Cara Menggunakan Mod Kependaman Rendah NVIDIA

95

Jika anda banyak bermain pada PC anda, anda tahu betapa pentingnya kependaman sistem kepada prestasi anda. Kependaman sistem yang tinggi boleh memberi kesan buruk kepada tindak balas PC.

Cara Menggunakan Mod Kependaman Rendah NVIDIA

Nasib baik, jika anda mempunyai kad grafik NVIDIA, anda boleh menurunkan kependaman anda sehingga 33% tanpa menjejaskan kualiti atau resolusi grafik. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang mod kependaman rendah NVIDIA, cara menghidupkannya dan sama ada anda perlu menghidupkannya pada setiap masa.

Patutkah Saya Menggunakan Mod Kependaman Rendah dengan NVIDIA?

Mod kependaman rendah NVIDIA direka untuk memberikan pemain respons input permainan yang lebih pantas. Secara tradisinya, enjin grafik membuat baris gilir bingkai untuk dipamerkan oleh GPU. Kemudian, bingkai diberikan untuk PC, yang memaparkannya kepada anda.

Mod kependaman rendah mengubah proses ini dengan menyediakan bingkai pra-pemarahan, dengan itu menghalang baris gilir daripada menjadi terlalu sesak. Dengan menyerahkan bingkai sejurus sebelum ia diperlukan dalam baris gilir, mod ini merendahkan kependaman sistem dengan ketara.

Hasilnya, permainan anda akan menjadi lebih lancar, menjadikan permainan lebih menyeronokkan. Kependaman rendah paling berkesan dengan permainan terikat GPU menggunakan kadar bingkai daripada 60 hingga 100 FPS.

Anda boleh mendayakan mod kependaman rendah untuk semua GPU NVIDIA GeForce. Walau bagaimanapun, ia hanya akan berfungsi jika permainan anda menjalankan DirectX 9 atau 11.

Tindakan terbaik ialah mendayakan mod ini pada sistem anda dan menguji permainan kegemaran anda. Anda akan melihat sendiri dengan cepat jika mod ini membantu konfigurasi anda.

Malangnya, terdapat keadaan di mana mod kependaman rendah NVIDIA akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Anda tidak seharusnya menggunakan mod ini jika:

 • Anda bermain permainan Vulkan atau permainan yang menjalankan DirectX 12. Permainan ini menentukan masa untuk mengatur bingkai sendiri, menjadikan mod kependaman rendah tidak berkesan.
 • Permainan yang anda mainkan mula gagap lebih daripada biasa, bermakna CPU anda tidak dapat bersaing.
 • Anda bermain permainan perlumbaan kerana kependaman rendah boleh merosakkan rendaman.
 • Ia membawa kepada penggunaan kuasa yang jauh lebih tinggi.

Cara Mendayakan Mod Kependaman Rendah NVIDIA

Sebelum mendayakan mod kependaman rendah, pastikan anda telah memasang pemacu terkini untuk kad grafik NVIDIA anda. Jika tidak, anda tidak akan dapat melihat tetapan yang diperlukan untuk mendayakan mod kependaman rendah.

Anda boleh memuat turun pemacu terus dari laman web NVIDIA. Setelah pemacu anda dikemas kini, ikuti langkah ini untuk mendayakan mod kependaman rendah NVIDIA:

 1. Klik kanan pada desktop anda.
 2. Pilih pilihan “Panel Kawalan NVIDIA” daripada menu lungsur.
 3. Navigasi ke bahagian “Tetapan 3D” pada bar sisi kiri.
 4. Klik pada pilihan “Urus Tetapan 3D”.
 5. Pergi ke bahagian “Tetapan” dalam tetingkap “Urus Tetapan 3D”.
 6. Pilih “Mod Latensi Rendah” daripada senarai pilihan.
 7. Gunakan menu lungsur di sebelah nama mod untuk memilih pilihan “Ultra”.
 8. Klik pada butang “Guna” di sudut kanan bawah tetingkap.

Sebaik sahaja butang Guna hilang, mod kependaman rendah diaktifkan, dan anda boleh memulakan permainan.

Menu lungsur di sebelah pilihan kependaman rendah akan memaparkan tiga pilihan. Inilah masanya untuk menggunakan setiap satu daripadanya:

 • Mati: Gunakan pilihan ini jika mod kependaman rendah tidak berfungsi untuk anda. Selepas mematikannya, enjin permainan akan beratur sekitar satu hingga tiga bingkai untuk paparan maksimum.
 • Hidup: Cuba pilihan ini jika mod kependaman ultra rendah menyebabkan permainan anda menjadi gagap. Mod ini mengehadkan baris gilir kepada satu bingkai.
 • Ultra: Gunakan mod ini dalam semua situasi permainan lain. Ia menyerahkan bingkai tepat pada masanya sebelum GPU mula membuat persembahan.

Apa Lagi Yang Boleh Saya Lakukan untuk Mengoptimumkan Latensi?

Jika anda menjalankan misi untuk mengurangkan ketinggalan sebanyak mungkin, terdapat beberapa langkah lain yang boleh anda ambil untuk mengoptimumkan kependaman.

