Cara Menggunakan Pautan Balik dalam Obsidian

44

Semasa menggunakan Obsidian, anda mungkin mendapati bahawa anda memerlukan maklumat tambahan untuk menyokong nota anda. Tetapi daripada menyalin semuanya dan menambah semuanya pada satu nota panjang, anda boleh memautkannya sahaja. Pautan balik ialah cara terbaik untuk memautkan nota dengan idea, sumber dan maklumat penting. Ini membolehkan anda melihat tema biasa antara nota anda, meningkatkan kreativiti anda dan menghubungkan anda dengan rujukan dan konteks.

Cara Menggunakan Pautan Balik dalam Obsidian

Pautan balik dalam Obsidian ialah pautan yang anda tambahkan pada nota yang memautkannya ke nota lain yang berkaitan. Menggunakan pautan balik Obsidian, anda boleh memautkan apa sahaja dalam nota anda secara dua arah. Ini bermakna jika anda memautkan halaman empat ke halaman tujuh, Obsidian juga akan memasukkan pautan pada halaman tujuh pautan kembali ke halaman empat.

Cara Membuat Pautan Balik dalam Obsidian

Pautan balik obsidian dicipta dengan Wikilink format kurungan berganda. Sebagai contoh, nota anda akan kelihatan seperti di bawah, dengan tanda kurung memaut ke halaman lain:

“Saya telah mengemas kini saya [[previous ideas]]dengan yang baharu berikut.”

Maklumat dalam kurungan adalah pautan kepada nota tambahan. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil:

 1. Buka nota Obsidian yang anda ingin tambahkan pautannya.
 2. Dalam teks nota yang anda ingin pautan balik dimasukkan, taipkan dua kurungan. Ini akan memaparkan senarai nota lain.
 3. Pilih nota yang anda ingin pautkan.
  • Secara bergantian, ketik kekunci pautan dua kali dan kemudian taipkan nama nota yang anda ingin pautkan.
 4. Pautan balik baharu kini dicipta.

Obsidian, secara lalai, memaut ke nota baharu; walau bagaimanapun, ia tidak menciptanya melainkan anda mengikuti pautan tersebut. Pada pautan, menggunakan Mac, tekan “CMD + enter.” Pada Windows, tekan “CTRL + enter” Ini membawa anda ke halaman lain dan nota disimpan dalam peti besi anda.

Ciri hebat Obsidian ialah ia mengendalikan semua kemas kini pada pautan antara nota anda di latar belakang. Sebagai contoh, jika anda telah memautkan fail C ke fail F dan anda mengalihkan fail F, pautan itu kekal disambungkan kerana Obsidian disegerakkan dengan semua perubahan pada nota anda. Ini juga terpakai untuk menamakan semula nota; ini tidak akan menjejaskan pautan balik.

Selain daripada memautkan halaman nota anda, anda juga boleh membuat pautan ke bahagian tertentu dalam nota.

Cara Menunjukkan dan Melihat Pautan Balik dalam Obsidian

Obsidian mempunyai pemalam pautan balik yang menunjukkan semua pautan balik untuk dan sebutan tab aktif. Terdapat dua bahagian yang boleh anda gunakan untuk melihat pautan balik: Sebutan terpaut dan Sebutan tidak dipaut.

 • Sebutan terpaut ialah pautan balik ke nota dengan pautan ke nota aktif. Ini adalah apabila anda memautkan halaman dengan halaman lain menggunakan format kurungan yang disebutkan di atas. [[backlink]]

 • Sebutan yang dinyahpaut menunjukkan semua penggunaan nama nota aktif yang dinyahpautkan.

Sebutan terpaut dan dinyahpaut membantu anda melihat cara nota anda disambungkan dan membantu anda mencipta lebih banyak idea.

Pemalam pautan balik Obsidian melakukan perkara berikut:

 • Runtuhkan hasil – anda boleh mengembangkan setiap nota untuk menunjukkan sebarang sebutan di dalamnya.

 • Menunjukkan lebih banyak konteks – jika anda ingin melihat butiran lanjut tentang sebutan itu, anda boleh memilih untuk memaparkan keseluruhan perenggan.

 • Isih sebutan anda – anda boleh mengkategorikan cara anda melihat sebutan anda.

 • Lihat penapis carian – anda boleh menapis sebutan anda menggunakan medan teks.

Cara Melihat Pautan Balik untuk Nota Obsidian

Anda boleh melihat semua pautan balik untuk nota Obsidian tertentu. Untuk berbuat demikian, pilih “Pautan Balik” (pautan dan ikon anak panah) daripada tab di sebelah kanan untuk melihat sebarang pautan balik nota aktif. Jika tab Pautan Balik anda tidak dipaparkan, buka tab Palet arahan dan pilih “Pautan Balik: Tunjukkan pautan balik.”

