Cara Menggunakan Penghala Anda Sendiri Dengan Verizon Fios

96

Jika anda mempunyai penghala anda sendiri, idea untuk membuang penghala Verizon yang disewa mesti terlintas di fikiran anda. Menggunakan penghala anda adalah idea yang baik untuk banyak sebab. Sebagai contoh, anda mempunyai ruang untuk prestasi rangkaian yang lebih baik, kawalan yang lebih baik ke atas rangkaian anda dan yang paling penting, anda boleh melangkau yuran sewa bulanan yang menjengkelkan untuk penghala anda.

Cara Menggunakan Penghala Anda Sendiri Dengan Verizon Fios

Tetapi bolehkah anda menggunakan penghala anda dengan Verizon Fios? Jawapannya kemungkinan besar “ya.” Jadi teruskan membaca untuk mengetahui butirannya.

Bolehkah Anda Menggunakan Penghala Anda Dengan Verizon Fios?

Ya, anda boleh menggunakan penghala anda dengan perkhidmatan Verizon Fios. Anda hanya perlu memastikan bahawa penghala yang ingin anda tukar menggunakan sambungan Ethernet, bukan koaksial.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan ialah sifat pakej langganan Verizon Fios anda. Jika langganan anda hanya mempunyai internet, maka bertukar kepada penghala anda akan menjadi mudah. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kedua-dua internet dan TV, anda perlu membeli Penyesuai MoCA untuk mengakses perkhidmatan TV berasaskan Internet seperti, Atas Permintaan, DVR dan Panduan. Penyesuai MoCA berharga antara $20 dan $80, dan anda boleh menemuinya di Amazon atau kedai runcit berdekatan. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan anda membeli penyesuai anda daripada jenama seperti TRENDnet dan Actiontec kerana produk mereka adalah berkualiti.

Cara Menggunakan Penghala Anda Dengan Verizon Fios

Untuk menggunakan penghala anda dengan Verizon Fios, ikut langkah berikut:

Langkah 1: Kaji Rangkaian Anda

Mula-mula, anda mesti mengenal pasti cara penghala anda disambungkan ke Terminal Rangkaian Optik (ONT). Jika kedua-duanya disambungkan melalui kabel Ethernet, dan terdapat lampu di sebelah port Ethernet, anda sepatutnya bersedia untuk pergi. Walau bagaimanapun, jika penghala anda disambungkan ke ONT melalui kabel sepaksi, ikut langkah di bawah:

 1. Cari kabel Ethernet dan cari di mana kotak ONT berada. ONT ditemui dalam kotak perak atau putih yang anda terima daripada Verizon semasa pemasangan. Ia mempunyai logo syarikat dan biasanya terletak di tempat yang tidak mendapat trafik pejalan kaki, seperti ruang bawah tanah atau berhampiran kotak meter anda.
 2. Sebaik sahaja anda menemui ONT, palamkan satu hujung kabel Ethernet anda ke port internet/WAN pada penghala Verizon anda dan satu lagi ke port Ethernet pada ONT. Port Ethernet terletak di bahagian bawah kotak ONT di sebelah lampu LED hijau. Anda perlu membuka skru kotak untuk sampai ke pelabuhan.
 3. Hubungi perkhidmatan pelanggan Verizon dan minta mereka mengaktifkan sambungan Ethernet anda. Mana-mana ejen sepatutnya boleh mengaktifkan sambungan Ethernet anda tanpa kos tambahan. Sehingga itu, teruskan menggunakan sambungan kabel sepaksi.

Langkah 2: Putuskan Sambungan Penghala Verizon Fios Daripada Internet

Setelah sambungan Ethernet anda telah diaktifkan, putuskan sambungan kabel sepaksi yang berjalan ke ONT anda daripada penghala Verizon.

Setelah anda selesai, ikut langkah ini untuk memutuskan sambungan penghala Verizon Fios daripada Internet.

 1. Buka penyemak imbas anda dan taip “http://192.168.1.1.”
 2. Log masuk menggunakan kelayakan anda. Bukti kelayakan anda ditulis pada pelekat yang dilampirkan pada penghala Verizon anda atau kotak yang disertakan bersamanya.
 3. Pada papan pemuka pentadbir, pergi ke “Rangkaian Saya” dan pilih “Sambungan Rangkaian.”
 4. Daripada menu, pilih “Sambungan Jalur Lebar (Ethernet/ Coax).”
 5. Buka “Tetapan.”
 6. Tatal ke bawah ke bahagian “Pajakan HDCP” dan tekan “Keluarkan.”
 7. Klik butang “Guna” untuk memutuskan sambungan penghala anda daripada internet.

Setelah anda melengkapkan langkah di atas, cabut kabel Ethernet dan kabel kuasa daripada penghala Verizon dengan segera untuk mengelakkannya daripada membentuk sambungan pajakan baharu.

