

Samsung menawarkan pelbagai ciri multitasking pada telefon pintar boleh lipatnya. Pada Galaxy Z Fold 5, anda boleh memaparkan sehingga 5 aplikasi bertingkap pada masa yang sama. Anda juga boleh bertukar dengan cepat kepada skrin pisah.

Anda juga boleh menggabungkan pilihan ini dengan mod Flex. Sebagai contoh, anda boleh membahagikan skrin anda antara penyemak imbas anda pada anak tetingkap atas dan aplikasi Samsung Notes pada anak tetingkap bawah.

Anda boleh meneruskannya dengan lebih jauh dengan memaparkan beberapa aplikasi dalam mod bertingkap pada salah satu daripada dua anak tetingkap skrin. Sejujurnya, ia agak keterlaluan. Diakui, skrin Galaxy Z Fold 5 adalah besar, tetapi tidak cukup besar untuk menjadikan paparan jenis ini benar-benar relevan.

Sebaliknya, anda benar-benar perlu menjadi pelik produktiviti untuk menyukai telefon bimbit ini. Secara peribadi, saya tidak dapat melihat diri saya menaip artikel di Samsung Notes dan membuka X dan YouTube dalam tetingkap terapung pada masa yang sama.

Tetapi siapa tahu? Mungkin anda banyak melakukan perjalanan dan tidak mahu mengeluarkan komputer riba anda untuk melakukan sedikit kerja. Atau mungkin anda telah menjual komputer riba, TV anda dan semua peranti teknologi anda yang lain hanya untuk mengumpul dana yang mencukupi untuk membeli Galaxy Z Fold 5, yang kini merupakan satu-satunya peranti anda untuk bekerja dan bermain.

Tonton video, filem dan siri TV tanpa perlu memegang telefon pintar boleh lipat

Okey, saya benar-benar rasa seperti saya sedang membuat disertasi secara ringkas dengan mengeluarkan ratusan perkataan pada fungsi perisian yang mudah. Mari kita berbincang tentang satu-satunya penggunaan sebenar mod Flex, di mata saya.

Ya, anda telah menekanya, ini semua tentang menonton video YouTube dan bukannya bekerja! Seperti senario pertama yang melibatkan pengambilan foto dan/atau video, Galaxy Z Fold 5 adalah pendiriannya sendiri.

Saya masih ingat zaman kolej saya apabila saya menonton YouTube pada iPhone 5 saya berbaring di atas sofa dan bukannya bekerja pada pertengahan penggal saya. Mungkin saya tidak sepatutnya, mungkin saya boleh menjadi peguam kaya sekarang dan bukannya wartawan rendahan yang selalu bangkrut.

Tetapi ketika itu, hidup adalah sukar. Saya terpaksa memegang telefon saya. Dengan tangan saya! Itu adalah atau untuk menyipitkannya pada badan kucing saya. Dengan mod Flex, semua itu adalah sejarah. Anda boleh berlengah-lengah dan membuang masa yang berharga tanpa tangan. Ya, itulah teknologi, kawan-kawan kecil saya.

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan yang ditawarkan oleh mod Flex Samsung? Jika anda mempunyai Samsung Galaxy Z Fold 5, adakah anda menggunakan mod Flex setiap hari? Jika anda melakukannya, apakah senarionya?


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya