Cara menggunakan Penguat Bunyi pada Android 10

138
Luar Wayarles AndroidPIT Sennheiser Momentum 3
© NextPit

Tahukah anda bahawa Android mempunyai penguat terbina dalam untuk memberikan pengalaman mendengar yang lebih selesa dan semula jadi? Apl ini sama ada boleh dimuat turun dari Gedung Google Play, atau anda mungkin sudah memasangnya pada telefon pintar Android anda. Begini cara menggunakannya.

Langkah pertama untuk memahami dengan Penguat Bunyi adalah untuk melihat sama ada anda telah memasuki sistem pengendalian anda. Untuk melihat sama ada anda mempunyai Penguat Bunyi, pergi ke Tetapan > Kebolehcapaian > Penguat Bunyi. Tidak nampak di sana? Kemudian hanya muat turun dari Gedung Google Play.

Apa yang boleh dilakukan oleh Penguat Bunyi?

Direka bentuk untuk fon kepala yang dipalamkan sama ada melalui bicu fon kepala 3.5mm (jika peranti anda masih ada) atau fon kepala USB-C, Penguat Bunyi boleh meningkatkan bunyi yang senyap dan mengurangkan hingar yang kuat untuk memberikan anda bunyi yang lebih seimbang. Ia juga membolehkan anda meneruskan perbualan telefon yang menyenangkan dalam persekitaran yang kuat seperti stesen kereta api atau bar yang sibuk.

Ia juga membolehkan anda memperibadikan pengalaman mendengar anda dengan melaraskan tetapan mikrofon dan audio dengan peluncur mudah. Anda juga boleh melaraskan setiap telinga secara individu untuk bunyi yang dioptimumkan. Ciri ini, khususnya, berguna untuk mereka yang mengalami masalah pendengaran pada sebelah telinga.

penguat bunyi 1

Anda boleh menemui Penguat Bunyi di bawah tetapan Kebolehcapaian. / © NextPit

Penguat Bunyi tersedia pada peranti yang menjalankan Android 6 Marshmellow. Anda perlu memberi apl beberapa kebenaran, walau bagaimanapun, seperti akses kepada mikrofon anda dan telefon itu sendiri untuk dapat mengetahui apabila terdapat panggilan masuk.

Cara menggunakan Penguat Bunyi pada Android

  1. Buka apl Tetapan peranti anda.
  2. Ketik Kebolehcapaian, kemudian ketik Penguat Bunyi.
  3. Ketik Gunakan perkhidmatan.
  4. Untuk menerima kebenaran, ketik OK.
  5. Sambungkan fon kepala berwayar ke peranti anda.
  6. Mulakan Penguat Bunyi, leret ke atas menggunakan dua jari atau ketik butang Kebolehcapaian.
penguat bunyi 2

Benarkan kebenaran, kemudian gunakan gerak isyarat dua jari untuk membuka apl. / © NextPit

Anda kini boleh menggunakan Penguat Bunyi untuk mengubah suai bunyi, termasuk menukar kekuatan pengurangan hingar, melaraskan rangsangan dan melaraskan penalaan halus.

penguat bunyi 3

Anda boleh tweak tetapan dan juga melaraskan rangsangan dan penalaan halus secara berbeza untuk setiap telinga! / © NextPit

Pernahkah anda mencuba Penguat Bunyi pada Android? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.