Cara Menggunakan Peta dalam Minecraft

13

Salah satu perkara yang paling mengecewakan dalam “Minecraft” semakin hilang dan tidak tahu cara untuk kembali ke rumah yang anda bekerja keras untuk membina. Dalam dunia “Minecraft” yang tidak terhingga, ini boleh bermakna bermula dari awal di lokasi baharu.

Cara Menggunakan Peta dalam Minecraft

Nasib baik, “Minecraft” mempunyai ciri Peta, jadi anda tersesat lagi. Dengan Peta, mudah untuk menavigasi ke Paya untuk mendapatkan Slime, langkau ke Badlands untuk mendapatkan Emas dan pulang ke rumah tanpa sebarang kebimbangan. Artikel ini akan menerangkan cara menggunakan Peta dalam “Minecraft.”

Cara Menggunakan Peta Minecraft

Langkah pertama untuk menggunakan Peta dalam “Minecraft” ialah melengkapkan Peta Kosong di tangan anda. Untuk melengkapkan Peta, pilihnya dalam bar di bahagian bawah skrin. Kemudian buka “Paparan Peta” dengan:

 • Edisi Java: Klik kanan menggunakan tetikus anda
 • Edisi Poket: Ketik butang “Buat Peta”.
 • Playstation: Tekan picu kiri pada pengawal

Peta kosong akan ditunjukkan di tangan anda dan akan diisi dengan maklumat dunia semasa anda meneroka. Peta hanya akan diisi jika ia aktif di tangan anda. Walaupun ia terletak dalam Inventori anda, ia tidak akan dikemas kini semasa anda berjalan-jalan.

Petua dan Helah Peta

 • Lihat Peta dengan lebih jelas dengan menggerakkan silang anda ke bawah.
 • Peta dibuat dalam masa nyata, melukis gambar apa adanya semasa anda meneroka. Jika kawasan diubah suai selepas Peta dibuat, anda perlu meneroka semula kawasan itu untuk mengemas kini butiran Peta.
 • Seperti peta di dunia nyata, bahagian atas Peta akan sentiasa Utara.

Cara Membuat Peta Kosong Baharu

Jika anda tidak mempunyai Peta kosong untuk dimulakan, anda perlu membuat satu peta sebelum meneroka. Jika anda dalam Mod Kreatif, hanya gunakan bar carian untuk mencari Peta. Dalam Mod Survival, anda memerlukan Jadual Kerajinan untuk penciptaan Peta anda. Jika anda belum mempunyai Bar Besi, anda juga memerlukan Relau.

Kumpul Sumber Yang Diperlukan

 • Kertas – Untuk membuat Peta, anda memerlukan lapan keping Kertas. Ini boleh dibuat daripada sumber mentah sembilan Tebu yang diletakkan di atas Meja Kraf jika anda mahu.
 • Besi – Untuk membuat Kompas, komponen Peta, anda memerlukan empat Bar Besi. Anda boleh melombong dan mencium empat Bijih Besi untuk mendapatkannya. Cuma jangan lupa melombong Bijih Besi dengan Beliung Batu atau lebih kuat.
 • Redstone – Kompas juga memerlukan satu Redstone. Ini adalah bahagian proses yang paling rumit kerana perlombongan Redstone biasanya berlaku pada lapisan 16 dan ke bawah dan memerlukan sekurang-kurangnya Beliung Besi.

Buat atau Kumpul Kertas

Anda boleh membuat Kertas daripada Tebu yang tumbuh secara semula jadi. Tebu tumbuh di sebelah air dan akan setinggi satu hingga tiga biji. Jika anda membiarkan bahagian bawah tebu ditanam semasa anda melombongnya, ia akan tumbuh semula dari semasa ke semasa. Anda juga boleh menanam semula mana-mana Tebu yang telah anda lombong di sebelah air untuk terus membesar.

Sebaik sahaja anda mempunyai Tebu, ikuti langkah di bawah untuk membuat Kertas.

 1. Buka Meja Buatan.
 2. Isi baris tengah dengan Tebu.
 3. Letakkan Kertas yang terhasil dalam Inventori anda.

Tiga Tebu dalam Meja Kerja akan menghasilkan tiga helai Kertas. Memandangkan anda memerlukan lapan helai Kertas kesemuanya, anda memerlukan sembilan Tebu untuk membuat satu Peta.

Terdapat cara lain untuk mendapatkan Kertas jika anda belum menemui Tebu dalam dunia “Minecraft” anda.

 • Merompak Peti Kartografer di Kampung
 • Mencari bekalan atau Peti Peta di Kapal Karam
 • Meneroka Kubu Kuat dan mencari Peti Perpustakaan

Mana-mana sumber ini akan memberi anda Kertas yang anda perlukan untuk membuat Peta kosong.

Buat Kompas

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan semua item yang diperlukan, tiba masanya untuk membuat Kompas. Kompas ialah komponen Peta yang menjejaki lokasi anda pada Peta dan membantu anda menavigasi berdasarkan persekitaran anda.

 1. Dalam Jadual Kerajinan, letakkan Redstone di tengah-tengah sembilan petak input.
 2. Letakkan Jongkong Besi di bahagian atas, bawah, kanan dan petak kiri.
 3. Anda juga boleh mencari “Kompas” dalam menu Jadual Kerajinan. Ikon Kompas sepatutnya muncul dalam petak output Jadual Kerajinan.
 4. Ketik pada Kompas yang dibuat untuk mengalihkannya ke Inventori anda.

Cipta Peta

Kini tiba masanya untuk menggunakan Kompas dan Kertas anda untuk mencipta Peta kosong.

