Cara menggunakan mod Lockdown untuk memastikan Face Unlock pada Pixel 4

86
AndroidPIT Google Pixel 4XL Shu 1
© NextPit

Untuk tahun 2019, Google telah meninggalkan penderia cap jari dan sebaliknya bergantung sepenuhnya pada sistem Buka Kunci Wajah baharunya. Dari segi keselamatan, bagaimanapun, ia pastinya tidak sempurna. Begini cara anda boleh menggunakan mod Lockdown Android untuk melumpuhkan biometrik dan Smart Lock buat sementara waktu untuk memastikan keadaan.

Buka Kunci Wajah Google ialah cara yang cepat dan cekap untuk membuka kunci telefon pintar Pixel 4 anda, terutamanya berkat cip Radar Soli baharu di bezel atas peranti. Walau bagaimanapun, ulasan dengan cepat menyedari bahawa Face Unlock berfungsi walaupun mata anda tertutup atau jika anda sedang mengalihkan pandangan daripada peranti. Ini menimbulkan isu keselamatan. Sesiapa sahaja boleh mengambil telefon anda dan menghalakannya dengan samar-samar ke arah muka anda untuk membuka kunci telefon itu.

Google telah berjanji akan menangani perkara ini pada masa hadapan melalui kemas kini perisian. Walaupun anda sedang menunggu untuk itu, terdapat ciri yang sudah ada dalam Android yang boleh membantu anda meningkatkan keselamatan Pixel 4 atau Pixel 4 XL anda. Berikut ialah cara untuk mendayakannya.

Bagaimana untuk mendayakan mod Lockdown

Anda tidak perlu melakukan apa-apa yang mewah untuk mendayakan mod Lockdown pada telefon pintar Pixel anda. Hanya pergi ke menu Tetapan dan ikuti langkah di bawah untuk menghidupkan ciri.

  1. Pergi ke Tetapan dan kemudian Paparan
  2. Di bahagian bawah, buka tab dengan pilihan tambahan dengan mengetik Lanjutan
  3. Di bahagian bawah, anda akan menemui paparan skrin Kunci
  4. Dengan menghidupkan paparan skrin Kunci, anda kini akan mempunyai pilihan tambahan apabila menahan butang kuasa
mod penguncian android 10

Anda boleh mendayakan Lockdown daripada tetapan Paparan / © NextPit

Mod penguncian kini boleh diaktifkan dengan menahan butang kuasa. Anda akan melihatnya di bawah pilihan untuk Mulakan Semula dan pilihan untuk mengambil Tangkapan Skrin. Setelah didayakan, mod Lockdown akan menghalang telefon anda daripada dibuka kunci oleh Face Unlock. Satu-satunya cara untuk masuk ke dalamnya adalah dengan PIN atau Kata Laluan yang telah anda tetapkan sebelum ini untuk peranti.

Mod Lockdown akan menutup Smart Unlock, bermakna pemberitahuan dan lokasi peranti Bluetooth yang disambungkan juga tidak akan dipaparkan pada skrin kunci anda lagi. Sebaik sahaja anda membuka kunci Pixel anda sekali dengan kata laluan atau PIN, Lockdown akan dimatikan secara automatik.

Kini anda boleh meletakkan telefon pintar Pixel 4 anda dengan perlu risau tentang isu keselamatan Face Unlock. Bagaimanakah anda menggunakan mod Lockdown? Kongsi cerita anda di bahagian komen di bawah.

  • Muka, jari atau iris? Kaedah buka kunci yang manakah paling selamat?