Cara Menggunakan Pintasan Komen dalam Kod VS

63

Dalam pengekodan, komen adalah salah satu daripada beberapa cara untuk mengekalkan pemikiran untuk masa depan. Ia boleh membantu anda menyerlahkan coretan kod dan boleh membantu pembangun seterusnya yang akan cuba memahami perkara yang anda tulis beberapa hari sebelumnya. Jika anda menggunakan Kod Visual Studio (Kod VS), anda tidak perlu menaip pembatas komen tanpa jemu setiap kali. Kod VS mempunyai ciri pintasan terbina dalam yang menjimatkan saat (dan juga minit) masa anda.

Cara Menggunakan Pintasan Komen dalam Kod VS

Pintasan Komen Quick VS Code

Bagi mereka yang tergesa-gesa, inilah tiket emas anda:

  • Untuk ulasan satu baris, gunakan kombinasi kekunci Ctrl + / pada Windows atau Linux atau Cmd + / pada Mac.
    ,
  • Untuk ulasan blok, gunakan Shift + Alt + A pada Windows atau Linux atau Shift + Option + A pada Mac sebaliknya.
    ,
  • Untuk mengulas keluar kod, anda boleh menekan Ctrl + K + C pada Windows atau Cmd + K + U pada Mac.
    ,

Kebanyakan pengekod banyak mengulas. Dan ini bukan sahaja tentang meninggalkan komen sebenar, tetapi mungkin yang lebih penting, anda akan mengulas keluar dan menyahkomen kod. Ini berdaya maju untuk ujian, percubaan dan penyahpepijatan.

Jalan pintas ada untuk menjadikan ini lebih sedap. Ia mempercepatkan navigasi dan pengubahsuaian, membenarkan anda menukar komen tanpa mengganggu momentum pengekodan.

Mengulas Di Luar Asas

Walaupun pintasan asas adalah hadiah sebenar, terdapat banyak lagi untuk mengulas Kod VS. Mari kita mendalami lebih mendalam:

Togol Komen

Bahagian terbaik tentang pintasan ulasan Kod VS ialah ciri togol mereka. Anda tidak perlu bermain-main dan mengalih keluar setiap penanda ulasan secara manual jika anda mengubah fikiran anda (atau semasa nyahpepijat). Sebaliknya, anda hanya menggunakan pintasan yang sama. Dengan kombinasi kekunci yang sama, anda boleh bertukar dengan cepat antara kod yang diulas dan tidak diulas untuk kekal teratur apabila anda amat memerlukannya.

Mengulas Berbilang Baris

Jika anda perlu meredamkan blok kod yang panjang atau meninggalkan ulasan yang terperinci dan terperinci, anda tidak mahu menghabiskan masa bersusah payah menambah ulasan baris demi baris. Oleh itu, anda boleh memilih baris yang anda ingin nyahaktifkan dan menggunakan pintasan ulasan untuk membenarkan Kod VS memasukkan komen ke dalam setiap baris.

Komen Bersarang

Kadangkala, memasukkan ulasan ke dalam blok kod boleh membawa kepada hasil yang tidak dijangka dan ralat jika pembatas tidak sepadan dengan baik. Di sinilah Intellisense Visual Studio Code boleh membantu anda. Ia akan melaraskan pemformatan ulasan untuk anda walaupun dalam blok yang telah dikomen keluar, jadi tidak akan ada konflik dengan ulasan bersarang.

Sambungan kepada Supercharge Mengulas

VS Code ialah editor sumber terbuka yang berfungsi sebagai platform untuk pembangun mengeluarkan kerja sambungan terbaik mereka. Pasaran penuh dengan sambungan untuk memberi anda lebih kuasa dan utiliti apabila mengulas:

Komen yang lebih baik

Mengulas mungkin kelihatan seperti bahagian kecil dan pilihan pengekodan, tetapi terdapat begitu banyak cara kreatif untuk menggunakan ulasan. The Komen yang lebih baik sambungan membantu anda menambah tujuan dan kejelasan pada ulasan yang anda taburkan dengan mengkategorikannya ke dalam makluman, pertanyaan, TODO dan kategori lain. Dan itu sahaja dengan bonus tambahan pengekodan warna untuk keterlihatan dan organisasi yang lebih baik. Komen anda menjadi titik panduan dan pemisah yang menjadikan kod anda lebih kemas dan mudah didekati.

Komen Sauh

Komen Sauh memastikan anda berasas dalam kod anda dengan titik tepat yang membezakan bahagian atau tempat penting di dalamnya. Jika anda mencuba sambungan ini, ia akan membolehkan anda mencari nota dan kenyataan yang tepat dengan cepat. Jika projek anda luas dan kod anda semakin sesak dan sukar untuk diikuti, ini mungkin menjadikannya lebih mudah dihadam.

Polacode

Polacode menukar kod dan ulasan anda kepada imej yang menarik secara visual, mudah dibaca, boleh dikongsi yang sesuai untuk media sosial. Ia membolehkan anda mengubah saiz, kod warna, menukar latar belakang dan banyak lagi. Anda mendapat manfaat daripada kebolehbacaan yang lebih baik dan mana-mana rakan sepasukan boleh bekerjasama dan berkongsi cerapan dengan lebih mudah.

