Cara menggunakan Paparan Imersif Peta Google pada iPhone dan iPad

39
Gunakan Paparan Imersif Peta Google pada iPhone

Kita tidak semua boleh menjadi pengembara dunia, tetapi dengan apl peta, kita boleh berasa seperti kita. Menggunakan Paparan Imersif Peta Google pada iPhone, anda boleh menikmati pemandangan menakjubkan bandar dan tanda tempat yang anda ingin lihat secara langsung.

Apakah Pandangan Imersif dalam Peta Google?

Peta Google mula-mula mengumumkan rancangan untuk Paparan Imersif pada tahun 2022 dan telah dalam proses menambah bandar dan lokasi sejak itu. Menggunakan pemandangan ini, anda boleh melawat bandar atau mercu tanda dan melihat sekeliling dari atas. Anda boleh mengalihkan skrin untuk melihat Big Ben dari setiap sudut atau merasai keadaan di bahagian atas Menara Eiffel.

Bersama-sama dengan pemandangan luar biasa lokasi terkenal dan kawasan berdekatannya, anda boleh melihat rupa lokasi itu pada sebelah petang atau pada keesokan harinya. Ini membantu anda merancang lawatan anda atau hanya mengagumi pemandangan pada masa terbaik.

Sesetengah lokasi mempunyai perniagaan berdekatan yang membolehkan anda melihat ke dalam. Anda boleh melihat kedai makan seolah-olah anda berjalan melalui bangunan itu sendiri.

Selanjutnya, anda mungkin pernah mendengar tentang Street View dalam Peta Google atau menggunakannya sendiri. Ini ialah alat yang berguna jika anda melawat bandar kerana ia memberikan pemandangan dari perspektif berjalan di sepanjang kaki lima atau jalan. Tetapi jika anda mahukan pemandangan bandar atau mercu tanda yang menakjubkan, lihat ciri Immersive View.

Bandar manakah yang telah ditambahkan pada Immersive View?

Immersive View bermula dengan bandar utama seperti London, Los Angeles, New York, San Francisco dan Tokyo. Mulai musim panas 2023, Google mengumumkan lokasi tambahan seperti Amsterdam, Dublin, Florence, dan Venice.

Anda juga boleh menerokai tanda tempat seperti yang dinyatakan sebelum ini, serta Istana Prague, Jambatan Pelabuhan Sydney dan Dewan Faneuil.

Dengan lokasi ini dan lokasi lain ditambah dari semasa ke semasa, anda akan dapat melawat lebih daripada 500 tempat secara maya tidak lama lagi.

Jika anda sudah bersedia untuk menyelami perjalanan ke seluruh dunia menggunakan Peta Google, pastikan apl itu dikemas kini pada iPhone atau iPad anda dan ikuti bersama untuk menggunakan Paparan Imersif.

Cara menggunakan Immersive View dalam Peta Google pada iPhone

 1. Buka apl Peta Google pada iPhone.
 2. Dalam kotak Carian di bahagian atas, cari bandar atau tanda tempat → Pilih lokasi yang betul daripada senarai hasil carian.
  Anda juga boleh memilih satu daripada sejarah carian Peta Google anda.
 3. Pilih Immersive View daripada kad di bahagian bawah.
  Jika anda tidak melihat pilihan Immersive View, maka pilihan tersebut belum tersedia untuk lokasi tersebut.
  • Apabila strim muncul, anda telah memasuki Immersive View dan kemudian boleh menggerakkan skrin untuk melihat lokasi dari sudut yang berbeza.
  • Seret jari anda untuk menyorot kiri, kanan, atas dan bawah, atau cubit skrin untuk mengezum masuk dan keluar.
 4. Selepas anda menyelesaikan penerokaan anda, ketik X di bahagian atas sebelah kiri untuk keluar dari Immersive View.

  Gunakan Paparan Imersif dalam Peta Google pada iPhone

Nota: Anda mungkin melihat video lokasi semasa strim bersambung. Jika anda menerima mesej yang tidak dapat disambungkan, cuma cuba sebentar lagi.

Petua untuk memanfaatkan sepenuhnya Paparan Imersif dalam Peta Google

Satu ciri bonus menggunakan Paparan Imersif dalam Peta Google ialah keupayaan untuk melihat masa depan lokasi pilihan anda. Anda boleh menyemak masa dan cuaca semasa dan kemudian menggunakan pilihan yang tersedia untuk melihat tempat itu menggunakan masa atau hari yang akan datang.

Semak masa dan cuaca

 1. Masukkan Immersive View untuk bandar atau tanda tempat seperti yang diterangkan di atas.
 2. Ketik butang Masa & Cuaca di sebelah kiri bawah.

  Masukkan Immersive View dan ketik Masa dan Cuaca

 3. Untuk melihat lokasi pada masa hadapan, sama ada ketik masa dan pilih hari daripada menu lungsur atau luncurkan garis masa di bawah untuk menggerakkan masa ke hadapan.

  Ketik masa atau Luncurkan garis masa di bawah

Ciri Masa & Cuaca bukan sahaja memberikan anda pandangan semasa dan masa hadapan tempat itu, tetapi juga boleh memberitahu anda jika lokasi itu akan sibuk pada masa yang anda pilih.

Terokai perniagaan berdekatan

Satu lagi ciri hebat Immersive View ialah pilihan untuk meneroka dalam perniagaan berdekatan. Ini membolehkan anda masuk ke dalam, melihat sekeliling lokasi dan melihat sama ada ia adalah tempat yang ingin anda lawati bersama-sama dengan bandar atau tanda tempat.

 1. Semasa menggunakan Immersive View, anda harus melihat ikon untuk perniagaan yang berbeza berdekatan, seperti kafe dan restoran. Mereka yang membenarkan anda melangkah masuk mempunyai ikon bulatan di bawah ikon jenis perniagaan. Ketik ikon bulatan untuk memasuki perniagaan.
 2. Apabila berada di dalam lokasi, gunakan kayu bedik pada skrin untuk menyemak imbas.
 3. Apabila anda selesai, ketik anak panah di bahagian atas sebelah kiri untuk keluar dari perniagaan.

  Terokai perniagaan berdekatan dalam Paparan Mengesankan Peta Google

Nota: Ciri ini masih di peringkat awal, jadi perniagaan yang disokong agak terhad pada penulisan ini.

Kembara dunia dari sofa anda!

Ini kerana kemajuan teknologi yang luar biasa selama ini yang membolehkan kita menikmati sesuatu yang indah seperti pemandangan dekat lokasi di seluruh dunia.

Manfaatkan Paparan Imersif Peta Google pada iPhone untuk tempat-tempat indah yang ingin anda lawati dan lakukannya terus dari keselesaan sofa anda. Sebaik sahaja anda mencubanya, pastikan anda memberitahu kami pendapat anda tentang Immersive View!

Baca lebih lanjut:

 • Peta Apple lwn. Peta Google: Mana yang sesuai untuk iPhone anda?
 • Cara menggunakan Peta Apple di luar talian dalam iOS 17 pada iPhone
 • Cara menggunakan ciri Daftar Masuk dalam iOS 17

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Sandy

laman web

Dengan BS dalam Teknologi Maklumat, Sandy bekerja selama bertahun-tahun dalam industri IT sebagai Pengurus Projek, Pengurus Jabatan dan Ketua PMO. Dia mahu membantu orang lain mengetahui cara teknologi boleh memperkayakan perniagaan dan kehidupan peribadi serta telah berkongsi cadangan dan caranya merentas beribu-ribu artikel.