Cara Menggunakan Pembuka Kunci Pencapaian Stim

38

Walaupun anda suka bekerja dengan cara anda melalui perpustakaan permainan Steam anda, tidak dapat dinafikan bahawa mencuba untuk membuka kunci setiap pencapaian untuk semua permainan anda adalah satu tempoh yang besar. Anda hanya mempunyai banyak jam dalam sehari. Bolehkah anda benar-benar meluangkan masa bersusah payah melalui bahagian-bahagian permainan yang telah anda selesaikan, mengisar untuk memperoleh pencapaian yang lebih kepada berapa lama anda bermain dan kurang tentang menyelesaikan cabaran yang menarik?

Cara Menggunakan Pembuka Kunci Pencapaian Stim

Jika jawapan anda kepada soalan itu ialah “tidak”, anda mungkin berminat untuk mengetahui bahawa terdapat cara untuk membuka kunci pencapaian dalam Steam tanpa benar-benar melengkapkan pencapaian itu sendiri. Untuk melakukannya, anda memerlukan akses kepada alat yang dipanggil “Pengurus Pencapaian Stim”.

Apakah Pengurus Pencapaian Steam?

Pada asalnya dikeluarkan pada tahun 2008, Pengurus Pencapaian Steam (SAM) ialah alat yang kelihatan seperti wujud untuk membantu anda mengatur pencapaian Steam anda. Walaupun fungsi itu terdapat dalam alat sumber terbuka ini, ramai pemain menggunakannya untuk “menggodam” senarai pencapaian dalam permainan mereka.

Penggodaman ini membolehkan mereka membuka kunci pencapaian semasa di luar talian tanpa benar-benar memperolehnya. SAM juga membenarkan pengguna menyegerakkan pencapaian “dikunci” ini ke akaun dalam talian mereka supaya nampaknya pemain telah memperolehnya kepada sesiapa sahaja yang melawat profil mereka. Fikirkan ia seperti jalan pintas yang boleh menjimatkan masa anda pada pencapaian hebat yang tidak banyak membantu daripada memaksa anda menghabiskan lebih banyak masa dalam permainan.

Perlu diingat bahawa SAM bukan produk Valve. Pencipta Steam tiada kaitan dengan alat ini, yang telah dicipta, walaupun ia nampaknya tidak lagi diselenggara oleh pembangun bebas. Oleh itu, menggunakan SAM menduduki kawasan kelabu moral yang keruh.

Steam tidak mungkin melarang anda atau menghalang anda daripada mengakses akaun anda jika anda menggunakan SAM, mungkin kerana perubahan yang anda lakukan hanya mempengaruhi aspek kosmetik yang agak kosmetik pengalaman permainan dan bukannya memberi kesan kepada pemain lain. Pembangun permainan mungkin mengambil pendekatan yang lebih ketat. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa contoh pengguna SAM yang dilaporkan menerima larangan permainan tanpa faktor pengurangan lain, seperti permainan berbilang pemain yang digodam, sedang dimainkan.

Setelah mengatakan ini, SAM mempunyai beberapa kegunaan yang sah. Sebagai contoh, pepijat dalam kod permainan boleh menyebabkan pencapaian yang anda peroleh secara sah menjadi tidak ping, yang membawa kepada kekecewaan jika anda menghabiskan banyak masa untuk mengusahakan pencapaian tersebut. Anda boleh menggunakan SAM untuk membuka kunci jenis pencapaian terpimpin ini tanpa perlu melalui laluan yang sah (dan memakan masa) sekali lagi.

Cara Membuka Kunci Pencapaian Menggunakan Pengurus Pencapaian Steam

Mendapatkan tangan anda pada SAM cukup mudah, kerana ia tersedia melalui GitHub dan berfungsi seperti boleh laku yang memaut ke akaun Steam anda:

 1. Pergi ke “Pengurus Pencapaian Stim” di GitHub dan klik “Muat turun keluaran terkini.”
 2. Simpan fail zip untuk SAM ke mana-mana direktori pada komputer anda.
 3. Nyahzip fail zip SAM menggunakan WinZip atau mana-mana alat pengekstrakan fail lain.

Memandangkan anda telah mengekstrak fail SAM, anda seharusnya melihat sepasang boleh laku bersama beberapa fail .txt yang merangkumi isu pelesenan dan fail antara muka sambungan aplikasi (API). Ikuti langkah ini untuk membuka SAM dan gunakannya untuk membuka kunci pencapaian permainan.

 1. Lancarkan Steam, log masuk dan biarkan ia berjalan di latar belakang.
 2. Klik dua kali pada fail “SAM.Picker.exe” untuk memasang SAM pada sistem anda. Ambil perhatian bahawa boleh laku yang lain (SAM.Game.exe) ialah boleh laku tiruan yang wujud untuk meniru permainan yang anda ingin buka kunci pencapaian.
 3. Klik ikon yang dicipta untuk melancarkan apl dan tunggu beberapa minit sambil mengimbas pustaka Steam anda untuk permainan.
 4. Pilih permainan yang anda ingin buka kunci pencapaian daripada senarai yang SAM bentangkan untuk memaparkan senarai pencapaian yang tersedia.
 5. Tandai kotak di sebelah mana-mana pencapaian yang anda ingin buka kunci untuk permainan.
 6. Klik pada “Komit Perubahan” untuk membuka kunci pencapaian di Steam.

