Cara menggunakan Mod Zen pada telefon pintar OnePlus untuk menyertai semula dunia sebenar

82
AndroidPIT OnePlus 7T Pro Kembali
© NextPit

Semasa kami bergerak ke hadapan ke arah dekad baharu, ketagihan telefon pintar menjadi topik hangat. Google mempunyai alatan Kesejahteraan Digitalnya, tetapi pengeluar lain melaksanakan ciri untuk membantu orang ramai kurang menggunakan telefon pintar mereka. Berikut ialah cara menggunakan Mod Zen OnePlus untuk meletakkan telefon anda lebih lama.

Apl telefon pintar dan platform media sosial direka untuk satu perkara: untuk memastikan kami kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi. Tetapi gaya hidup kami yang sentiasa dalam talian, berhubung, melarikan diri dari dunia digital dan menghabiskan masa dalam dunia sebenar tidak semudah yang disangka. Nasib baik, OnePlus telah mencipta ciri untuk membantu penggunanya meninggalkan telefon pintar mereka tanpa pengawasan untuk tempoh masa yang ditetapkan, membolehkan pengguna menghabiskan masa di dunia nyata jauh daripada gangguan digital.

Lompat ke bahagian:

Apakah Mod OnePlus Zen?

Mod OnePlus Zen pada asasnya ialah mod Jangan Ganggu tetapi pada kelajuan. Ia menyebabkan telefon pintar anda koma, mengurangkan fungsi ke tahap minimum dalam usaha untuk mengurangkan godaan untuk mengambilnya dan mula menatal.

Sekali dalam Mod Zen, OnePlus anda tidak lagi boleh menghantar mesej teks, membuka aplikasi, menyemak imbas internet media sosial atau bahkan mengakses menu asas seperti Tetapan. Anda masih boleh menerima panggilan telefon dan mengambil foto, tetapi anda tidak boleh melihat foto dalam apl Galeri atau mula mengubah suai parameter pengeditan dalam Foto Google. Satu-satunya nombor yang boleh anda hubungi dalam Mod Zen ialah perkhidmatan kecemasan di rantau anda.

Mungkin ciri paling menakutkan Mod Zen ialah ia tidak boleh dipecahkan. Sebaik sahaja anda telah memilih untuk memasukkannya, anda tidak boleh kembali pada keputusan itu. Walaupun anda but semula telefon anda, anda masih akan berada dalam Mod Zen. Sebaik sahaja anda telah memilih untuk menghabiskan masa tertentu (20, 30, 40 atau 60 minit) dalam Mod Zen, tiada apa yang boleh anda lakukan selain menunggu masa itu tamat.

Ini sebenarnya yang menjadikan Mod Zen sebagai salah satu alat yang paling berjaya untuk mengurangkan ketagihan telefon pintar. Jika ia mudah dimatikan, godaan akan mendapat lebih baik daripada terlalu ramai orang. Saya suka hakikat bahawa Mod Zen adalah ketat pada perkara ini. Anda telah komited untuk tempoh masa yang jauh dari telefon anda, jadi hormati komitmen itu!

  • OnePlus 7T (Pro): 8 petua dan kiat untuk pengalaman OxygenOS terbaik

Adakah peranti saya menyokong Mod Zen?

Mod Zen telah dilancarkan pada 2019 bersama OnePlus 7 Pro. Walau bagaimanapun, syarikat China telah melancarkan ciri tersebut kepada telefon pintar lamanya juga. Dari OnePlus 5 dan seterusnya, Mod Zen tersedia pada semua peranti OnePlus berikutnya. Itu termasuk OnePlus 6 dan 6T tahun lepas serta OnePlus 7T dan 7T Pro terbaru. Kemungkinan mana-mana keluaran OnePlus akan datang juga akan disertakan dengan Mod Zen yang dimasukkan ke dalam perisian syarikat.

AndroidPIT oneplus 5 0233

Mod Zen tersedia pada peranti dari OnePlus 5 dan seterusnya / © NextPit

Cara menggunakan Mod Zen

ZenMode dipasang sebagai aplikasi lalai pada telefon pintar OnePlus. Walau bagaimanapun, ia tidak muncul dalam laci aplikasi. Cara terpantas untuk mengakses Mod Zen adalah dengan menarik ke bawah pada tab pemberitahuan untuk mengakses menu Jubin Pantas Android. Jika anda tidak melihat Mod Zen di sana terus, anda perlu mengetik ikon pensel untuk menyesuaikan pilihan yang anda ada dalam Jubin Pantas. Seret jubin Mod Zen ke dalam Jubin Pantas anda dan anda sudah bersedia untuk pergi. Dari sana, ikuti langkah mudah ini:

  1. Setelah dalam Mod Zen, ketik anak panah hijau ke arah bawah paparan pilih antara 20, 30, 40 dan 60 minit. Ini akan menjadi tempoh masa rehat anda. Ingat, sebaik sahaja anda mengaktifkan Mod Zen, anda tidak boleh menggunakannya semula.
  2. Ketik Mari Pergi di bahagian bawah skrin untuk bermula
  3. Anda akan melihat pemasa pada paparan yang memberitahu anda berapa lama baki sesi anda
  4. Setelah masa tamat, anda akan mendapat pemberitahuan yang memberitahu anda betapa bagusnya kerja yang anda telah lakukan!
mod oneplus zen

Anda boleh bermula dengan 20 minit dan membina sehingga tempoh yang lebih lama / © NextPit

Terdapat juga acara dalam Mod Zen. Pada masa penulisan, OnePlus mempromosikan kempen Transformasi Zen selama 21 hari. Menurut aplikasi itu, ahli psikologi percaya bahawa ia mengambil masa 21 hari untuk membangunkan dan menyatukan sebarang tabiat. Kempen transformasi Zen 21 hari direka untuk membantu pengguna OnePlus membangunkan tabiat sihat meletakkan telefon pintar mereka untuk jangka masa tertentu setiap hari.

Beberapa peraturan untuk cabaran disenaraikan dalam apl. Anda perlu berjaya menyelesaikan 21 sesi Mod Zen pada hari berturut-turut untuk melepasi cabaran. Kempen ini akan berjalan sehingga penghujung tahun 2019, jadi anda mempunyai lebih daripada dua bulan untuk melengkapkan 21 hari berturut-turut anda. Terdapat juga pencapaian dan lencana biasa untuk diperoleh untuk hari Zen Moe konduktif sepenuhnya.

mod oneplus zen2

Terdapat juga cabaran OnePlus khas untuk mengambil bahagian dalam / © NextPit

Adakah anda sudah mencuba Mod Zen OnePlus? Sejauh mana kejayaan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.