Cara Menggunakan Pemalam dengan ChatGPT

57

Betapa seronoknya berbual dengan chatbot AI (terutamanya apabila bot itu boleh membantu anda dengan sekolah atau kerja), ia sentiasa lebih menyeronokkan untuk menambah beberapa ciri tambahan. OpenAI, pasukan di belakang ChatGPT, telah membuat kemungkinan itu dengan pengenalan pemalam untuk platform.

Cara Menggunakan Pemalam dengan ChatGPT

Walaupun pada mulanya tersedia untuk kumpulan pembangun terpilih dan pelanggan ChatGPT, pemalam ini kini akan dilancarkan kepada semua pengguna. Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan untuk mengaksesnya sekarang.

Memasang Pemalam untuk ChatGPT

ChatGPT telah membenarkan beberapa jenama besar membuat pemalam untuk platformnya, termasuk yang berikut:

 • Expedia
 • Instacart
 • Kendur
 • Shopify
 • Zapier
 • Klarna

Anda boleh mencari senarai yang dikemas kini pada Halaman pemalam ChatGPT. Sebaik sahaja anda mengetahui pemalam yang anda mahu gunakan dan cara anda akan menggunakannya, ikuti langkah ini untuk memasangnya ke dalam ChatGPT:

 1. Masukkan “chat.openai.com” ke dalam penyemak imbas anda dan log masuk ke akaun ChatGPT Plus anda.
 2. Navigasi ke menu lungsur “Model” di bahagian atas halaman dan pilih “Pemalam.”
 3. Jika anda telah menambah pemalam, anda sepatutnya boleh memilihnya daripada menu baharu yang muncul. Jika tidak, klik pada menu lungsur turun “Pemalam” untuk membuka pautan ke “Kedai Plugin.”
 4. Pilih pautan “Kedai Plugin” untuk melihat senarai pemalam yang tersedia.
 5. Tatal ke pemalam pilihan anda dan klik “Pasang.” Bukan bermakna anda boleh memasang beberapa pemalam ChatGPT dalam satu lawatan.

Selepas memasang pemalam, anda sepatutnya melihat logonya muncul dalam menu lungsur “Pemalam” yang muncul selepas anda memilih “Pemalam” daripada menu lungsur “Model”.

Menggunakan Pemalam pada ChatGPT

Dengan pemalam anda dipasang, anda boleh membuat pertanyaan dalam ChatGPT merujuk pemalam, membolehkan anda melakukan beberapa perkara. Sebagai contoh, pertanyaan seperti di bawah membolehkan anda menggunakan pemalam Instacart untuk membeli-belah bahan resipi:

“Saya mahukan resipi pizza tanpa gluten dan perlu membeli bahan-bahan itu di Los Angeles. Bolehkah anda mencadangkan resit ringkas untuk piza bebas gluten dan memesan bahan-bahan di Instacart?”

ChatGPT akan membuat balasan berdasarkan pertanyaan anda. Dalam contoh di atas, anda harus menerima resipi untuk piza bebas gluten, bersama-sama dengan pautan ke senarai beli-belah Instacart yang mengandungi semua bahan yang disenaraikan oleh ChatGPT. Mengklik pautan itu membawa anda ke halaman Instacart, di mana anda boleh melengkapkan transaksi anda.

Itu hanya satu contoh. Bergantung pada pemalam yang telah anda pasang, terdapat banyak cara anda boleh membentuk pertanyaan untuk menggabungkan ciri baharu yang anda ada. Eksperimen dengan pertanyaan yang berbeza. Mungkin cuba tentukan jenis percutian yang ingin anda ambil, menggunakan pemalam Expedia untuk mengesyorkan cara terbaik menjadikan perjalanan anda menjadi kenyataan. Sebagai alternatif, cuba gunakan pemalam Zapier untuk memaut ke akaun Zapier anda supaya anda boleh membuat dan menghantar e-mel Gmail melalui ChatGPT.

Menyesuaikan Tetapan Pemalam ChatGPT

Memandangkan pemalam agak baharu kepada ChatGPT, keupayaan anda untuk bermain-main dengan tetapannya agak terhad. Selain itu, setiap pemalam adalah berbeza, jadi sesetengahnya membenarkan anda menyesuaikan operasi mereka lebih daripada yang lain. Gunakan langkah ini jika anda ingin bermain-main dengan pemalam yang telah anda pasang:

 1. Log masuk ke akaun ChatGPT Plus anda dan navigasi ke halaman “Pemalam”, yang sepatutnya anda temui pada papan pemuka anda.
 2. Pilih pemalam yang ingin anda sesuaikan.
 3. Buat pelarasan berdasarkan pilihan yang dibentangkan.

