Cara Menggunakan Peranti Android sebagai Monitor Kedua

126

Bekerja pada lebih daripada satu monitor boleh menjimatkan banyak masa dan meningkatkan produktiviti anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai monitor kedua di rumah, atau jika anda hanya memerlukan monitor kedua untuk masa yang singkat, anda boleh menggunakan Android anda. Ini boleh menjadi pilihan yang lebih baik kerana ia tidak akan mengambil banyak ruang dan ia juga mudah alih.

Cara Menggunakan Peranti Android sebagai Monitor Kedua

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara berbeza anda boleh menggunakan peranti Android anda sebagai monitor kedua. Selain itu, kami akan melalui proses menetapkan Android TV dan tablet anda sebagai monitor kedua anda.

Cara Menggunakan Android sebagai Monitor Kedua untuk PC Windows

Terdapat banyak apl pihak ketiga yang boleh menjadikan Android anda paparan kedua. Untuk Windows, apl terbaik yang boleh anda gunakan ialah meja angkasa, pencerminan skrin dan apl sambungan skrin. Agar ini berfungsi, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Muat turun Pemandu meja angkasa pada Windows anda. Pastikan anda memilih jenis fail pemasangan yang betul untuk versi OS Windows anda.
 2. Ikut arahan pada skrin untuk memasang Spacedesk.
 3. Pasang apl Spacedesk pada peranti Android anda.
 4. Buka apl.
 5. Ketik pada ikon + di sebelah Sambung ke Mesin Utama (Pelayan).
 6. Masukkan alamat IP Windows anda.
 7. Ketik pada butang Sambung.

Apabila kedua-dua peranti ini dipautkan, skrin Android anda akan sama dengan paparan Windows anda. Jika anda tidak mahu Android anda mencerminkan skrin Windows tetapi sebaliknya hanya bertindak sebagai sambungannya, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Klik kanan di mana-mana sahaja pada paparan Windows anda.
 2. Pilih Tetapan Paparan.
 3. Pilih Panjangkan paparan ini pada menu lungsur.
 4. Klik pada butang Guna.

Perkara yang baik tentang aplikasi ini ialah anda hanya memerlukan sambungan internet untuk menggunakannya, tanpa memerlukan kabel USB. Cuma pastikan bahawa Windows dan Android anda berada pada rangkaian LAN yang sama. Perlu diingat bahawa apl Android Spacedesk hanya boleh digunakan dengan pemacu Windows Spacedesk.

Cara Menggunakan Android sebagai Monitor Kedua untuk Mac

Apl pencerminan dan sambungan skrin terbaik yang tersedia untuk Mac anda ialah iDisplay. Inilah yang anda perlu lakukan untuk menjadikan Android anda sebagai monitor kedua pada Mac anda:

 1. Muat turun pemacu iDisplay dari tapak web mereka.
 2. Benarkan iDisplay membuat perubahan pada peranti anda.
 3. Ikut arahan pada skrin untuk memasang iDisplay pada Mac anda.
 4. Mulakan semula Mac anda jika digesa.
 5. Muat turun apl iDisplay daripada Google Store.
 6. Bukanya pada peranti Android anda. Apl akan mula mencari peranti berdekatan dengan serta-merta.
 7. Sambungkan Android anda ke Mac anda.
 8. Pilih antara Monitor Tambahan dan Monitor Cermin.

Itu sahaja yang ada. Anda juga boleh menggunakan iDisplay dengan peranti Windows dan iPhone. Cuma pastikan kedua-dua peranti disambungkan ke Wi-Fi yang sama. Anda juga boleh menggunakan iDisplay untuk melampirkan tiga atau empat monitor. Apatah lagi, anda boleh memautkan beberapa peranti serentak, walaupun ini hanya terpakai pada Mod Cermin.

Cara Menggunakan Android sebagai Monitor Kedua untuk Linux

Kebanyakan pencerminan skrin dan apl lanjutan hanya berfungsi untuk Windows dan Mac, tetapi pengguna Linux boleh beralih ke deskreen aplikasi. Apatah lagi, apl ini membolehkan anda menggunakan berbilang paparan serentak. Untuk membolehkan ini berfungsi, anda perlu mempunyai Wi-Fi atau Ethernet 5GHz. Setelah anda memuat turun apl ke peranti Linux anda, ini adalah perkara yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Muat turun apl Deskreen pada Linux anda.
 2. Klik kanan pada fail yang dimuat turun dan pergi ke Properties.
 3. Tandai kotak Benarkan pelaksanaan fail sebagai program.
 4. Buka apl pada Linux anda. Anda akan melihat kod bar dan pautan pada tetingkap.
 5. Imbas kod bar atau salin pautan ke apl mudah alih.
 6. Sambungkan kedua-dua peranti.
 7. Klik pada butang Benarkan.
 8. Pilih Kongsi Paparan Skrin atau Kongsi Paparan Apl.
 9. Sahkan bahawa anda ingin berkongsi paparan Linux anda pada peranti Android anda.