 1. Buka Jadual Kerajinan untuk memasuki mod penciptaan.
 2. Alihkan Kompas daripada Inventori anda ke petak tengah.
 3. Letakkan helaian Kertas dalam lapan petak kosong yang lain.
 4. Ketik Peta untuk mengalihkannya ke Inventori anda.

Dalam Edisi Java, ini dipanggil “Peta Kosong,” dan ia adalah satu-satunya jenis Peta yang boleh dibuat. Dalam Edisi Batuan Dasar, Peta ini dipanggil “Peta Locator Kosong” kerana adalah mungkin untuk membuat “Peta Kosong” yang tidak termasuk Kompas atau penanda lokasi.

Ingatlah untuk tidak melengkapkan Peta dalam tangan aktif anda sehingga anda bersedia untuk mula mencipta Peta dengan lokasi semasa anda.

Petakan Dunia

Sekarang anda mempunyai Peta lengkapkan dan terokainya! Pandangan atas ke bawah dunia anda akan dibuat semasa anda bergerak melalui biom dan tanda tempat. Lokasi anda ditunjukkan oleh penanda bujur runcing dan akan bergerak semasa anda bergerak. Apabila Peta mula menjana, ia membahagikan dunia kepada grid dan memaparkan butiran setiap petak grid semasa anda menerokainya.

Setiap Peta hanya boleh menyimpan jumlah tetap grid dunia. Apabila anda mencapai tepi keupayaan paparan Peta itu, anda boleh meneruskan pemetaan dunia dengan memulakan Peta baharu dalam petak grid seterusnya. Ambil perhatian bahawa mana-mana Peta yang anda mulakan dalam satu kawasan Peta akan sama dengan Peta semasa.

Cara Mencari Peta Kosong Dijana Secara Semulajadi

Jika anda tidak mahu melalui semua kerja untuk membuat Peta anda sendiri, anda boleh mencari Peta dalam dunia “Minecraft” anda.

 • Terdapat 7.7% peluang untuk mencari Peta dalam Peti Peta di Kapal Karam.
 • Meneroka Kampung memberi anda peluang terbaik untuk mencari Peta, kerana 46.2% daripada masa itu, Peti Kartograf akan memuatkan satu hingga tiga daripadanya.
 • Peti Perpustakaan di Kubu Kuat mempunyai peluang 10.9% untuk mencari “Peta Kosong.”
 • Kartografer Kampung di peringkat Novis akan menukar “Peta Kosong” untuk 7 Zamrud.
 • Kartografer kadangkala akan menghadiahkan Peta dalam Edisi Java jika anda mendapat kesan “Hero of the Village”.

Peta ini semuanya kosong dan boleh dilengkapi dan digunakan sama seperti peta yang anda buat sendiri.

Gunakan Peta Dari Mula

Apabila anda mencipta dunia baharu dalam Edisi Batuan Dasar, pilihan yang diberikan kepada anda dalam menu permulaan ialah “Peta Permulaan.” Apabila dihidupkan, ini menyebabkan anda bertelur dengan Peta Pencari. Ia kosong dan akan diisi sebaik sahaja anda melengkapkannya. Jika anda tahu anda mahukan Peta untuk meneroka dunia anda, ini adalah pilihan permulaan yang bagus untuk melangkau kerja dan masih mendapatkan Peta.

Soalan Lazim

Bolehkah saya membuat peta tanpa kompas?

Dalam Edisi Batuan Dasar sahaja, anda boleh membuat “Peta Kosong” tanpa Kompas, tetapi ia akan mempunyai had. Jika anda mengisi kesemua sembilan petak Jadual Kerajinan dengan helaian Kertas, jadual akan mengeluarkan “Peta Kosong.” Peta ini tidak akan mempunyai penanda lokasi, tetapi ia masih akan dipenuhi dengan rupa bumi dunia anda semasa anda meneroka.

Bolehkah saya menambah penanda lokasi pada “peta kosong?”

Ya, dalam Edisi Batuan Dasar, anda boleh meletakkan Peta yang dibuat dengan hanya Kertas ke dalam Anvil, Jadual Kartografi atau Meja Kraf dan menambah Kompas untuk mengubahnya menjadi “Peta Pencari.” Ini akan menambah penanda lokasi dan memudahkan untuk menavigasi berdasarkan kedudukan anda pada Peta.

Mengapakah menggunakan peta membantu?

Selain menghalang anda daripada tersesat dalam dunia “Minecraft” yang menjana tanpa had, anda boleh menggunakan Peta untuk menjejaki tanda tempat penting. Jika anda menemui sesuatu yang penting seperti Kampung atau Kapal Karam, anda tidak perlu berhenti serta-merta untuk menerokainya. Peta anda akan mencatatnya dan anda boleh kembali kepada mereka apabila anda sudah bersedia.

Bolehkah saya membuat Peta Harta Karun?

Tidak, malangnya, Peta Harta Karun tidak boleh dibuat. Anda perlu menemui ini di Chests sepanjang perjalanan anda.

Menggunakan Peta dalam Minecraft

Meneroka adalah lebih menyeronokkan apabila anda tahu anda boleh kembali ke titik permulaan anda pada bila-bila masa. Tiada lagi membina pangkalan rumah di asal hanya untuk memastikan anda tidak akan tersesat. Dengan beberapa Kertas, Redstone dan Kompas, anda boleh membuat Peta dan berangkat dengan jaminan bahawa anda sentiasa boleh mencari jalan kembali.

Mana-mana tapak menarik di dunia anda akan dicatatkan pada Peta selagi anda mempunyainya. Anda boleh menjadi pengembara yang berani, berhenti untuk meneroka tapak pada bila-bila masa anda mempunyai masa.

Pernahkah anda menggunakan Peta dalam “Minecraft”? Apakah kegunaan kegemaran anda untuk mereka? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.