Cara menggunakan Mod Malam pada kamera iPhone (Panduan muktamad)

83
Panduan muktamad untuk menguasai Mod Malam Pada kamera iPhone

Kamera iPhone sentiasa dikemas kini dengan setiap lelaran baharu iPhone. Sama ada ini perubahan besar dalam kiraan piksel atau perubahan halus untuk pengalaman pengguna yang lebih baik, iPhone dipuji sebagai salah satu telefon kamera terbaik dalam mana-mana generasi.

Walau bagaimanapun, sistem kamera yang sangat baik ini dilengkapi dengan pelbagai mod yang memerlukan perhatian anda. Mod Malam iPhone sangat bagus untuk mengklik gambar pada waktu malam dan di kawasan yang lebih gelap. Walau bagaimanapun, memandangkan banyak pilihan yang tersedia dengan Mod Malam, ia boleh menjadi sedikit rumit untuk kebanyakan pengguna.

Jika anda bukan pengguna kuasa iPhone dan tidak pasti tentang menggunakan Mod Malam iPhone, saya pasti bahawa panduan ini akan membantu. Saya akan merangkumi setiap aspek utama mod untuk memastikan anda boleh menggunakan Mod Malam iPhone anda sepenuhnya!

Apakah Mod Malam?

Sejak keluaran iPhone 11 dan 11 Pro, setiap iPhone mempunyai persediaan kamera dwi atau tiga kali ganda. Salah satu kanta yang digunakan dalam persediaan ini ialah kanta sudut lebar. Kanta ini digunakan untuk Mod Malam, kerana kanta yang lebih besar ini boleh membenarkan lebih banyak cahaya. Dalam erti kata lain, lebih ringan lensa menangkap, lebih terang gambar.

Kanta ini menggunakan AI pembelajaran mesin terbina dalam iOS dan Enjin Neural Apple. Apabila bekerja bersama-sama, kedua-dua ciri ini bergabung untuk memproses foto dan menghasilkan semula mereka dalam pencahayaan yang lebih baik.

Mari kita lihat sistem ini dengan lebih terperinci. Mod Malam iPhone menggunakan selang masa, antara 1 saat hingga 9 saat, untuk menangkap satu siri imej. Lebih besar selang masa, lebih banyak cahaya yang ditangkap. Oleh itu, lebih banyak cahaya yang ditangkap, lebih terang gambar akan menjadi.

Selang masa ini dan jumlah cahaya yang ditangkap adalah berdasarkan pencahayaan persekitaran. Bagaimanakah ia menyedari berapa banyak cahaya yang perlu dimasukkan, anda bertanya? Ini semua berkat pengoptimuman kamera iPhone dan pembelajaran mesin AI.

Walau bagaimanapun, di sini bukan di mana keajaiban berlaku. Apabila anda menggunakan DSLR untuk menangkap bingkai dalam persekitaran gelap, pelbagai kanta boleh digunakan untuk menangkap cahaya dan menghasilkan semula foto. Dengan iPhone, pembelajaran mesin AI menggabungkan bingkai daripada satu siri gambar untuk mencipta fotografi malam yang terbaik!

Model iPhone manakah yang menyokong Mod Malam?

  • iPhone 11, iPhone 11 Pro dan iPhone 11 Pro Max.
  • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max.
  • iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max.

Siri iPhone 14 -Ada peluang yang baik bahawa dengan sensor 48MP baharu (seperti yang dikhabarkan), Mod Malam mungkin juga melihat pelbagai peningkatan dan penambahbaikan.

Kanta manakah yang menggunakan Mod Malam?

Mod Malam memerlukan lensa kamera mempunyai 100 peratus piksel fokus untuk menangkap cahaya. Selain itu, penstabilan imej optik adalah satu kemestian apabila menggunakan Mod Malam. Ciri-ciri ini hanya terdapat dalam kanta sudut lebar dan telefoto pada siri iPhone 11.

Sejak itu, Apple telah menambah Mod Malam pada swafoto dan kamera ultra lebar pada siri iPhone 12. Kini, Mod Malam tersedia dalam swafoto, sudut lebar, sudut ultra lebar dan kanta telefoto iPhone terkini.