Sifat pilihan ini berbeza-beza bergantung pada pemalam. Sebagai contoh, mereka yang menggunakan pemalam “Cakap” (yang menterjemah teks ke dalam bahasa yang berbeza) boleh memilih bahasa yang digunakan pemalam.

Mencipta Plugin ChatGPT

ChatGPT menyatakan bahawa pembangun boleh mencipta pemalam pihak ketiga dengan membina “fail manifes”, juga dipanggil fail “ai-plugin.json”. Berikut ialah skema minimum untuk fail, per SembangGPT:

{
 "schema_version": "v1",
 "name_for_human": "TODO Plugin",
 "name_for_model": "todo",
 "description_for_human": "Plugin for managing a TODO list. You can add, remove and view your TODOs.",
 "description_for_model": "Plugin for managing a TODO list. You can add, remove and view your TODOs.",
 "auth": {
 "type": "none"
 },
 "api": {
 "type": "openapi",
 "url": "http://localhost:3333/openapi.yaml",
 "is_user_authenticated": false
 },
 "logo_url": "http://localhost:3333/logo.png",
 "contact_email": "[email protected]",
 "legal_info_url": "http://www.example.com/legal"
}

Anda akan melihat bahawa fail itu mengandungi beberapa medan yang mentakrifkan pemalam anda lakukan, dengan bahagian untuk nama dan perihalannya, untuk kegunaan manusia dan model OpenAI. Terdapat bahagian untuk menentukan API yang anda gunakan, serta butiran hubungan untuk pencipta pemalam.

Langkah-langkah umum untuk membangunkan pemalam ChatGPT, termasuk mencipta fail manifes, adalah seperti berikut:

 1. Bangunkan API yang anda mahu model bahasa OpenAI panggil. Ini boleh menjadi API serba baharu atau API yang sudah digunakan dan serasi dengan ChatGPT.
 2. Perincikan API anda menggunakan dokumen spesifikasi OpenAI.
 3. Cipta fail manifes untuk menerangkan perkara yang dilakukan oleh pemalam dan berikan metadata yang perlu dilihat oleh ChatGPT sebelum ia boleh menyampaikan pemalam kepada pengguna.

Dengan fail yang dicipta, boleh menjalankan pemalam anda melalui pelayan jauh atau dalam persekitaran pembangunan tempatan anda.

Jika anda menggunakan pelayan jauh, ikuti proses ini untuk mengaktifkan pemalam anda:

 1. Navigasi ke “Buat Pemalam Anda Sendiri” pada papan pemuka anda dan ikut arahan untuk menyediakan keupayaan untuk mencipta pemalam anda sendiri.
 2. Pilih “Pasang Plugin Tidak Disahkan.”
 3. Tambahkan fail manifes anda pada laluan “domainanda.com/.well-known/”.

Mereka yang mempunyai versi tempatan API mereka berjalan dalam persekitaran pembangunan mereka boleh menghalakan antara muka pemalam mereka terus ke pelayan localhost mereka:

 1. Pergi ke kedai “Plugin” dalam ChatGPT.
 2. Pilih “Buat Pemalam Anda Sendiri.”
 3. Masukkan nombor port dan localhost anda, sambil memastikan bahawa “jenis auth” ditetapkan kepada “tiada”.

Harap maklum bahawa mendayakan pemalam yang tidak disahkan dalam kawasan pembangunan anda hanya menawarkan anda akses kepada pemalam yang anda buat dan muat naik. Anda tidak boleh mengakses pemalam lain yang tidak disahkan dan pengguna ChatGPT lain tidak akan dapat memasang pemalam anda melainkan ia disahkan. Pada masa ini tiada proses pengesahan, walaupun ini sepatutnya berubah apabila ChatGPT melancarkan ciri pemalamnya kepada khalayak yang lebih luas.

Main-main dengan Pemalam

Dengan pemalam ChatGPT berada di peringkat awal pembangunan, apa sahaja yang anda lakukan dengannya adalah percubaan yang sama seperti ia praktikal. Namun begitu, adalah mudah untuk melihat bagaimana pemalam ini boleh mengubah pengalaman anda pada platform, dengan banyak apl popular telah pun memanfaatkan ciri tersebut untuk menyepadukan ChatGPT ke dalam tawaran mereka.

Adakah anda akan mendaftar ke senarai tunggu atau adakah anda akan menunggu untuk pelancaran yang meluas? Adakah anda mempunyai sebarang idea untuk pemalam yang mungkin berguna kepada anda (atau pengguna lain)? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.