Cara Menggunakan Pintasan dan Pergi ke Skrin Penuh

79

Komputer menawarkan anda banyak pilihan untuk menyesuaikan pengalaman anda. Ini termasuk menukar tema, menyusun semula menu, memilih fon, dsb. Walaupun pilihan ini bergantung pada sistem pengendalian yang anda gunakan, kebanyakannya juga membolehkan anda memilih mod tontonan yang paling anda sukai. Dengan menekan satu atau dua butang pada papan kekunci anda, anda boleh pergi ke skrin penuh dan mendapatkan lebih keterlihatan.

Cara Menggunakan Pintasan dan Pergi ke Skrin Penuh

Jika anda ingin mengetahui cara menggunakan pintasan dan pergi ke skrin penuh, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan merangkumi pintasan papan kekunci skrin penuh untuk empat sistem pengendalian yang berbeza dan menerangkan sebab mengapa ia mungkin tidak berfungsi.

Pintasan Papan Kekunci Skrin Penuh Windows 10

Terdapat dua kombinasi papan kekunci untuk menggunakan skrin penuh pada Windows 10. Mana satu yang akan anda gunakan bergantung pada apl atau program yang anda jalankan.

Untuk kebanyakan apl dan permainan, anda boleh menggunakan gabungan Alt+Enter standard. Hanya tekan dan tahan kedua-dua butang secara serentak, dan apl/permainan anda akan secara automatik pergi ke skrin penuh. Jika anda ingin keluar dari mod skrin penuh, gunakan kombinasi yang sama.

Beralih kepada mod skrin penuh pada penyemak imbas agak berbeza. Dalam kes ini, pintasan papan kekunci ialah F11 atau Fn+F11, bergantung pada komputer anda. Mod skrin penuh akan menyembunyikan bar alamat dan segala-galanya di atasnya, supaya anda boleh memfokus pada kandungan anda. Gunakan pintasan yang sama untuk keluar dari mod skrin penuh.

Jika anda telah mencuba kedua-dua pintasan dan masih tidak boleh masuk ke mod skrin penuh, anda perlu mencuba cara lain. Sesetengah apl dan permainan tidak menyokong pintasan ini, jadi anda perlu mengakses tetapan skrinnya. Mod skrin penuh sering dipanggil “mod paparan” atau “mod skrin.”

Akhir sekali, maklum bahawa sesetengah apl dan program tidak boleh dilihat dalam mod skrin penuh. Dalam kes sedemikian, tiada apa yang boleh anda lakukan untuk mengubahnya.

Pintasan Papan Kekunci Skrin Penuh Mac

Jika anda ingin menyekat gangguan dan fokus pada kandungan tertentu, menggunakan mod skrin penuh pada Mac anda mungkin idea yang baik. Jika anda sedang mencari cara yang cepat dan mudah untuk melakukannya, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci Cmd+Ctrl+F. Perlu diingat bahawa anda perlu berada dalam program atau apl untuk pintasan ini berfungsi. Anda boleh menggunakan pintasan yang sama untuk keluar dari mod skrin penuh.

Jika pintasan papan kekunci tidak berfungsi, anda boleh cuba menekan bulatan hijau di penjuru kiri sebelah atas apl atau program. Anda juga boleh mengakses pilihan “Lihat” dalam menu apl dan pilih “Masukkan Skrin Penuh”.

Adalah penting untuk diingat bahawa sesetengah apl tidak mempunyai mod skrin penuh. Ini mungkin berlaku jika anda tidak dapat melihat bulatan hijau di sudut dan pilihan skrin penuh dikelabukan.

Chromebook Pintasan Papan Kekunci Skrin Penuh

Chromebook datang dengan pelbagai pintasan yang boleh anda gunakan untuk melaksanakan tugas dengan lebih pantas. Menggunakan skrin penuh pada Chromebook bukanlah lebih mudah kerana anda hanya perlu menggunakan satu butang. Ia adalah butang kelima dari kiri di baris atas papan kekunci, dengan skrin kecil dan dua anak panah.

Sebelum menekan butang, pastikan anda berada dalam program atau apl yang anda mahu lihat skrin penuh. Gunakan butang yang sama apabila anda mahu keluar dari mod skrin penuh.

Perlu diingat butang ini tidak akan berfungsi untuk setiap apl, program atau permainan pada Chromebook anda. Ini kerana sesetengah daripada mereka mungkin tidak mempunyai mod skrin penuh. Walau bagaimanapun, mungkin sukar untuk membezakan sama ada kunci tidak berfungsi atau apl tidak boleh pergi ke skrin penuh. Dalam kes sedemikian, kami mengesyorkan membuka penyemak imbas dan menggunakan butang skrin penuh. Jika ia berfungsi, ini bermakna apl yang anda cuba lihat skrin penuh tidak mempunyai pilihan ini.

Pintasan Papan Kekunci Skrin Penuh Linux

Pengguna Linux boleh dengan cepat membuat aplikasi, program atau permainan skrin penuh dengan menekan F11. Setiap kali anda ingin keluar dari mod skrin penuh, hanya tekan butang yang sama sekali lagi.

Kadangkala, anda mungkin perasan anda telah menekan butang F11 tetapi tiada apa yang berlaku. Fikiran pertama yang terlintas di fikiran anda mungkin bahawa butang telah berhenti berfungsi. Walau bagaimanapun, ini biasanya tidak berlaku. Iaitu, tidak semua apl dan program mempunyai mod skrin penuh, dan jika anda terjumpa satu, tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menjadikannya skrin penuh.

Anda boleh menyemak semula dengan cepat sama ada isu itu terletak pada butang atau apl. Lancarkan program yang anda pasti ia mempunyai mod skrin penuh dan tekan F11. Jika ia berfungsi, anda telah mengesahkan apl tidak boleh pergi ke skrin penuh.

Nikmati Skrin Penuh

Jika anda mempunyai banyak perkara, kekal fokus boleh menjadi sangat mencabar. Berbilang tab, program, apl dan pemberitahuan boleh mengalih perhatian anda daripada tugasan anda dan mengurangkan produktiviti. Nasib baik, anda boleh mendapatkan semula fokus anda dengan menggunakan mod skrin penuh pada komputer anda. Dengan pintasan papan kekunci yang mudah, anda boleh mengalih keluar gangguan dan menumpukan perhatian pada apa sahaja yang anda lakukan.

Adakah anda sering menggunakan mod skrin penuh pada komputer anda? Adakah anda pernah mengalami masalah dengannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.