Perkara utama ialah menyasarkan setiap bahagian kependaman sistem, yang termasuk pengoptimuman:

 • Kependaman persisian
 • Kependaman PC
 • Kependaman paparan

Cara Mengoptimumkan Kependaman Periferi

Kependaman persisian berkaitan dengan mengoptimumkan peranti, seperti tetikus dan papan kekunci. Beberapa faktor mempengaruhi masa pemprosesan peranti ini:

 • Bahagian mekanikal yang digunakan untuk persisian
 • Teknik yang digunakan untuk pengesanan klik
 • Kadar undian peranti

Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan tetikus dan papan kekunci anda:

 • Maksimumkan kadar undian peranti anda

Kadar ini menentukan kekerapan PC anda meminta maklumat daripada peranti. Lebih tinggi kadar pengundian, lebih pantas peranti boleh menghantar klik ke PC anda.

 • Beli tetikus dan papan kekunci berkependaman rendah

Secara umum, peranti persisian ini berjulat antara satu hingga 20 milisaat kependaman. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kependaman tidak seharusnya menjadi faktor penentu untuk membeli tetikus permainan yang baik. Anda juga harus mempertimbangkan berat, sokongan tanpa wayar, gaya yang sesuai dengan tangan anda, dan kadar undian maksimum.

Cara Mengoptimumkan Kependaman PC

Kependaman PC biasanya menyumbang paling banyak kepada kependaman sistem keseluruhan. Oleh itu, ia adalah penting untuk operasi permainan yang lancar. Mod kependaman rendah NVIDIA digunakan untuk mengoptimumkan kependaman ini dengan tepat. Tetapi mendayakan mod kependaman rendah bukanlah satu-satunya langkah untuk membantu mengatasi ketinggalan permainan. Anda juga boleh melakukan perkara berikut:

 • Hidupkan mod NVIDIA Reflex

NVIDIA Reflex ialah ciri yang diperkenalkan selepas mod kependaman rendah NVIDIA. Kedua-dua mod beroperasi secara serupa dan mempunyai matlamat yang sama – mengoptimumkan kependaman permainan. Walau bagaimanapun, mod Refleks telah terbukti menjadi pilihan yang lebih baik untuk permainan kompetitif. Atas sebab ini, sangat disyorkan untuk menghidupkannya, dengan syarat ia tersedia dalam permainan anda.

Jika anda mendayakan kedua-dua mod kependaman Ultra-rendah dan mod Refleks, mod yang kedua akan mengatasi kefungsian yang pertama.

 • Hidupkan skrin penuh eksklusif

Mod ini akan memintas penggubah Windows, yang menambah kependaman.

 • Matikan penyegerakan menegak (VSync)

Mematikan VSync ialah salah satu kaedah tertua untuk mengoptimumkan kependaman. VSync menyebabkan bingkai beratur dan meningkatkan kependaman. Tetapi mod ini juga menghalang skrin koyak, jadi ingatlah perkara itu semasa memilih keutamaan permainan anda.

 • Hidupkan Mod Permainan Windows

Mendayakan Mod Permainan Windows membantu PC anda mengutamakan proses yang berkaitan dengan permainan anda. Akibatnya, CPU akan kekal fokus pada simulasi permainan dan mengumpul input anda, sekali gus mengurangkan kependaman.

 • Melabur dalam perkakasan yang lebih pantas

Jika perkakasan anda tidak sesuai, hanya banyak yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan perisian. Oleh itu, pilihan terbaik untuk mengurangkan kependaman di seluruh sistem anda adalah dengan membeli GPU dan CPU yang lebih pantas.

Cara Mengoptimumkan Kependaman Paparan

Kelewatan paparan boleh mengganggu permainan anda dengan teruk. Nasib baik, isu ini boleh dielakkan dengan mengoptimumkan kependaman paparan anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 • Dayakan kadar penyegaran maksimum

Semakin tinggi kadar penyegaran, semakin rendah risiko lag imbasan keluar paparan. Pertimbangkan untuk melabur dalam monitor baharu jika paparan semasa anda tidak menyokong kadar muat semula yang tinggi.

 • Gunakan jumlah pemacu berlebihan yang sederhana

Menggunakan beberapa pemacu lampau akan membantu meningkatkan masa tindak balas piksel. Anda harus bermula pada tahap pertama, tetapan lalai untuk kebanyakan monitor. Berhati-hati dalam meningkatkan jumlah ini kerana terlalu banyak pemacu boleh menghasilkan kesan yang sangat mengganggu pada paparan anda.

Tiada Lagi Tertinggal

Mod kependaman ultra rendah NVIDIA akan membolehkan anda menikmati pengalaman permainan yang lancar dan mengucapkan selamat tinggal ketinggalan yang menjengkelkan. Mendayakan mod ini agak mudah, seperti yang ditunjukkan oleh panduan kami. Selain itu, melumpuhkan mod kependaman rendah adalah sama sepantasnya jika anda menghadapi masalah keserasian permainan.

Permainan adalah tentang berseronok, jadi bereksperimen dengan mod yang berbeza sehingga anda menemui apa yang sesuai untuk anda, membolehkan anda menguasai sebarang permainan.

Adakah anda mengalami masalah ketinggalan semasa bermain permainan pada PC anda? Bagaimanakah anda menangani kependaman tinggi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.