Cara Menggunakan Pilihan Pembangun pada Tablet Api

41

Pilihan pembangun membenarkan pemilik peranti–termasuk Amazon Fire Tablet–mengkonfigurasikan pelbagai gelagat sistem untuk membantu mereka menyahpepijat dan memprofil prestasi apl. Tetapi perubahan kepada mereka harus dibuat dengan berhati-hati. Tetapan yang salah boleh menyebabkan masalah prestasi. Tambahan pula, Pilihan Pembangun boleh sama ada didayakan atau dilumpuhkan untuk melindungi daripada perubahan yang tidak diingini. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang Pilihan Pembangun Tablet Api.

Cara Menggunakan Pilihan Pembangun pada Tablet Api

Perkara yang Boleh Dilakukan oleh Pilihan Pembangun

Fire Tablet mempunyai tetapan khas yang disimpan dengan selamat dalam Pilihan Pembangun. Ini biasanya bertujuan untuk penciptaan aplikasi oleh pembangun (seperti namanya). Walau bagaimanapun, ini boleh berguna dalam keadaan lain juga. Sesetengah ciri boleh membantu, tetapi ia mungkin tidak sentiasa jelas apa yang dilakukan oleh pilihan melainkan anda mempunyai pengetahuan teknikal. Berikut ialah Pilihan Pembangun utama pada Tablet Api.

Ingatan

Memilih memori membuka skrin dengan pilihan untuk Memori Akses Rawak (RAM). Ia menunjukkan RAM yang peranti anda sedang gunakan dan purata berdasarkan selang waktu. Senarai apl pada tablet anda yang disusun mengikut jumlah memori yang digunakan disenaraikan di sini juga. Jika apl anda dimuat semula semasa anda bertukar antara apl tersebut, semak di sini untuk melihat jika ada yang menghadapi masalah.

Laporan pepijat

Ini menjana laporan pepijat untuk sistem.

Pengendali Laporan Pepijat

Ini menukar aplikasi yang mengendalikan pintasan pepijat pada Tablet Api. Anda mungkin tidak perlu mengubahnya.

Kata Laluan Sandaran Desktop

Dengan ini, kata laluan sandaran boleh dibuat menggunakan arahan Android Debug Bridge (ADB) untuk memulihkan dan menyandarkan data dan apl peranti.

Sentiasa berjaga

Dengan mendayakan ini, telefon anda tidak akan tidur secara automatik. Ia berfungsi dengan baik jika anda tidak mahu terus membuka kunci Tablet Api anda dalam tempoh tertentu. Ini adalah pilihan yang baik jika anda ingin menguji tugasan atau apl.

Dayakan Bluetooth HCI Snoop Log

Pilihan ini menyimpan paket Bluetooth HCI ke fail yang disimpan sdcard/btsnoop-hci.log. Ini kemudiannya dibuka menggunakan alat seperti Wireshark untuk menyelesaikan masalah atau menganalisis data Bluetooth.

OEM Membuka Kunci

Ini perlu didayakan apabila pemuat but sedang dibuka kunci. Terdapat pilihan lain yang boleh membuka kunci pemuat but tetapi tidak pada semua peranti.

Perkhidmatan Menjalankan

Ini memaparkan skrin yang menunjukkan sistem dan proses aplikasi untuk apl yang sedang berjalan, termasuk memori yang digunakan oleh setiap apl. Ia berguna untuk semakan keadaan peranti semasa.

Mod Warna Gambar

Ini menukar Tablet Api kepada mod warna sRGB.

Kemas Kini Sistem Automatik

Membenarkan kemas kini automatik kepada sistem pengendalian apabila dimulakan semula dan kemas kini telah dimuat turun.

Mod Demo UI Sistem

Ini membantu menangkap tangkapan skrin terbaik tanpa butiran yang mengganggu.

Jubin Pembangun Tetapan Pantas

Ini membolehkan anda menambah togol pada beberapa pilihan pembangun lain pada tetapan pantas peranti.

Penyahpepijatan USB

Mendayakan utiliti ADB pada PC untuk berkomunikasi dengan tablet Fire melalui USB. Pilihan boleh memberikan kebenaran apl, menukar tetapan sistem menggunakan arahan dan apl beban sisi. Jika pilihan ini didayakan, bagaimanapun, sesetengah permainan dan apl mungkin tidak dilancarkan.

Batalkan Keizinan Penyahpepijatan USB

Apabila Fire Tablet anda disambungkan buat kali pertama ADB, anda perlu membenarkan komputer. Kawalan ini membatalkan sebarang kebenaran ADB yang lain.

Penyahpepijatan Tanpa Wayar

Pilihan ini membenarkan penggunaan ADB melalui rangkaian Wi-Fi tempatan, bukan hanya USB.

Lumpuhkan Tamat Keizinan ADB

Ini secara automatik melumpuhkan keizinan penyahpepijatan USB jika ia tidak digunakan selama seminggu, ia boleh dibatalkan secara automatik.

Pintasan Laporan Pepijat

Pilihan menambah butang lain dalam menu kuasa untuk menjana laporan pepijat.