Sehingga anda meruntuhkannya, tab pautan balik menunjukkan semua pautan balik untuk nota aktif dan apabila anda bertukar kepada nota lain, ia mengemas kini secara automatik. Jika anda ingin melihat pautan balik untuk nota yang tidak aktif, anda perlu membuka tab pautan balik “Terpaut”. Begini cara melakukan ini:

 1. Buka “Palet perintah.”
 2. Pilih “Pautan Balik: Buka pautan balik untuk nota semasa.”

Tab berasingan dibuka bersebelahan dengan nota aktif anda, yang menunjukkan ikon pautan yang mengesahkan ia dipautkan ke nota anda.

Selain daripada melihat pautan balik dalam tab berasingan, pautan balik juga boleh dilihat di bahagian bawah nota. Untuk melihat pautan balik dengan cara ini, lakukan perkara berikut:

 1. Buka “Palet perintah.”
 2. Pilih “Pautan Balik: Togol pautan balik dalam dokumen.”
  • Secara bergantian, dalam pilihan pemalam pautan balik, pilih “Pautan Balik dalam dokumen,” yang akan menogol semua pautan balik secara automatik apabila nota baharu dibuka.

Kelebihan Menggunakan Pautan Balik

Menggunakan pautan balik dalam Obsidian boleh memberikan anda konteks tambahan untuk nota yang anda lihat. Apabila merujuk nota lain menggunakan pautan balik, anda akan mendapat ringkasan semua aktiviti yang berkaitan dengan nota khusus itu atau anda akan melihat bagaimana nota itu berkaitan dengan pemikiran, idea atau nota lain.

Satu lagi ciri hebat dalam Obsidian untuk pautan balik ialah graf pengetahuan. Graf ini memaparkan halaman yang dipautkan dan tempat ia dipautkan. Ini membantu anda melihat projek anda dari sudut yang berbeza. Anda boleh mengkategorikan lagi graf ini dengan menambahkan penapis, menukar daya nod atau mengedit pilihan paparan. Untuk mendapatkan perspektif baharu tentang projek, graf pengetahuan mempunyai ciri animasi yang memautkan halaman nota anda secara individu.

Menggunakan Pautan Pemegang Tempat

Apabila menaip nota dalam Obsidian, anda boleh menambah pautan pemegang tempat untuk kembali kemudian. Ini boleh dilakukan seperti mana-mana nota lain: jika anda mengklik pada pautan, ia mencipta nota. Tetapi dengan pautan pemegang tempat, tidak perlu membuat nota dahulu dan kemudian memautkannya kemudian. Sebagai contoh, jika anda menulis nota mengenai penyelarasan acara, anda boleh menggunakan pautan pemegang tempat untuk mencipta ruang bagi kemungkinan vendor dan perniagaan berkaitan apabila anda mula membuat nota untuk mereka. Anda juga boleh memautkan nota pemegang tempat ke tarikh akan datang, dan apabila bahagian tarikh itu dibuat dalam fail nota harian anda, pautan itu akan menjadi aktif.

Menggunakan Pemalam Tajuk Auto-Pautan untuk Pautan Luaran

Anda boleh menambah pautan luaran pada nota anda, contohnya, pautan tapak web. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pemalam seperti Tajuk Pautan Auto. Menggunakan pemalam ini membolehkan anda menyalin mana-mana URL penyemak imbas dan menampalnya ke dalam Obsidian, yang akan memaut ke tapak secara automatik, mengekstrak tajuk halaman dan membuat pautan Obsidian menggunakan tajuk tersebut. Ia juga menjadikan nota anda kelihatan lebih bersih.

Perbezaan Antara Tag dan Pautan dalam Obsidian

Dalam Obsidian, anda boleh menggunakan pautan dan teg bersama-sama, tetapi terdapat beberapa perkara penting yang perlu diingat.

 • Apabila anda menggunakan pautan dan mengedit nama fail Obsidian, semua pautan dalam folder itu ditukar secara automatik untuk menghala ke tempat yang betul. Ini tidak berlaku dengan tag.
 • Mengklik pada teg Obsidian mencipta carian untuk semua fail dengan teg.
 • Dengan mengklik pada pautan dalam Obsidian, anda bukan sahaja membuka nota yang dipautkan (melainkan ia adalah pautan pemegang tempat), tetapi anda juga akan membuat yang baharu jika ia belum wujud.

Petakan Pemikiran dan Idea Anda Dengan Pautan Balik Obsidian

Dengan pautan balik Obsidian, anda tidak perlu membaca halaman nota cuba mencari maklumat berkaitan yang penting yang khusus. Selain itu, apabila anda menandai sebarang konsep dalam nota anda atau menggunakan pautan dalaman untuk menyambung ke nota lain, anda membuat graf yang digunakan oleh Obsidian untuk membantu anda menjejaki semua idea atau pemikiran yang serupa itu.

Pautan balik obsidian dibuat dengan Wikilinks kaedah kurungan berganda, dan pemalam pautan balik boleh menunjukkan kepada anda semua pautan balik untuk semua tab aktif. Anda juga boleh menggunakan palet arahan untuk melihat pautan balik aktif nota anda.

Bagaimanakah menggunakan pautan balik dalam Obsidian membantu anda menjejaki idea anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.