Cara menggunakan proksi WhatsApp pada iPhone

98
Cara menggunakan proksi WhatsApp pada iPhone

WhatsApp ialah platform yang sangat popular terima kasih kepada antara muka pengguna yang mudah dinavigasi dan pelbagai ciri, termasuk panggilan video kumpulan dan sembang disulitkan hujung ke hujung. Ia telah menjadi standard untuk menghantar mesej dan telah menggantikan SMS di banyak negara.

Walau bagaimanapun, negara atau wilayah tertentu telah melarang atau menyekat WhatsApp atas sebab politik dan keselamatan. Jika anda berada di negara atau wilayah yang menyekat atau menyekat penggunaan WhatsApp, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengakses WhatsApp melalui proksi pada iPhone anda.

Apakah proksi, dan bagaimana ia berfungsi?

Seperti namanya, proksi berfungsi sebagai perantara atau “orang tengah” antara peranti anda dan internet. Ia mempunyai alamat IP sendiri, yang berbeza daripada peranti anda.

Fikirkan alamat IP sebagai alamat rumah anda yang menunjukkan tempat tinggal anda. Dengan menggunakan proksi, ia seperti anda telah berpindah ke lokasi lain dan berkomunikasi dari sana dan bukannya alamat rumah anda. Ini bermakna jika sesiapa cuba mengesan aktiviti anda, mereka tidak akan dapat menjejaki anda kembali ke peranti anda kerana proksi menutup alamat IP sebenar anda.

Ia berfungsi dengan menghalakan trafik dalam talian anda melalui pelayan proksi. Ia kemudian menerima respons daripada tapak web yang anda lawati dan menghantarnya kembali ke peranti anda. Semua tapak web hanya melihat alamat IP proksi, bukan alamat sebenar anda, sekali gus menutup identiti anda.

Anda boleh mengakses tapak web atau perkhidmatan (seperti WhatsApp) yang sebaliknya disekat dengan menggunakan pelayan proksi pada iPhone anda. Ia juga memastikan aktiviti dalam talian anda peribadi dengan menutup alamat IP anda dan menyulitkan data yang anda hantar dan terima.

Apakah proksi WhatsApp?

Baru-baru ini, WhatsApp melancarkan sokongan proksi untuk pengguna WhatsApp di seluruh dunia bagi memastikan penggunanya boleh mengekalkan akses mereka kepada platform pemesejan jika sambungan internet mereka terganggu atau disekat.

Menurut WhatsApppelayan proksi ini “disediakan oleh sukarelawan dan organisasi yang berdedikasi untuk membantu orang ramai berkomunikasi dengan selamat dan bebas.”

Proksi WhatsApp dioptimumkan untuk digunakan dengan WhatsApp, membolehkan pengguna mengakses semua ciri platform pemesejan tanpa sekatan sambil mengekalkan tahap privasi dan keselamatan yang tinggi yang diketahui oleh WhatsApp.

Bagaimana untuk mencari pelayan proksi untuk WhatsApp

Jika anda mempunyai sambungan internet, carian pantas melalui enjin carian atau media sosial boleh membantu anda mencari sumber yang dipercayai yang telah mencipta proksi untuk WhatsApp. Inilah a senarai alamat proksi percuma untuk WhatsApp daripada eBuzzPro.

Menggunakan proksi adalah sah di Amerika Syarikat. Ia juga sah untuk menggunakan proksi yang terletak secara fizikal di AS, walaupun anda berada di luar negara.

Walau bagaimanapun, negara lain boleh melarang penggunaan proksi sama sekali atau penggunaannya untuk memintas tapak web tertentu yang telah disekat atau disekat. Adalah lebih baik untuk menyemak undang-undang tempatan negara anda supaya selamat.

Bagaimana untuk mengakses WhatsApp melalui proksi pada iPhone

 1. Kemas kini apl WhatsApp anda kepada versi terkini.
 2. Buka apl dan pergi ke Tetapan → Storan & Data → Proksi.

  Ketik Storan dan Data dan Proksi dalam Tetapan WhatsApp

 3. Togol Gunakan Proksi, kemudian masukkan alamat proksi.
 4. Ketik Simpan untuk mula menyambung.
  Anda sepatutnya melihat tanda semak jika sambungan berjaya.

  Akses WhatsApp melalui proksi pada iPhone

Jika anda masih tidak boleh menggunakan WhatsApp atau menghantar dan menerima mesej melalui aplikasi, proksi yang anda gunakan mungkin disekat. Ketik kotak teks, masukkan alamat proksi lain dan cuba lagi.

Nota: Anda tidak seharusnya menggunakan proksi jika anda tiada masalah mengakses apl.

Mengakhiri…

Dengan menggunakan proksi, anda boleh mengakses internet dan menggunakan WhatsApp walaupun di negara yang telah disekat. Berhati-hati bahawa menggunakannya di negara atau wilayah tertentu boleh mempunyai implikasi undang-undang, jadi semak undang-undang tempatan anda sebelum menyediakan proksi untuk WhatsApp!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan WhatsApp Avatar pada iPhone dan Android
 • Alternatif WhatsApp terbaik untuk iPhone
 • 25+ Petua dan Trik WhatsApp yang Hebat untuk iPhone