Cara Menggunakan Pautan Udara dengan Pencarian Meta(Oculus) 2

65

Impian setiap peminat VR untuk permainan bebas kabel menjadi kenyataan apabila Oculus memperkenalkan teknologi Air Link mereka. Kemajuan ini memberikan mobiliti yang lebih baik dan keselesaan bermain permainan.

Cara Menggunakan Pautan Udara dengan Pencarian Meta(Oculus) 2

Jika anda sanggup membuang kabel dan memanfaatkan pilihan wayarles, artikel ini akan membantu anda menyediakan perkara dan menikmati pengembaraan VR anda sepenuhnya.

Perkara yang Anda Perlukan untuk Air Link

Untuk membolehkan sambungan Air Link berfungsi seperti yang dimaksudkan, anda memerlukan yang berikut:

 • PC berasaskan Windows yang sesuai dengan kad grafik yang baik (Windows 10 atau versi yang lebih baru; GPU setara dengan GTX 1060 dengan memori 6GB atau lebih baik; dan CPU setara dengan Intel i5 – 4590 atau AMD Ryzen 5 1500X atau lebih baik).
 • Perisian Oculus Quest 2 yang anda boleh muat turun dari halaman Oculus rasmi Meta.
 • Sambungan internet yang kukuh dan stabil, dengan PC anda disambungkan ke penghala melalui kabel Ethernet (peranti lain yang disambungkan secara wayarles mungkin menjejaskan strim).

Tetapan PC Pautan Udara

Untuk membolehkan set kepala disambungkan, anda perlu menyediakan PC dengan memasang perisian Oculus dan membenarkan Pautan Udara. Prosesnya seperti ini:

 1. Muat turun dan pasang klien PC daripada rasmi halaman Oculus.
 2. Daftar akaun, atau daftar melalui profil Facebook kerana ia adalah perkhidmatan Meta. Setelah anda memasang perisian, log masuk ke akaun anda.
 3. Klik pilihan “Tetapan”, yang terakhir pada bar sisi di sebelah kiri.
 4. Klik pada tab “Beta”, di bahagian atas tetingkap dalam menu itu.
 5. Hidupkan butang “Pautan Udara” “HIDUP” dengan mengkliknya.

Anda telah berjaya mendayakan Air Link. Walau bagaimanapun, kerja anda masih belum selesai. Perlu diingat, seperti yang dinyatakan di bawah butang daya, jika tidak digunakan selama 24 jam, Pautan Udara akan dimatikan secara automatik.

Tetapan Oculus Quest 2

Sekarang setelah PC anda disediakan dengan betul, bahagian seterusnya ialah melaraskan set kepala Quest 2 anda. Untuk dapat menggunakan Air Link, perisian tegar set kepala anda hendaklah pada versi 28 atau lebih baharu. Jika syarat itu dipenuhi, ikuti langkah ini untuk membolehkannya:

 1. Masuk ke hab Oculus Quest dan cari bar pilihan di bawah skrin pemilihan permainan. Klik pada pilihan terakhir di sebelah kanan “Tetapan”, ditandai dengan ikon gear.
 2. Tatal ke bawah menu dan cari tab “Ciri Eksperimen” dan butang daya “Pautan Udara”.
 3. Kembali ke menu tetapan dan klik pada tab “Tindakan Pantas” di bahagian atas.
 4. “Oculus Air Link” sepatutnya muncul sebagai pilihan ketiga. Klik padanya dan anda sepatutnya dapat melihat komputer anda dalam senarai.
 5. Klik pada komputer anda, dan kemudian pada butang “Pair” biru. Ini sepatutnya membawa anda kembali ke menu pemilihan permainan.

Sekarang set kepala dan PC anda dipasangkan dan sedia untuk digunakan.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan Oculus Quest 2 dengan Air Link pada Mac?

Malangnya tidak. Pada masa ini, kedua-dua model Oculus Quest hanya serasi dengan mesin berasaskan Windows.

Adakah PC saya mencapai standard untuk menjalankan permainan Oculus?

PC permainan yang bagus diperlukan untuk menjalankan dan menstrim permainan Oculus. Nasib baik, tidak perlu mengambil risiko membelinya secara buta. Ada alat percuma oleh Valve yang boleh anda gunakan untuk menyemak sama ada komputer anda serasi dengan VR, sama ada Oculus atau mana-mana set kepala lain. Jika markah anda padanya adalah di kawasan hijau, anda boleh pergi!

Semoga Berjaya dalam Pencarian Anda!

Dapat menikmati realiti maya dan melibatkan diri sepenuhnya dalam dunia permainan benar-benar menunjukkan betapa teknologi telah maju dalam beberapa dekad yang lalu. Ia juga masih belum dapat dilihat sama ada permainan VR akan menjadi gimik sahaja, atau adakah permainan yang lebih maju dan didorong oleh cerita untuk menjadi genre tersendiri.

Pernahkah anda mencuba mana-mana set kepala VR setakat ini? Adakah anda fikir masa depan permainan terletak pada VR? Apakah permainan Oculus Quest kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.