Cara Menggunakan Penyata IF-THEN dalam Excel

111

Penyataan IF Excel adalah salah satu ciri yang paling banyak digunakan dan berguna, dan untuk alasan yang baik. Mereka sangat berkuasa untuk membantu mengisih dan menilai data berdasarkan nilai yang anda letakkan dalam fungsi tersebut. Penyataan IF ialah salah satu fungsi Excel yang paling fleksibel dan boleh disesuaikan, yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan.

Cara Menggunakan Penyata IF-THEN dalam Excel

Jika anda baru menggunakan Excel atau ingin belajar cara memanfaatkan fungsi ini yang terbaik, baca terus. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan asas membina fungsi IF-THEN yang berfungsi sepenuhnya.

Cara Menggunakan Penyata IF-THEN dalam Excel

Penyataan IF-THEN dalam Excel berfungsi dengan mencipta paradigma untuk menyampaikan kesimpulan logik berdasarkan nilai yang anda masukkan dalam formula. Formulanya agak jelas dan mudah difahami, terdiri daripada dua bahagian utama: bahagian IF dan THEN.

Formula asas IF-THEN dalam sel kelihatan seperti ini:

=IF(ujian logik, nilai jika benar, nilai jika salah)

Perenggan berikut akan menerangkan lagi ujian logik dan nilai yang terhasil.

JIKA: Keadaan Logik

Dengan kata mudah, bahagian IF formula menyediakan ujian logik yang akan digunakan untuk mengalihkan kepada pernyataan “nilai jika benar” atau “nilai jika salah”. Bahagian IF mesti mempunyai jenis Boolean, iaitu jenis tertentu yang boleh menjadi BENAR atau SALAH. Bahagian ujian logik juga menerima nombor, di mana apa-apa selain daripada 0 dianggap BENAR.

Pernyataan IF ini biasanya mengandungi pelbagai nilai atau rujukan sel ditambah dengan operator perbandingan dan fungsi yang akan menentukan keputusan ujian logik.

  • > (lebih daripada)
  • < (kurang daripada)
  • = (sama dengan)
  • >= (lebih daripada atau sama dengan)
  • <= (kurang daripada atau sama dengan)
  • <> (tidak sama dengan)

Pernyataan IF yang dibuat dengan betul akan memberikan salah satu daripada dua nilai Boolean yang mungkin, yang akan menentukan cabang pernyataan THEN yang akan digunakan. Jika tidak, formula akan menghasilkan “#VALUE!” ralat.

Mari lihat cara membuat ujian logik pada contoh mudah: “=(B2>C2).”

Untuk menjadikannya mudah, pertimbangkan bahawa kedua-dua sel B2 dan C2 mengandungi nilai berangka. Dalam kes ini, ujian logik ini mengembalikan BENAR jika B2 mempunyai nombor yang lebih tinggi daripada C2, dan SALAH jika C2 sama dengan atau lebih besar daripada B2.

Anda boleh membandingkan nilai jenis yang berbeza (contohnya rentetan teks dan nombor), tetapi ini mempunyai pelbagai peraturan yang mungkin tidak sejajar dengan perkara yang dianggap berguna (“kertas”>45 mengembalikan BENAR).

MAKA: Nilai jika BENAR atau SALAH

Sekarang ke bahagian konkrit formula. Bahagian THEN pada pernyataan itu senyap di sini, bermakna anda tidak pernah menulisnya secara eksplisit – tetapi menganggapnya sebagai wujud selepas bahagian ujian logik.

Jika ujian logik mengandungi syarat, hujah dalam bentuk THEN ialah hasil yang anda ingin tunjukkan dalam nilai sel.

Nilai dalam Excel hanya boleh merujuk kepada jenis data tertentu: teks, nombor, tarikh dan akhirnya, data Boolean. Nilai rentetan (teks) yang anda gunakan mesti dimasukkan ke dalam tanda petikan.

Apa yang penting semasa membentuk pernyataan IF-THEN yang berfungsi ialah “nilai jika benar” hanya akan digunakan jika syarat yang anda tetapkan adalah BENAR, dan seterusnya.

Ambil perhatian bahawa anda mesti memisahkan ketiga-tiga bahagian formula dengan koma. Apabila mengasingkan bahagian formula, perhatikan pemisah yang anda gunakan. Versi Global Excel memerlukan koma bertitik sebagai pemisah. Sebaliknya, versi lama Microsoft Excel masih menggunakan koma untuk membahagikan syarat dan nilai.

Selepas anda menambah nilai pada pernyataan, formula akan berfungsi mengikut syarat yang anda tetapkan sebelum ini. Berbalik kepada contoh yang diberikan di atas, jika B2 benar-benar lebih besar daripada C2, hasilnya ialah nilai yang diletakkan di bawah “nilai jika benar” dan sebaliknya.