Selagi anda menjalankan Steam semasa melengkapkan langkah-langkah ini, anda sepatutnya melihat pencapaian anda yang tidak dikunci ping satu demi satu. Anda akan melihat perkara yang sama jika anda tidak memulakan Steam sebelum proses tetapi log masuk selepas memilih kumpulan pencapaian untuk dibuka kunci.

Cuba hadkan bilangan pencapaian yang anda buka kunci kepada segelintir terpilih kerana cuba mendapatkan terlalu banyak pada masa yang sama mungkin mengisi halaman “Komuniti” Steam anda dengan begitu banyak pemberitahuan sehingga apl itu ranap. Juga, ambil perhatian bahawa anda boleh menggunakan langkah di atas untuk mengunci pencapaian yang tidak dikunci sebelum ini untuk permainan dengan mengalih keluar tanda semak di sebelahnya.

Cara Mencari Permainan Secara Manual Menggunakan SAM

Dalam kes yang jarang berlaku, SAM mungkin gagal mengenal pasti permainan dalam pustaka Steam anda yang mana anda ingin membuka kunci pencapaian. Syukurlah, apl itu serasi dengan keseluruhan perpustakaan permainan Steam, jadi anda boleh menggunakan AppID permainan untuk menambahkannya pada koleksi anda secara manual:

 1. Menuju ke SteamDB dan klik ikon kaca pembesar di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Taipkan nama permainan anda ke dalam bar carian. Anda sepatutnya melihat permainan muncul semasa anda menaip, jadi klik padanya untuk membuka halaman SteamDBnya.
 3. Cari ID Apl permainan (Ia sepatutnya menjadi item pertama dalam butiran yang disenaraikan) dan salin atau tuliskannya.
 4. Lancarkan SAM dan tampal atau taip ID Apl permainan anda ke dalam medan kosong di sebelah kanan pilihan “Muat Semula Permainan”.
 5. Klik “Tambah Permainan,” dan SAM harus mencari permainan melalui ID Aplnya dan menambahkannya ke pustaka anda.

Sebaik sahaja anda berjaya menambah permainan, anda sepatutnya boleh membuka kunci (dan mengunci) pencapaian seperti yang anda lakukan untuk permainan SAM ditemui secara automatik.

Bolehkah Menggunakan SAM membawa kepada larangan?

Walaupun SAM biasanya selamat untuk digunakan, terdapat beberapa keadaan yang menggunakan apl itu boleh membawa kepada permainan atau larangan Valve Anti-Cheat (VAC).

Sebagai contoh, beberapa versi SAM yang lebih awal boleh mencetuskan larangan VAC dalam permainan yang dilindungi VAC jika anda cuba menjalankan apl pada masa yang sama dengan bermain permainan itu. Cara mudah untuk mengatasinya ialah hanya menggunakan SAM apabila anda tidak bermain, walaupun sesetengah orang mungkin melihat potensi larangan VAC sebagai cukup risiko untuk mengelakkan perisian.

Sesetengah pembangun mengikat ganjaran dalam permainan (seperti kosmetik atau senjata) dengan pencapaian mereka. Menggunakan SAM untuk membuka kunci jenis pencapaian ini boleh menyebabkan pembangun permainan mengeluarkan larangan permainan, menghalang anda daripada memainkan perisian, walaupun kejadian sedemikian jarang berlaku.

Akhir sekali, sesiapa sahaja yang mempunyai profil pada tapak web penjejakan pencapaian yang meletakkan kedudukan pengguna berdasarkan bilangan pencapaian yang mereka miliki mungkin mengalami masalah dengan tapak tersebut. Pemburu wap adalah contoh yang baik. Walaupun tapak jarang melarang pengguna SAM, ia menandakan pencapaian yang dikesan telah dibuka kunci menggunakan SAM dan tidak sah pada bila-bila masa (bersama-sama dengan data lain) yang berkaitan dengan pencapaian tersebut. Ringkasnya, pengguna Steam Hunters yang lain akan melihat bahawa anda telah menipu, atau sekurang-kurangnya menggunakan SAM untuk memintas kaedah biasa untuk membuka kunci pencapaian, pada profil anda.

Buka kunci Pencapaian Tanpa Bermain Permainan

SAM ialah perisian yang menarik kerana jelas bahawa pemain boleh menggunakannya untuk menyalahgunakan sistem pencapaian Steam, namun Steam nampaknya jarang (jika pernah) mengambil tindakan terhadap mereka yang menggunakannya. Sudah tentu, apl itu mempunyai beberapa kegunaan yang sah, seperti membuka kunci pencapaian yang ditipu. Tetapi ramai yang menggunakan SAM berbuat demikian untuk membuka kunci pencapaian yang belum mereka perolehi.

Kami berminat dengan pendapat anda tentang SAM. Adakah anda fikir Steam harus mengambil tindakan yang lebih keras terhadap pengguna SAM, atau adakah anda baik-baik saja dengan orang ramai dapat membuka kunci apa-apa pencapaian yang mereka inginkan? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.