Cara menggunakan Mod Malam pada iPhone

Apple telah menjadikan penggunaan Mod Malam lebih mudah, terima kasih kepada tetapan automatik yang membolehkan Mod Malam jika iPhone menganggapnya sesuai, mengikut persekitaran. Dalam erti kata lain, ini bermakna anda tidak boleh menggunakan Mod Malam pada bila-bila masa anda mahu. Ia akan membolehkan secara lalai berdasarkan pencahayaan persekitaran.

Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada Mod Malam didayakan dalam apl Kamera ialah apabila anda menggunakan apl itu dan melihat butang kelabu atau kuning pada antara muka. Butang ini akan mengiringi ikon bulan di penjuru kiri sebelah atas skrin anda.

Memandangkan Mod Malam didayakan secara lalai, anda perlu berusaha untuk melaraskannya mengikut keperluan anda. Sebagai contoh, jika anda mengklik gambar dan mendapati ia terlalu terang untuk keinginan anda, anda boleh membuat beberapa pelarasan. Anda boleh sama ada menukar tahap pendedahan kamera atau mematikannya.

Untuk mematikan Mod Malam, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

  1. Ketik pada ikon Bulan yang terdapat di penjuru kiri sebelah atas antara muka.
  2. Anda kemudian boleh menukar tetapan melalui peluncur yang akan ditunjukkan di hujung bawah skrin. Menggerakkan peluncur ke hujung kiri akan mematikan Mod Malam.
  3. Selepas anda melaraskan tetapan mengikut kesukaan anda, ketik ikon pengatup untuk mengklik gambar dengan tahap Mod Malam yang dilaraskan.
Cara menggunakan Mod Malam pada iPhone

Memahami selang masa

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Mod Malam mengambil satu siri bingkai berdasarkan selang masa. Selang ini penting untuk difahami, kerana anda boleh mendapatkan gambar yang anda inginkan berdasarkan keperluan selang masa anda. Biasanya, iPhone anda akan menganalisis jumlah cahaya dalam persekitaran dan menetapkan selang masa.

Selang ini biasanya antara satu dan lima saat. Jika anda ingin menukar selang masa, anda boleh memilih ikon bulan pada antara muka aplikasi dan melaraskan selang masa dengan sewajarnya.

Peraturan mudah yang perlu diingat ialah ini: jika subjek dan/atau persekitaran lebih gelap, selang masa yang lebih lama adalah lebih baik. Ini membolehkan kamera telefon anda menangkap lebih banyak cahaya, menjadikan gambar yang terhasil lebih cerah.

Walau bagaimanapun, selang masa yang lebih panjang juga bermakna anda perlu memegang telefon dengan stabil untuk jumlah masa yang sama. Walaupun ini boleh dilakukan untuk selang masa sehingga tiga saat atau lima saat, ia boleh menjadi masalah jika anda perlu memegang telefon selama sembilan saat. Jadi, apabila anda ingin menggunakan selang masa maksimum, mempunyai tripod di tangan adalah lebih baik.

Ingat – Jika anda menggerakkan atau menggoncang telefon terlalu banyak semasa menggunakan Mod Malam, gambar anda akan menjadi kabur.

Bagaimana untuk mendapatkan tangkapan Mod Malam terbaik pada iPhone

Tangkapan Mod Malam berfungsi sama seperti tangkapan Dedahan Panjang. Jadi, jika anda mempunyai sebarang idea tentang cara mengambil tangkapan Pendedahan Panjang, anda akan dapat menggunakan Mod Malam sepenuhnya. Walau bagaimanapun, saya masih mengesyorkan tripod jika anda bercadang untuk mencuba kamera iPhone.

Bagaimana untuk mendapatkan tangkapan Mod Malam terbaik pada iPhone

Apabila anda memegang telefon untuk selang masa yang ditetapkan, iPhone boleh mengesan sama ada ia dipegang dengan tangan atau melalui tripod. Untuk yang pertama, selang masa akan menjadi kurang. Paling baik, penstabilan imej optikal dan pembelajaran mesin AI akan memberikan gambaran yang lebih baik jika anda boleh memegang telefon dengan stabil untuk seketika.