Sebagai alternatif, anda boleh mematikan penghala anda, cabut semua kabel daripadanya dan tunggu selama 24 jam. Ini sepatutnya memutuskan sambungan penghala anda daripada Internet secara automatik kerana sambungan pajakan biasanya tamat tempoh selepas 24 jam tidak digunakan.

Langkah 3: Sambungkan Penghala Baharu Anda ke ONT

Memandangkan anda telah memutuskan sambungan penghala Verizon daripada Internet dan ONT anda, tiba masanya untuk menyambungkan penghala baharu anda. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Sambungkan kabel internet yang berjalan dari ONT ke penghala baharu anda melalui port WAN/Internet di bahagian belakang.
 2. Hidupkan penghala.
 3. ONT harus secara automatik memberikan penghala anda alamat IP baharu daripada Verizon Fios, membolehkannya menyambung ke Internet dan membentuk sambungan pajakan baharu.

Langkah 4: Sambungkan Penyesuai MoCA Anda jika Anda Mempunyai Langganan TV

Sehingga kini, internet anda sepatutnya berfungsi dengan sempurna. Walau bagaimanapun, anda akan dapati bahawa perkhidmatan TV tidak tersedia kerana mereka menggunakan teknologi MoCA untuk menyambung ke penghala. Dan sambungan MoCA anda jelas tiada kerana anda tidak lagi menggunakan penghala Verizon Fios. Jadi ikuti langkah ini untuk mendapatkan perkhidmatan TV anda kembali dalam talian.

 1. Palamkan kabel sepaksi yang pernah disambungkan ke penghala Verizon ke dalam port sepaksi pada penyesuai MoCA anda.
 2. Palamkan satu hujung kabel Ethernet ke dalam penyesuai MoCA dan satu lagi ke salah satu port LAN pada penghala anda.
 3. Putuskan sambungan kotak TV anda selama beberapa minit dan palamkannya semula supaya sambungan berfungsi dengan betul.

Malangnya, tiada cara untuk memprogramkan DVR anda dari jauh jika anda menggunakan penghala anda sendiri.

Bolehkah Saya Menggunakan Modem Saya Sendiri Dengan Verizon Fios?

Malangnya, anda tidak boleh menggunakan modem kabel anda dengan Verizon Fios. ONT bertindak sebagai modem, jadi anda tidak memerlukan yang lain. Walaupun anda ingin menggunakan modem anda sendiri, ONT tidak mempunyai sebarang port yang boleh anda pasangkan modem anda.

Soalan Lazim

Adakah Verizon Fios masih menawarkan sokongan kepada saya jika saya bertukar kepada penghala saya?

Malangnya, Verizon Fios tidak menawarkan sebarang sokongan teknikal untuk penghala pihak ketiga. Anda perlu menyelesaikan sendiri sebarang masalah atau hubungi perunding rangkaian untuk membantu anda. Anda juga boleh menyiarkan masalah pada forum sokongan Verizon, dan pengguna lain mungkin boleh membantu anda menyelesaikannya.

Sebagai alternatif, anda perlu kembali ke persediaan sebelumnya untuk mendapatkan sebarang bantuan daripada pasukan Verizon Fios.

Adakah perkhidmatan telefon saya akan terjejas jika saya bertukar kepada penghala saya?

Tidak, perkhidmatan telefon anda tidak akan terjejas jika anda bertukar kepada penghala anda. Persediaan baharu seharusnya hanya mengganggu pengaturcaraan DVR.

Penghala mana yang boleh saya gunakan dengan Verizon Fios?

Mana-mana penghala dengan kabel Ethernet harus berfungsi dengan sempurna. Ingat, tiada modem.

Jimat Beberapa Wang dan Nikmati Kawalan Penuh Ke Atas Rangkaian Anda

Menggunakan penghala anda dan bukannya penyewaan adalah cara terbaik untuk menjimatkan wang dan akhirnya mempunyai kawalan yang lebih baik ke atas rangkaian rumah atau pejabat anda. Nasib baik, berbuat demikian adalah sangat mudah, terutamanya jika ONT anda menggunakan sambungan Ethernet. Walau bagaimanapun, jika ia menggunakan sambungan sepaksi, anda perlu bertukar kepada sambungan Ethernet dan meminta perkhidmatan pelanggan Verizon untuk mengaktifkan sambungan data.

Perkara menjadi lebih mudah jika anda mempunyai internet Verizon Fios hanya kerana anda tidak akan mengeluarkan sebarang perbelanjaan apabila bertukar kepada penghala peribadi. Mereka yang mempunyai perkhidmatan TV perlu membeli penyesuai MoCA, yang masih wajar dari segi kewangan kerana ia adalah pembayaran sekali sahaja. Ia jauh lebih baik daripada bayaran sewa berulang $18 untuk penghala Verizon Fios.

Pernahkah anda mencuba menggunakan penghala anda sendiri dengan Verizon Fios? Sila kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.