Cara menggunakan pemformatan tebal dalam Telegram

27
memformat teks telegram
© Arkitek Farknot / Shutterstock.com

Pernahkah anda terfikir sama ada anda boleh memformat teks anda dalam Telegram? Sudah tentu anda boleh! Dalam panduan ini, NextPit menerangkan cara untuk menyerlahkan perkataan anda dalam huruf tebal, menulis dalam huruf condong, atau bahkan memotongnya.

Telegram masih merupakan alternatif penghantar segera yang sangat popular untuk WhatsApp. Dari segi kefungsian, Telegram mempunyai sekurang-kurangnya banyak tawaran seperti pesaing lain. Oleh itu, tidak hairanlah anda juga boleh memformat teks anda di Telegram. Jadi, jika anda ingin menekankan perkataan atau ayat tertentu dalam huruf tebal, tulis dalam huruf condong, atau bahkan potong sebahagian daripadanya, semua ini boleh dilakukan. Begini cara anda melakukannya!

  • Lihat bagaimana anda boleh menguasai Telegram di sini: Telegram: Petua dan petua terbaik

Telegram untuk iOS dan Android: Cara memformat teks anda

Banyak jalan menuju ke Rom dan ini juga terpakai pada pemformatan teks dalam Telegram. Cara paling mudah ialah melalui menu konteks. Tangkapan skrin telah ditangkap menggunakan versi Android, tetapi ia berfungsi dengan cara yang hampir sama untuk iOS:

Kaedah 1: Memformat melalui menu konteks

Format Teks Telegram 1

Gunakan pilihan yang dicadangkan (kiri) atau lancarkan pilihan yang tersedia melalui menu konteks (kanan)/ © NextPit

  1. Tulis teks yang dikehendaki dalam kotak sembang.
  2. Tahan teks lebih lama sedikit daripada biasa dan pilih petikan/segmen yang dikehendaki.
  3. Dalam bar yang muncul, anda akan ditawarkan pilihan pemformatan yang berbeza sebagai tambahan kepada Potong dan Salin.
  4. Untuk semua pilihan, lancarkan menu konteks (ikon tiga titik di sebelah kanan atau kanan atas pada Android).
  5. Pilih daripada pilihan Bold, Italic, Mono, Strikeout, Underline, Create Link dan Normal.
  6. Hantar mesej.

Kaedah 2: Format teks secara manual

Pemformatan terus daripada teks itu sendiri berfungsi sedikit lebih janggal dan nampaknya pilihan yang kurang popular. Dalam kes ini, anda hanya sandwic kawasan teks yang diingini menggunakan aksara khas tertentu untuk menjadikannya tebal, monospace atau serupa. Ini adalah cara ia berfungsi:

Pemformatan teks tebal

Jika anda ingin menekankan teks tebal, letakkan dua asterisk sebelum dan selepas teks ini:

**Beginilah cara anda menulis tebal**

Menulis dalam huruf condong

Jika anda ingin menulis dalam huruf condong, anda boleh berbuat demikian dengan meletakkan dua garis bawah sebelum dan selepas kawasan yang dikehendaki:

__Beginilah cara anda menulis dalam huruf condong__

Teks coretan

Jika anda ingin memotong perkataan dalam teks, anda boleh melakukan ini dengan tilde. Anda juga meletakkan watak ini dua kali sebelum dan selepas kawasan yang dikehendaki:

~~ini adalah cara anda menyerang melalui teks~~

Monospace

Fon monospace bermaksud lebar aksara tetap, seperti yang kita ketahui daripada mesin taip klasik, sebagai contoh. Untuk memaparkannya dalam Telegram, anda perlu meletakkan kubur sebelum dan selepas perkataan, iaitu loghat jatuh.

`Beginilah cara monospace berfungsi`

Format Teks Telegram 2

Bagaimana untuk memformat perkataan atau ayat secara manual dalam mesej teks di Telegram / © NextPit

Seperti yang mungkin anda perhatikan sekarang, terdapat lebih sedikit pilihan melalui kaedah manual berbanding dengan menu konteks. Jadi, membuat pautan dan teks bergaris hanya berfungsi melalui menu seperti yang diterangkan dalam Kaedah 1. Jika anda juga menggunakan versi desktop Telegram, pintasan biasa seperti Ctrl + B atau Cmd + B untuk menyerlahkan teks yang ditandakan dengan tebal juga akan berfungsi di sana.

Mudah-mudahan, kami telah membantu meningkatkan pengalaman pengguna Telegram anda sedikit dengan petua ini. Sila tulis kepada kami dalam ulasan jika anda mempunyai soalan tentang Telegram atau jika kami boleh memperkenalkan dan menerangkan ciri lanjut kepada anda.