Cara menggunakan Nota Instagram pada iPhone dan Android

125
Cara menggunakan Nota Instagram pada iPhone

Instagram sememangnya aplikasi yang anda buka sekurang-kurangnya sekali sehari. Untuk berkongsi meme, menonton kekili atau, sama seperti saya, untuk melihat siapa yang menyelinap ke dalam DM saya. Dan bukan hanya orang; Instagram secara senyap telah memasukkan ciri baharu ke bahagian DM kami. Dengan kefungsian seperti ciri “status”, Instagram Notes membolehkan anda menyatakan apa yang ada dalam fikiran anda.

Dan walaupun ia agak mudah untuk digunakan, ramai pengguna tidak tahu cara memanfaatkannya sepenuhnya. Jadi, inilah kami, membantu anda memahami cara menggunakan Nota Instagram pada peranti iPhone atau Android.

Apakah ciri Nota di Instagram?

Tidak seperti ciri cerita, yang membenarkan menyiarkan gambar dan video, Nota lebih ringkas dan pantas kerana ia mempunyai had 60 aksara. Apabila menyiarkan nota, ia tidak akan menghantar sebarang pemberitahuan kepada pengikut anda. Walau bagaimanapun, mereka boleh melihatnya di bahagian DM/sembang dan membalas dengan mesej jika mereka mahu.

Bagaimanapun, seperti cerita yang dikongsi di Instagram, nota itu akan hilang selepas 24 jam. Ringkasnya, anda boleh mengatakan bahawa Nota ialah cerita berasaskan teks yang boleh dikongsi dalam DM. Ia semudah itu.

Sekarang itu telah ditandakan dari senarai kami, mari kita beralih kepada membuat, berkongsi dan menyekat Nota di Instagram. Tetapi pertama, kawan saya, pastikan anda telah mengemas kini aplikasi Instagram pada iPhone anda.

Cara membuat dan berkongsi nota di Instagram

 1. Lancarkan apl Instagram dan slaid ke kiri untuk bahagian DM.
 2. Ketik ikon tambah pada penjuru kanan sebelah atas gambar profil anda.
  Nota: Daripada ikon Plus, anda mungkin melihat blok dengan “Nota Anda” tertulis di atasnya. Ketik di sini untuk menambah nota.
 3. Taip mesej yang ingin anda kongsi.
 4. Ketik butang Kongsi di penjuru kanan sebelah atas.

  buat dan kongsi nota di Instagram daripada iPhone

Petua: Anda boleh memilih dengan siapa hendak berkongsi Nota. Instagram membenarkan pengguna berkongsi Nota dengan pengikut yang mengikutinya kembali atau rakan rapat.

Manfaatkan Nota Instagram sepenuhnya

Berikut adalah beberapa kegunaan Nota Instagram untuk memanfaatkannya.

 • Nota akan hilang dalam masa 24 jam dan panjangnya hanya boleh 60 aksara.
 • Nota boleh menjadi pemula perbualan, jadi pastikan ia menarik semasa ia datang (PS. Mereka juga boleh membantu anda menjaringkan sembang dengan orang yang suka anda).
 • Pencipta dan perniagaan boleh menggunakan Nota untuk menyampaikan berita, kemas kini atau maklumat yang berkaitan – ia merupakan cara mudah untuk melihat pengumuman anda kerana mereka berada di bahagian atas peti masuk khalayak anda dan tidak akan tersesat dalam kebisingan Stories.

Tetapi tidak semua orang mungkin menjadi nota. Jika anda tidak menyukai ciri ini atau ingin melumpuhkan nota daripada entiti tertentu, ikuti bersama.

Bagaimana untuk melumpuhkan Nota di Instagram

Malangnya, anda tidak boleh melumpuhkannya sepenuhnya, tetapi terdapat cara untuk meredamkan ciri Nota untuk orang tertentu. Anda boleh sama ada membisukan nota daripada bahagian Nota atau profil orang itu.

Dari bahagian Nota:

 1. Buka DM di mana Nota kelihatan.
 2. Ketik dan tahan Nota yang ingin anda redamkan.

 3. Daripada pilihan, pilih Redamkan nota.

  Redamkan nota seseorang daripada Instagram

Dari profil:

 1. Pergi ke profil yang ingin anda redamkan.
 2. Ketik pada tab Mengikuti.
 3. Pilih Redam daripada pilihan.
 4. Togol pada suis Nota daripada pilihan.

  Sekat nota seseorang daripada Instagram anda

Nota: Jika anda ingin menyahredamkan Nota sekali lagi, pergi ke pilihan redam dalam Profil dan togolnya untuk menyahredamkan Nota daripada Profil.

Kesimpulan

Nota boleh digunakan dalam pelbagai cara dan menyampaikan fikiran kepada rakan anda yang mengikuti anda. Ia juga merupakan salah satu tempat terbaik untuk berkongsi pemikiran mandi kami. Saya pasti jika anda menggunakan ruang dengan baik, anda boleh memulakan banyak perbualan dengan rakan anda. Adakah anda telah menggunakan ciri Nota? Adakah ia memberi manfaat kepada anda? Sila ping kami dalam komen.

Baca Lagi

 • Bagaimana untuk mematikan lokasi tepat di Instagram
 • Bagaimana untuk menghidupkan Mod Gelap Instagram pada iPhone
 • Bagaimana untuk berkongsi skrin pada panggilan video Instagram