Cara Membuat Kenyataan IF-THEN Berfungsi Penuh

Untuk memasukkan formula IF-THEN dalam sel, anda boleh memilih salah satu daripada cara berikut:

  • Pilih sel dan taipkan formula dalam bar formula atau sel itu sendiri. Bar formula diletakkan di atas lembaran kerja.
  • Pilih sel, kemudian klik pada ikon formula (fx) di sebelah bar input teks di bahagian atas dan pilih “JIKA” daripada senarai formula. Klik pada “OK” untuk meneruskan ke pembina formula.

Apabila memilih pilihan pertama, perlu diingat bahawa anda perlu menjejak dengan tepat jenis nilai yang anda gunakan untuk syarat dan output.

Jika anda menggunakan dialog pemilihan formula dan menggunakan pembina, anda mendapat gambaran keseluruhan visual formula yang lebih baik. Pembina akan terus meletakkan tanda baca yang diperlukan, dan anda hanya perlu mengisi tiga medan. Pembina juga memaparkan keputusan ujian logik mempertimbangkan maklumat yang tersedia (BENAR atau SALAH) dan keputusan keseluruhan. Anda boleh melihat bagaimana pembina menyatakan formula berdasarkan kotak teks anda untuk rujukan masa hadapan.

Cara Menggunakan Berbilang Penyata IF-THEN

Pengguna Excel menyukai penyataan IF-THEN untuk kemudahan penggunaan dan kebolehsesuaian mereka. Ini bermakna, selain daripada fungsi asasnya, anda boleh membenamkan berbilang formula lain di dalam pernyataan IF utama. Anda juga boleh meletakkan pernyataan IF dalam satu sama lain, dengan Excel membenarkan tujuh IF pada satu masa.

Bunyi seperti terlalu banyak matematik, bukan? Ia agak mudah dan kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh menggunakan lebih daripada satu pernyataan IF-THEN dalam sel Excel.

Cara Menyarang Fungsi

Memasukkan formula lain sebagai hujah dalam Excel dipanggil bersarang. Satu formula IF-THEN boleh mengandungi sehingga 7 fungsi bersarang berbeza (mengikut pembina formula; sokongan Microsoft mencadangkan sehingga 64 sarang).

Anda tidak perlu menyusun fungsi yang sama, dan menggabungkan formula IF-THEN dengan jumlah atau purata adalah perkara biasa. Fungsi IF-THEN bersarang, sebaliknya, memerlukan jumlah latihan dan perkembangan logik yang baik. Jika formula tidak dilakukan dengan baik, ia boleh menjadi sukar untuk diikuti dan menghasilkan keputusan yang salah.

Salah satu contoh paling mudah untuk dipamerkan IF-THEN sarang adalah untuk tugasan penggredan. Mari kita pertimbangkan contoh apabila markah ujian diberikan gred A hingga F dengan penanda aras biasa (90, 80, 70 dan 60).

Begini cara ia berfungsi dalam amalan untuk sel: “=IF(C2>=90,”A”,IF(C2>=80,”B”,IF(C2>=70,”C”,IF(C2>=60,”D”,”F”)) ))

Mari kita pecahkan sedikit. Jika skor berangka dalam sel C2 (antara 0 dan 100) lebih besar daripada atau sama dengan 90, gred yang ditetapkan ialah A. Jika tidak, formula diteruskan ke bahagian kedua pernyataan, iaitu fungsi IF kedua, dan seterusnya pada. Jika skor dalam C2 kurang daripada 60, Excel akan melalui semua fungsi IF-THEN dan menentukan keputusan sebagai “F.”

Formula bersarang ialah alat yang berguna untuk melakukan pengiraan yang lebih kompleks jika diperlukan. Ia agak mudah untuk dibina dan boleh memberikan anda hasil yang pantas, yang mungkin akan mengambil banyak masa jika anda melakukannya “dengan tangan”.

Fungsi IF-THEN Akan Melakukan Apa yang Anda Suruh

Kemungkinan menggunakan fungsi IF-THEN adalah tidak terhad seperti kriteria yang anda berikan. Perkara utama ialah berpegang pada format biasa formula dan bermain dengan butirannya. Ketahui bahagian formula yang mana pergi ke mana, dan kemudian berikan makna kepada keperluan anda sendiri.

Formula Excel berfungsi mengikut logik dan tidak banyak mempersoalkan niat anda. Anda mesti tahu dengan tepat apa yang anda ingin capai dengan pernyataan itu dan kemudian bercakap dengan program dalam satu-satunya bahasa yang difahaminya. Ini bermakna memahami dan mengetahui cara menulis formula yang bersih.

Apakah cara paling kreatif anda menggunakan formula IF-THEN dalam helaian Excel anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!