Dengan Deskreen, anda hanya boleh menggunakan Wi-Fi atau Ethernet 5 GHz untuk menyambungkan kedua-dua peranti ini atau anda boleh menggunakan kabel USB. Apl ini adalah percuma dan ia sangat mudah digunakan.

Cara Menggunakan Android sebagai Monitor Kedua Melalui Kabel USB

Mana-mana apl pihak ketiga yang dinyatakan di atas juga boleh digunakan dengan kabel USB. Kaedah ini boleh menjadi lebih mudah dalam situasi di mana anda tidak mempunyai sambungan Wi-Fi. Walau bagaimanapun, untuk memuat turun mana-mana aplikasi ini, anda mesti disambungkan ke Internet.

Pada asasnya, mana-mana apl yang anda pilih, ini adalah cara anda boleh menggunakannya dengan kabel USB:

 1. Sambungkan peranti Android anda dan komputer atau komputer riba anda dengan kabel USB.
 2. Muat turun aplikasi yang dipilih pada komputer anda.
 3. Ikut arahan pada skrin untuk memasangnya.
 4. Muat turun apl pada apl Android anda.
 5. Sambungkan kedua-dua peranti.

Anda tidak sepatutnya mencabut palam skrin USB semasa anda berkongsi skrin anda. Memandangkan kaedah USB adalah alternatif, anda juga boleh menggunakan Wi-Fi sahaja untuk mengekalkan sambungan antara kedua-dua peranti ini. Cuma pastikan ia adalah Wi-Fi yang sama.

Cara Menggunakan Android TV sebagai Monitor Kedua

Anda bukan sahaja boleh menggunakan peranti Android anda sebagai monitor kedua, tetapi anda boleh melakukan perkara yang sama dengan Android TV anda. Dalam kes ini, Android TV dan komputer anda perlu menggunakan Wi-Fi yang sama. Anda juga mungkin memerlukan kabel HDMI, atau anda boleh menggunakan Android TV anda sebagai monitor kedua secara wayarles Chromecast. Apl Chromecast dan sambungan Chrome boleh digunakan dengan komputer dan telefon anda.

Seperti yang anda ketahui, Chromecast membenarkan anda memainkan filem dan rancangan TV pada komputer anda, yang boleh anda tonton di TV anda. Setelah anda menambahkan sambungan Chromecast pada Chrome anda, ini adalah perkara yang perlu anda lakukan untuk menggunakan Android TV anda sebagai monitor kedua:

 1. Buka Google Chrome pada komputer anda.
 2. Klik pada butang Chromecast di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas. Di sebelah Hantar tab ini ke…, pilih anak panah kanan. Anda akan melihat pilihan berikut: “Hantar tab semasa”, “Hantar keseluruhan skrin” atau “Mod audio”.
 3. Pilih Hantar keseluruhan skrin.
 4. Klik Ya pada tetingkap pengesahan.
 5. Pilih Android TV anda pada senarai peranti dan tunggu dua peranti ini disambungkan.

Kini anda boleh menggunakan Android TV anda sebagai skrin kedua. Apabila anda tidak mahu menggunakan Android TV anda untuk ini lagi, anda boleh klik pada butang Hentikan perkongsian pada komputer anda.

Cara Menggunakan Tablet Android sebagai Monitor Kedua

Menggunakan tablet Android sebagai monitor kedua boleh menjadi pilihan yang lebih baik untuk skrin yang lebih besar. Anda boleh menggunakan mana-mana apl yang kami nyatakan di atas untuk tablet Android anda. Jika anda tidak mahu menggunakan mana-mana daripadanya, anda boleh memuat turun XDisplay Berwayar Splashtop. Apl ini serasi dengan peranti Windows, macOS, iOS, Kindle dan Android. Perlu diingat bahawa anda memerlukan kabel USB untuk apl ini.

Untuk menggunakan tablet Android anda sebagai monitor kedua, ikuti langkah di bawah:

 1. Muat turun apl Splashtop Wired XDisplay pada komputer anda. Pastikan anda memilih versi yang betul untuk OS anda.
 2. Ikut arahan pada skrin untuk memasang apl.
 3. Muat turun apl pada tablet Android anda.
 4. Sambungkan kedua-dua peranti ini dengan kabel USB.
 5. Mula menggunakan tablet Android anda sebagai skrin kedua.

Panjangkan Skrin Anda Dengan Android Anda

Terdapat banyak sebab untuk menginginkan skrin kedua, sama ada untuk kerja anda atau untuk keseronokan. Nasib baik, terdapat pelbagai aplikasi pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk memanjangkan atau mencerminkan paparan komputer anda. Apa yang anda perlukan hanyalah sambungan internet dan kabel USB.

Pernahkah anda menggunakan peranti Android anda sebagai skrin kedua sebelum ini? Apl mana yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.