Apabila menggunakan tripod, iPhone boleh memberikan selang masa sehingga 30 saat. Ini menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk mengambil tangkapan Mod Malam dari langit yang lebih gelap. Selain itu, ingatlah bahawa iPhone sedang mengklik berbilang gambar dalam selang masa. Memandangkan ia mengambil bahagian terbaik dari semua gambar dan menggabungkannya untuk gambar akhir, anda perlu memastikan kemantapan dan kestabilan.

Saya harap anda telah mendapat pemahaman yang lebih baik tentang Mod Malam pada kamera iPhone dan cara ia berfungsi. Tambahan pula, jika anda sedang mencari beberapa maklumat tambahan untuk memastikan tangkapan Mod Malam yang terbaik, anda boleh menyemak petua di bawah:

Gunakan mata pelajaran pegun

Saya telah mengulangi beberapa kali bahawa Mod Malam memerlukan tangan yang sangat stabil. Selain itu, subjek anda juga perlu kekal mantap. Jadi, lebih baik anda menggunakan objek tidak bernyawa atau persekitaran pegun untuk tangkapan Mod Malam. Cuba jangan gunakan tangkapan Mod Malam pada haiwan peliharaan atau kanak-kanak, kerana mereka biasanya berlari lebih kerap. Ini akan menghasilkan gambar yang sangat kabur.

Pencahayaan persekitaran tidak pernah menyakitkan

Pencahayaan persekitaran pada iPhone

Sebilangan kecil pencahayaan yang melengkapkan persekitaran boleh membantu anda menghasilkan gambar Mod Malam yang lebih baik. Tangkapan Mod Malam dalam kegelapan sepenuhnya tidak disyorkan, kerana pembiakan warna dalam situasi ini tidak sesuai. Anda boleh menyediakan pencahayaan anda sendiri dan bereksperimen dengan sudut atau keamatan cahaya untuk mencari tangkapan yang sempurna.

Eksperimen adalah kunci

Memahami Mod Malam dan menggunakan tetapan automatik atau lalai dengan betul hampir selalu akan menghasilkan tangkapan yang baik. Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh mengambil gambar yang lebih gaya anda atau berkaitan dengan niche anda. Untuk ini, dan gambar yang sempurna untuk portfolio anda, anda perlu mencuba untuk mencari tetapan terbaik.

Sama ada menggunakan tripod, menukar sistem pencahayaan, mencuba sudut berbeza atau menukar selang masa, gaul dan padan untuk memahami perkara yang sesuai untuk anda. Lagipun, tangkapan lalai tidak selalunya yang terbaik. Sedikit kesabaran dan banyak percubaan akan memberikan anda nada Mod Malam yang mungkin anda cari.

Gunakan kanta yang berbeza

Memandangkan iPhone 11 dan model iPhone yang lebih baharu menyokong penstabilan imej optikal, anda boleh menyemak lensa mana yang paling berkesan dalam senario tertentu anda. Saya akan mengesyorkan anda mulakan dengan kanta sudut lebar, kerana ia menangkap lebih banyak cahaya dan menghasilkan gambar yang lebih terang. Walau bagaimanapun, memandangkan kamera swafoto juga menyokong penstabilan imej optikal pada model iPhone yang lebih terkini, anda boleh bereksperimen dengan kamera hadapan juga!

Secara keseluruhannya, pelbagai kanta menawarkan banyak peluang untuk jurugambar atau peminat yang baru untuk memahami kamera iPhone dan keupayaannya. Dedikasi dan pengabdian masa adalah kunci untuk menguasai peranti berkuasa ini!

Menjumlahkan

Saya berharap bahawa panduan Mod Malam pada kamera iPhone ini menjadikan penggunaan Mod Malam anda lebih mudah. Saya juga telah menyediakan beberapa petua asas untuk pembaca yang berminat untuk memahami Mod Malam dengan lebih lanjut.

Jika anda fikir saya telah terlepas beberapa perkara penting, beritahu saya tentangnya di bahagian komen. Saya tidak sabar-sabar untuk membaca pemikiran, cadangan dan pendapat anda!

Baca lebih lanjut:

  • Cara menggunakan pemasa pada Kamera iPhone
  • Kamera iPhone terlalu lambat untuk dimuatkan? Inilah cara untuk membetulkannya
  • Adakah Kamera iPhone anda terbalik? Bagaimana untuk membetulkan gambar terbalik