Cara Menggunakan Pelekat Pautan Cerita Instagram

35

Cerita Instagram menyampaikan coretan bersaiz gigitan untuk membantu mencetuskan rasa ingin tahu dalam kandungan asal anda. Di sinilah pelekat pautan masuk. Anda boleh menggunakannya sebagai seruan tindak untuk mengubah hala penonton ke versi penuh kandungan anda tanpa meninggalkan apl. Oleh itu, pelekat pautan boleh membantu anda menjana lebih banyak penglibatan dan mendorong trafik daripada Instagram ke tapak anda yang lain.

Cara Menggunakan Pelekat Pautan Cerita Instagram

Jika anda tidak tahu cara menggunakan pelekat pautan, kami sedia membantu anda. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menggunakan Pelekat Pautan Cerita Instagram

Cara anda menggunakan pautan pada Cerita Instagram telah berubah dari semasa ke semasa. Pada mulanya, anda boleh menambah pautan dalam bio, yang menyusahkan kerana anda perlu menukarnya setiap kali anda menyiarkan cerita baharu.

Kemudian, Instagram memperkenalkan ciri leret ke atas, yang penonton boleh mengetik atau leret ke atas untuk pergi ke tapak yang dipautkan tanpa meninggalkan aplikasi. Walau bagaimanapun, ciri ini hanya untuk akaun yang disahkan dengan lebih 10,000 pengikut. Jadi, pengguna yang tidak memenuhi keperluan ini kekal terperangkap menggunakan “Pautan dalam bio”.

Instagram telah menghentikan ciri Leret ke atas dan memperkenalkan pelekat Pautan untuk menyeragamkan semua pengguna. Ia boleh diakses oleh sesiapa sahaja dan anda boleh menyesuaikannya untuk membuat seruan tindak yang lebih langsung. Selain itu, anda mempunyai beberapa tema untuk menjadikan pelekat itu lebih menarik.

Begini cara menambah pelekat pautan pada Cerita Instagram anda:

 1. Lancarkan apl Instagram anda dan ketik “Gambar profil” anda di penjuru kiri sebelah atas untuk mencipta cerita baharu. Sebagai alternatif, ketik ikon “Tambah” di sebelah kanan di bahagian atas dan ketik “Kisah” di bahagian bawah pada halaman seterusnya.
 2. Leret ke atas untuk memilih foto atau video untuk cerita anda daripada gulungan kamera anda. Sebagai alternatif, tekan butang “Rekod” untuk merakam cerita anda.
 3. Selepas menyediakan cerita anda, beralih ke bahagian atas dan pilih ikon “Pelekat”. Ini akan memaparkan semua pelekat cerita Instagram. Cari “Pelekat pautan” (segi empat tepat dengan rantai dan perkataan “Pautan” berwarna biru) dan ketik padanya.
 4. Halaman baharu akan muncul, menggesa anda menambah pautan. Pada bahagian URL, taip atau tampal pautan ke tapak yang anda mahu khalayak anda lihat.
 5. Instagram memendekkan pautan anda secara automatik untuk memaparkan ke mana ia akan membawa penonton. Ketik “Lihat pratonton” di bawah URL untuk melihat cara ia akan dipaparkan pada cerita anda.
 6. Jika anda tidak mahu menambah butiran lanjut, tatal ke bawah ke bahagian “Teks pelekat” pada halaman yang sama dan taip teks anda. Sebagai contoh, klik di sini untuk membeli-belah. Ini amat penting. Ia membolehkan khalayak anda mengetahui tindakan yang akan digesa oleh pautan tersebut.
 7. Selepas anda selesai, ketik “Selesai” di penjuru kanan sebelah atas untuk menerbitkan pautan anda pada cerita anda. Apabila anda kembali ke cerita anda, anda akan mendapati pautan ditambahkan. Biru ialah warna pautan lalai. Ketik pada pautan untuk bertukar kepada warna lutsinar atau hitam-putih.
 8. Apabila cerita anda sudah sedia, ketik “Kisah anda” di penjuru kanan sebelah bawah untuk menerbitkannya.

Mencipta Pautan Cerita Instagram Tersuai di Canva

Satu perkara yang anda mungkin tidak suka tentang pelekat pautan Cerita Instagram ialah penampilannya. Selain itu, anda tidak mendapat pilihan untuk menyesuaikan bentuk butang dan menukar warna agar sepadan dengan pilihan anda. Nasib baik, anda boleh membuat butang pautan pada Canva dan menampalnya pada cerita anda.