Pensijilan Paparan Tanpa Wayar

Tetapan ini membolehkan tablet menghantar ke mana-mana monitor yang menyokong Miracast

Data Mudah Alih Sentiasa Aktif

Data mudah alih biasanya dimatikan jika Tablet Api anda disambungkan ke Wi-Fi. Pilihan membalikkan tetapan, yang mengurangkan masa yang diperlukan untuk bertukar antara Wi-Fi dan data mudah alih. Walau bagaimanapun, mengekalkan kedua-dua sambungan aktif akan menghabiskan bateri.

Terdapat lebih banyak pilihan pembangun yang tersedia berkaitan dengan rangkaian, penyahpepijatan, memori, media, lukisan dan input.

Mendayakan Pilihan Pembangun

Banyak pilihan yang terdapat dalam Pilihan Pembangun bertujuan untuk digunakan oleh pembangun yang ingin mensimulasikan gelagat apl dalam senario yang berbeza seperti memori rendah. Pilihan Pembangun boleh didayakan dan dilumpuhkan. Untuk mendayakan Pilihan Pembangun:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada Tablet Api anda.
 2. Pilih “Pilihan Peranti.”
 3. Navigasi ke menu “Pilihan Pembangun”.

Jika anda tidak menjumpai menu Pilihan Pembangun selepas mengikuti langkah ini, ini bermakna menu tersebut tersembunyi. Untuk mengaksesnya, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada Tablet Api anda.
 2. Pilih “Pilihan Peranti.”
 3. Sebaik sahaja anda sampai ke halaman Pilihan Peranti, cari medan nombor siri dan ketik tujuh kali. Selepas dua ketikan, anda akan mendapat mesej pop yang menyatakan: “Anda kini X langkah lagi daripada menjadi pembangun.” Selepas ketik ketujuh, anda akan dimaklumkan bahawa Pilihan Pembangun telah didayakan pada tablet.
 4. Selepas mendayakan Pilihan Pembangun, kembali ke “Tetapan” dan navigasi ke halaman Pilihan Peranti. Anda kini akan melihat entri baharu berlabel “Pilihan Pembangun.” Ini bermakna Pilihan Pembangun telah berjaya didayakan pada Tablet Api.
 5. Ketik “Pilihan Pembangun” untuk mengaksesnya. Ini hanya perlu dilakukan jika anda mahir dengan pilihan tetapan. Jangan hidupkan atau matikan pilihan ini jika anda tidak pasti tentang cara pilihan tersebut akan mempengaruhi prestasi tablet anda. Menukar tetapan berpotensi merendahkan prestasi Tablet Api dengan ketara.

Sesetengah pemilik Fire Tablet perlu mengakses Pilihan Pembangun untuk menggunakan penyahpepijatan USB atau ADB untuk membenarkan peranti menerima arahan daripada PC.

Menyembunyikan Pilihan Pembangun pada Tablet Api Amazon

Sebaik sahaja anda berjaya mendayakan Pilihan Pembangun pada Tablet Api anda, anda boleh menyembunyikannya semula jika anda tidak perlu menggunakannya lagi. Ia boleh berguna untuk menyembunyikan pilihan jika terdapat kanak-kanak yang menggunakan tablet yang sama juga. Seperti yang kami nyatakan, mengubah pilihan tanpa pengetahuan yang betul boleh membawa kepada masalah peranti yang tidak perlu.

Menyembunyikan Pilihan Pembangun pada tablet Amazon boleh menjadi agak mudah. Pilihan Pembangun pada Tablet Api boleh disembunyikan atau dilumpuhkan dengan mengosongkan data apl Tetapan. Ikuti langkah ini untuk menyembunyikan Pilihan Pembangun.

 1. Pergi ke “Tetapan” dan pilih “Aplikasi.”
 2. Pilih “Urus Semua Aplikasi.” Di sini, aplikasi pihak ketiga biasanya ditunjukkan secara lalai.
 3. Pilih butang anak panah ke bawah. Ia terletak di sebelah pilihan aplikasi pihak ketiga.
 4. Dalam menu lungsur, pilih “Semua Aplikasi.”
 5. Navigasi ke tetapan dan pilih “Tetapan.”
 6. Pilih “Kosongkan data.” Ini mengosongkan semua data yang disimpan yang disambungkan ke apl tetapan. Mengikuti langkah ini tidak mengalih keluar sebarang tetapan lain atau akaun anda.
 7. Apabila anda memilih “Kosongkan Data,” anda mendapat mesej amaran tentang maksud mengosongkan data. Anda boleh mengesahkan keputusan anda dengan memilih “OK.”
 8. Mengesahkan tindakan menetapkan semula menu Tetapan dan menyembunyikan Pilihan Pembangun pada Tablet Api Amazon.

Akses Pilihan Pembangun Dengan Mudah pada Tablet Api

Terdapat banyak tweak yang boleh diakses oleh pengguna Fire Tablet pada peranti mereka, dan yang lebih maju boleh didapati di bawah Pilihan Pembangun. Bahagian ini mempunyai alatan pengguna berpengalaman boleh melaraskan untuk membuat perubahan yang diperlukan. Tetapan ini harus disembunyikan apabila tidak digunakan untuk mengelakkan seseorang mengganggunya dan menyebabkan masalah pada peranti anda. Anda harus berhati-hati semasa membuat perubahan kerana langkah yang salah boleh menjejaskan prestasi tablet Fire anda.

Pernahkah anda cuba mengakses Pilihan Pembangun pada Tablet Api anda? Langkah manakah yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.