Kenapa Komen?

Mengulas bukan sekadar kotak untuk ditanda atau beberapa tugas pilihan yang dilakukan oleh orang yang suka bertele-tele; ia adalah bahagian penting dalam pengekodan. Berikut adalah beberapa sebab untuk itu:

Kejelasan

Pengekod berusaha untuk membuat yang sukar difahami difahami. Menulis kod yang berfungsi kadangkala boleh menjadi lebih mudah daripada menulis kod yang mudah difahami dan diikuti. Komen ialah kompas pembangun – bantuan yang tidak ternilai untuk menavigasi luas kod, sama ada ringan dan muda atau padat dan matang. Anda mungkin berurusan dengan algoritma yang berbelit-belit atau proses perniagaan misterius. Walau apa pun, ulasan memberikan pegangan yang biasa dalam lautan kerumitan.

Kerjasama

Komen berguna apabila anda seorang pembangun solo. Tetapi mereka perlu apabila bekerja sebagai satu pasukan jika anda ingin projek anda mencapai sebarang kemajuan. Dalam usaha kolaboratif, ulasan membolehkan berbilang pembangun berfungsi bersama dengan lancar walaupun tidak berinteraksi. Ahli pasukan boleh menerangkan kod dan berkongsi proses pemikiran dan alasan di sebalik keputusan mereka. Ini berfungsi sebagai jambatan yang membolehkan semua orang berada di halaman yang sama dengan kedua-dua projek dan satu sama lain.

Penyahpepijatan

Jika anda mendapati diri anda meninjau semula kod lama atau cuba menyahpepijat sesuatu yang membingungkan anda, ulasan akan menjadi penjimatan anda. Mereka menyimpan rekod logik masa lalu anda dan proses pemikiran yang boleh menunjukkan anda kepada logik yang mungkin cacat dan boleh membawa anda kembali kepada asal-usul pepijat. Dengan peringatan ini tentang tempat anda berada pada masa lalu, anda boleh mengembalikan perubahan yang bermasalah, mengoptimumkan kod lama dan kembali ke landasan yang betul.

Petua untuk Mengulas Berkesan

Kini anda tahu cara menggunakan pintasan ulasan, mempunyai beberapa sambungan tambahan yang mudah, dan memahami senario apabila mengulas adalah yang paling berguna. Anda hanya tinggal mempertimbangkan beberapa amalan terbaik mengulas, dan anda akan lulus dari kursus ulasan pengekodan.

Jadilah Ringkas

Terdapat kesenian dalam meninggalkan komen yang ringkas dan mudah dihadam. Tinggalkan cukup untuk memberi masa depan anda atau ahli pasukan anda idea yang betul, tetapi tidak terlalu menggembirakan. Setiap perkataan komen anda harus mempunyai tujuan dan membantu membina mesej yang anda cuba sampaikan. Jika ulasan anda terlalu ringkas, ia mungkin gagal untuk menyampaikan mesejnya, tetapi jika terlalu panjang, anda lebih berkemungkinan untuk membaca sekilas atau keliru dengannya pada masa hadapan.

Elakkan Komen Jelas

Perkaitan harus menjadi perhatian utama anda dalam mencipta kod yang jelas dan mudah difahami. Jika anda sudah menulis kod anda supaya maksudnya jelas, tidak perlu menyebut sesuatu yang boleh dilihat pada pandangan pertama. Biarkan kod bercakap pada bila-bila masa dan gunakan ulasan untuk menambah konteks tambahan atau memberikan perspektif baharu.

Gunakan Komen untuk “Mengapa,” bukan “Apa”

Kod anda membentangkan fakta tentang apa yang berlaku. Tetapi komen boleh menceritakan kisah yang lebih mendalam. Mereka menyampaikan motivasi dan proses pemikiran di sebalik keputusan anda. Mengapa anda memilih algoritma ini berbanding yang lain? Apakah perangkap yang perlu diingat? Mungkin anda telah mencuba beberapa kod yang ramai akan mengesyorkan, tetapi ia tidak berfungsi atau tidak berfungsi dengan baik. Anda boleh menyampaikan lebih banyak daripada arahan semata-mata dengan ulasan yang direka dengan baik.

Meninggalkan Komen

Ciri mengulas Kod VS boleh menjadi lebih daripada kemudahan. Jika anda memanfaatkannya sepenuhnya, perbezaan dalam kebolehlayaran dan kefahaman pangkalan kod anda boleh menjadi besar. Dilengkapi dengan sambungan pintar dan strategi yang teliti, anda boleh membuat kod yang didokumentasikan dengan baik yang berbunyi seperti karya agung.

Adakah anda meninggalkan banyak komen untuk menerangkan kod anda? Atau adakah anda kebanyakannya menggunakan ulasan untuk mengecualikan kod rosak atau percubaan daripada penyahpepijat? Beritahu kami kisah anda dalam komen di bawah. Mereka berada di sini untuk tinggal.