Cara menggunakan Mod Fokus pada Android 10

113
AndroidPIT android 10 05
© NextPit

Google telah mereka bentuk Mod Fokus baharu untuk membantu anda meminimumkan gangguan dan menyelesaikan sesuatu. Ia dipanggang terus ke dalam Android 10. Begini cara menggunakannya.

Sama ada anda sedang belajar untuk peperiksaan atau hanya mahu mematikan ping berterusan pemberitahuan dan mesej yang datang daripada telefon pintar anda, Mod Fokus baharu Android boleh membantu anda menahan gangguan. Tidak melihat telefon anda apabila anda telah memutuskan untuk menumpukan pada tugas lain kedengaran mudah, tetapi dengan kekerapan peranti moden kami cuba menarik kami kembali, godaan itu sentiasa ada. “Saya hanya akan menyemak mesej ini dengan cepat”, anda akan berfikir, dan sebelum anda sedar anda telah meluangkan masa 20 minit menyemak imbas Twitter.

Mod Fokus ialah sebahagian daripada set alat Kesejahteraan Digital Google pada Android. Ia boleh menjeda apl yang paling berkesan untuk mengalih perhatian anda buat sementara waktu, seperti media sosial dan apl pemesejan seperti WhatsApp dan Facebook. Dengan Mod Fokus, anda boleh menyenyapkan apl tersebut supaya telefon pintar anda tidak akan ping dengan pemberitahuan. Ini berbeza sedikit dengan Jangan Ganggu, yang akan menyenyapkan keseluruhan telefon anda. Lagipun, anda mungkin mahu membiarkan pintu terbuka untuk apl kerja penting seperti Slack untuk mengalih perhatian anda, sambil menutup aplikasi lain yang kurang penting pada masa itu.

mod fokus android 103

Mod Fokus boleh didapati di bawah Kesejahteraan Digital Android & kawalan ibu bapa. / © NextPit

Anda juga boleh menetapkan jadual yang akan menghidupkan Mod Fokus secara automatik pada masa tertentu dalam sehari, seperti semasa anda berada di sekolah atau tempat kerja. Anda juga boleh memilih untuk ‘berehat’ daripada aktiviti fokus anda dan menghidupkan semula pemberitahuan selama 5, 10 atau 30 minit. Begini cara menggunakan ciri ini.

  1. Pergi ke Tetapan dan kemudian Kesejahteraan Digital & kawalan ibu bapa.
  2. Cari Mod Fokus di bawah Cara Untuk Memutuskan Sambungan.
  3. Pilih apl yang anda mahu elakkan daripada mengalih perhatian anda daripada senarai.

  4. Ketik Hidupkan sekarang.
mod fokus android 10

Anda boleh memilih apl yang anda rasa paling mengganggu. / © NextPit

Setelah Mod Fokus dihidupkan, anda boleh memilih dua pilihan untuk mematikannya semula. Matikan sekarang akan mematikan sepenuhnya Mod Fokus dan kembali ke tetapan pemberitahuan lalai telefon anda. Rehat akan membolehkan anda memilih tempoh masa yang anda ingin membuka semula pemberitahuan untuk apl pilihan anda. Anda boleh lihat apa yang saya maksudkan dalam tangkapan skrin di bawah.

mod fokus android 102

Anda boleh berehat dari Mod Fokus selama 5, 15 atau 30 minit. / © NextPit

Adakah anda telah mencuba Mod Fokus Android? Apa pendapat anda tentang ciri baharu ini? Kongsi pendapat anda di bawah talian.

  • Petua & Trik Android 10: 7 ciri baharu terbaik yang anda tidak tahu