Begini cara anda melakukannya:

 1. Lancarkan penyemak imbas anda dan log masuk ke Canva akaun. Jika anda tidak mempunyai akaun, buat satu secara percuma.
 2. Pada halaman utama Canva, beralih ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik “Buat reka bentuk.” Pilih “cerita Instagram” daripada menu lungsur dan tunggu reka bentuk kosong anda dimuatkan.
 3. Apabila reka bentuk anda dimuatkan, pergi ke alatan bar sisi dan ketik “Teks.” Tekan butang “Tambah kotak teks”.
 4. Taip teks yang anda mahu muncul pada pautan anda. Apabila anda selesai, pergi ke pilihan bar alat di bahagian atas dan sesuaikan gaya fon, saiz dan penjajaran. Tekan butang “A” dengan garis berwarna di bawah untuk menukar warna fon.
 5. Navigasi ke bar alat sisi dan ketik “Elemen.” Taip bentuk yang anda mahu dalam bar carian dan pilihnya apabila ia muncul dalam hasil carian.
 6. Seret sudut ke dalam atau ke luar untuk menyesuaikan teks ke dalam bentuk dengan sempurna.
 7. Jika anda suka bagaimana butang itu muncul, pergi ke penjuru kanan sebelah atas dan ketik butang “Kongsi”. Tekan pilihan “Muat Turun” dan pilih untuk memuat turun reka bentuk anda sebagai PNG. Juga, tandai kotak untuk “Latar belakang lutsinar” dan ketik butang “Muat turun’.
 8. Jika anda menggunakan Mac, lepaskan reka bentuk ke iPhone anda. Untuk PC, anda boleh mengimport reka bentuk ke telefon pintar anda menggunakan kabel USB atau sebarang kaedah lain.

Memandangkan anda mempunyai reka bentuk pautan Canva anda pada Galeri telefon anda, anda boleh menggunakannya pada Cerita Instagram anda.

 1. Cipta cerita anda dan tambahkan pautan, seperti yang dijelaskan dalam kaedah di atas.
 2. Apabila cerita anda sudah sedia, ketik ikon “Pelekat” dan pilih butang pautan yang anda reka pada Canva.
 3. Seret butang pautan dan letakkan di atas pautan pada cerita anda. Pautan kekal aktif walaupun disekat. Jadi, jika seseorang mengetik butang di atas, mereka akan diubah hala ke tapak yang dipautkan.

Amalan Terbaik Apabila Menggunakan Pelekat Pautan Cerita Instagram

Cara anda menambah pautan ke Cerita Instagram anda secara langsung memberi kesan kepada cara penonton anda berinteraksi dengannya. Berikut ialah beberapa amalan terbaik untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya pelekat pautan Cerita Instagram anda:

 • Letakkan pelekat pautan di tengah: Matlamat anda adalah untuk menjadikan pelekat pautan anda ketara dan menggalakkan penonton untuk terlibat dengan pelekat itu. Oleh itu, anda harus meletakkannya dalam zon selamat untuk mengelakkannya daripada dipangkas atau dipotong apabila anda menerbitkan cerita anda. Zon selamat ialah mana-mana kawasan dalam 1080 x 1420 piksel. Ini bermakna anda harus meninggalkan elaun sebanyak 250 piksel di bahagian atas dan bawah cerita anda. Kawasan lain di dalamnya ialah tempat pautan anda sepatutnya berada.
 • Gunakan seruan tindak (CTA) yang jelas: CTA anda harus menyampaikan perkara yang penonton harus jangkakan selepas mengklik pautan. Contohnya, jika anda mahu khalayak anda mengetahui lebih lanjut tentang produk anda, CTA anda boleh menjadi “Ketik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.” Selain itu, cerita anda harus dikaitkan dengan pautan yang anda kongsi untuk mengekalkan konsistensi.
 • Pastikan cerita anda rapi: Walaupun Instagram membenarkan satu pelekat pautan setiap siaran, anda boleh menambahkan pelekat bukan pautan lain pada siaran anda. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakannya dengan berhati-hati untuk meningkatkan peluang pengguna melihat pautan itu dan memastikan cerita anda menarik secara visual.
 • Lukis anak panah untuk meningkatkan penglibatan visual: Melukis anak panah untuk menunjukkan tempat penonton harus mengklik boleh menjadikan cerita anda lebih menarik secara visual. Untuk melukis anak panah, ketik ikon “Lukis” di bahagian atas dan pilih butang “Anak panah” yang menghala ke atas.

Gunakan Pelekat Pautan untuk Mendorong Lebih Banyak Penglibatan

Cerita Instagram tidak sesuai untuk kandungan bentuk panjang. Walau bagaimanapun, anda boleh mengoptimumkannya dengan menambahkan pelekat pautan. Dengan mengetik pautan, khalayak anda boleh melihat maklumat kandungan yang lebih terperinci. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan pelekat pautan secara optimum untuk mendorong lebih banyak trafik ke kandungan anda.

Berapa kerap anda menggunakan pelekat pautan Cerita Instagram? Adakah mereka telah membantu anda meningkatkan penglibatan dengan khalayak anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.