Cara menggunakan mod Picture in Picture dalam Safari pada Mac

8
Gunakan mod Picture in Picture dalam Safari pada Mac

Adakah anda suka memecahkan kebosanan kerja anda dengan menonton video? Jika ya, Picture in Picture ialah alat yang sesuai untuk anda, jika anda mempunyai satu paparan untuk diusahakan. Ciri hebat ini membolehkan anda menikmati video kegemaran anda tanpa menjejaskan kerja anda.

Perlu diperhatikan, Mac mempunyai ciri Picture in Picture terbina dalam yang berfungsi dengan lancar pada Safari. Ini menjimatkan anda daripada kesakitan memasang sambungan pihak ketiga pada Mac anda. Dalam artikel ini, saya telah membincangkan pelbagai cara cara menggunakan Gambar dalam mod Gambar dalam Safari pada Mac.

Apakah itu Picture in Picture mod pada Mac?

Ciri Picture in Picture membolehkan tapak web menstrim video dalam tetingkap terapung kecil semasa anda bekerja pada beberapa halaman lain dalam Safari. Selain itu, tetingkap PiP kekal pada skrin anda tidak kira aplikasi yang anda buka. Jadi, anda boleh menggunakan kandungan video semasa mengerjakan perkara lain.

Walaupun anda boleh mendayakan mod PiP dalam Safari pada mana-mana tapak web yang memudahkan kandungan video, mekanisme untuk menggunakannya mungkin berbeza untuk tapak web tertentu. Oleh itu, anda harus mengetahui cara yang berbeza untuk menggunakan Picture in Picture mod pada Mac.

Cara menggunakan Gambar Safari dalam mod Gambar pada YouTube pada Mac

Pemain terbina dalam YouTube membawa ikon pop keluar dalam menu main balik yang bukan mod PiP. Ia adalah pemain mini yang membolehkan anda menonton video sambil meneroka video lain. Tetapi Ia hilang sebaik sahaja anda melangkah keluar daripada ekosistem YouTube.

 1. Mainkan video yang anda sanggup mainkan dalam mod PiP.
 2. Control-klik atau klik kanan pada video dua kali.

 3. Klik Gambar dalam Gambar.

  Gunakan Gambar Safari dalam mod Gambar di YouTube

Video yang dipilih akan muncul daripada Safari dan terus bermain dalam tetingkap terapung kecil di tepi skrin. Anda boleh memainkan atau menjeda video PiP menggunakan menu main balik YouTube. Selain itu, baca panduan ini untuk mengetahui tentang beberapa pembetulan untuk digunakan apabila anda menghadapi masalah memainkan video YouTube di Safari.

Bagaimana untuk mendayakan Gambar dalam mod Gambar menggunakan Menu Main Semula pada Mac

Seperti YouTube, beberapa platform penstriman video menjadikan mod Picture in Picture tersedia terus daripada menu main balik. Jadi, apa yang anda perlu lakukan ialah mengetik ikon pemain mini pada menu main balik selepas memainkan video. Selepas memasuki mod PiP, semua proses lain kekal serupa dengan langkah yang digunakan dalam kaedah YouTube.

Cara menggunakan Picture in Picture dalam Safari dari Bar Alamat pada Mac

Selepas mempelajari cara menghidupkan PiP di YouTube dan menggunakan menu Main Semula, mari beralih ke kaedah ketiga kami. Anda boleh mendayakan mod Gambar dalam Gambar dengan cepat pada Mac menggunakan butang senyap pada Bar Alamat Safari.

 1. Mainkan video anda.
 2. Klik kanan atau Control-klik pada butang Redam pada Bar Alamat.

 3. Klik Masukkan Gambar dalam Gambar.

  Gunakan Gambar dalam Gambar dalam Safari dari Bar Alamat

 4. Video mula dimainkan dalam tetingkap PiP.

Cara menggunakan Picture in Picture melalui Safari Extension pada Mac

Sambungan Safari pihak ketiga ialah jawapan muktamad anda jika anda mencari cara terpantas untuk mod Gambar dalam Gambar dalam Safari pada Mac.

 1. Lancarkan Safari → Klik Safari pada bar menu → Pilih Sambungan Safari.

  Lancarkan Safari, Klik Safari pada bar menu, Pilih Sambungan Safari

 2. Cari sambungan pilihan anda.
  Saya telah memilih PiPifier.
 3. Klik ikon muat turun → Sahkan ID Sentuh anda.

  Klik ikon muat turun

 4. Setelah dipasang, kembali ke Safari.
 5. Anda akan melihat pilihan untuk mendayakan sambungan.
  Jika tidak, buka menu Safari → Tetapan.

  Pergi ke Safari dan pilih Tetapan

 6. Pilih Sambungan → Tandakan kotak di sebelah sambungan yang dimuat turun.

  Pilih Sambungan, Tandakan kotak di sebelah sambungan yang dimuat turun

 7. Tekan Hidupkan.

  Tekan Hidupkan

 8. Pergi ke tapak web dan mainkan video anda.
 9. Klik sambungan PiP di sebelah bar alamat.

  Lihat Gambar dalam mod Gambar dalam Bar Alamat

Mengakhiri…

Meneliti dokumen penting sambil menonton video ringan dalam mod Gambar dalam Gambar boleh mengalihkan perhatian anda daripada kebosanan dengan cepat. Anda boleh menggunakan PiP untuk melarikan diri daripada pilihan Split View atau daripada kerumitan membuka tetingkap baharu. Ciri ini juga boleh diakses pada Apple TV dan iPhone menggunakan iOS 14 atau lebih tinggi.

Baca lebih lanjut:

 • Safari tidak berfungsi pada Mac selepas kemas kini? 10 Cara untuk memperbaikinya!
 • Bagaimana untuk menghentikan automain video dalam Safari pada Mac
 • Perisian Antivirus Mac Terbaik

Profil Pengarang


Srishti

Srishti ialah seorang penulis gemar yang suka meneroka perkara baharu dan memberitahu dunia tentang perkara itu melalui kata-katanya. Dengan fikiran yang ingin tahu, dia akan membenarkan anda bergerak melalui ceruk dan sudut ekosistem Apple. Apabila tidak menulis, anda boleh mendapati dia menyerbu BTS seperti Tentera BTS sejati.