Cara Menggunakan PS5 Tanpa Pengawal

42

Memainkan permainan PS5 kegemaran anda, walaupun tanpa pengawal, adalah sangat mudah. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan ciri “Main Jauh”.

Cara Menggunakan PS5 Tanpa Pengawal

Mempelajari cara menggunakan PS5 tanpa pengawal dan cara menggunakan ciri “Main Jauh” juga boleh memberi manfaat jika anda tidak mempunyai monitor atau TV yang tersedia untuk konsol anda.

Inilah yang perlu anda ketahui tentang “Main Jauh” PS5.

Perkara yang Anda Perlukan untuk Main Jauh

Jika pengawal anda tidak berfungsi, atau anda hanya mahu bermain tanpa pengawal PS5 anda, anda memerlukan perkara berikut:

 • Telefon pintar, tablet atau komputer
 • Akaun Rangkaian PlayStation
 • Sambungan internet berkelajuan tinggi

Adalah lebih baik untuk mengelak daripada bermain pada mudah alih, memandangkan penggunaan data apl yang tinggi berbanding perkhidmatan penstriman. Selain itu, anda perlu memastikan peranti mudah alih atau komputer anda mempunyai mikrofon terbina dalam untuk menggunakan sembang suara dalam permainan.

Persediaan Main Jauh

Sebelum anda boleh mula bermain, anda perlu melakukan dua perkara. Mula-mula, anda mesti mendayakan Main Jauh pada konsol anda dan kemudian gunakan apl Main Jauh untuk melancarkan permainan anda.

Anda boleh menggunakan pengawal lain jika PS5 Dual Sense anda rosak atau hilang, yang boleh menjadi mana-mana pengawal bukan PS5 yang serasi (PS4 Dual Shock atau pengawal serasi PS4).

Anda juga boleh menggunakan tetikus dan papan kekunci Bluetooth/USB untuk menyediakan Main Jauh. Tetikus membolehkan anda menavigasi Papan Pemuka, Tetapan dan apl seperti Netflix dan Hulu.

Sebaik sahaja anda mempunyai peranti yang boleh digunakan, anda boleh menggunakannya untuk menyediakan Main Jauh pada konsol PlayStation 5.

Berikut ialah cara untuk mendayakan Main Jauh:

 1. Lancarkan konsol PS5 anda.
 2. Pergi ke menu “Tetapan”.
 3. Pilih tab “Sistem”.
 4. Pilih ciri “Main Jauh”.
 5. Gunakan peluncur untuk mendayakan “Main Jauh”. Jika anda tidak membiarkan PS5 dihidupkan atau dalam mod rehat, anda tidak akan dapat menggunakan “Main Jauh” untuk mengawal konsol.
 6. Tinggalkan anda PS5 hidup atau dalam mod rehat.
 7. Lancarkan PS5 anda dan pergi ke menu “Tetapan”.
 8. Pilih tab “Sistem”.
 9. Pergi ke halaman “Penjimatan Kuasa”.
 10. Pilih “Ciri Tersedia dalam Mod Rehat.”
 11. Dayakan ciri “Kekal Terhubung ke Internet”.
 12. Hidupkan “Dayakan Menghidupkan PS5 daripada pilihan Rangkaian”.

Cara Menggunakan Apl Play Jauh

Inilah yang perlu anda lakukan untuk memasang apl, bergantung pada peranti anda.

 1. Pergi ke Google Store atau App Store.
 2. Muat turun dan pasang apl “Main Jauh”.
 3. Lancarkan apl dan ikut arahan.
 4. Pilih anda PS5 daripada senarai peranti pada rangkaian anda.
 5. Masukkan kod lapan digit jika digesa.
 6. Pergi ke “Kualiti Video untuk Main Jauh” dan tukar tetapan video mengikut keupayaan peranti anda.
 7. Pilih permainan yang serasi dan mula bermain.

Cara Menggunakan Main Jauh pada Komputer

Sebelum menggunakan “Main Jauh”, anda harus memastikan bahawa komputer anda mempunyai sekurang-kurangnya OS Windows 10 yang dipasang dan CPU generasi lebih baharu. Keperluan RAM hanya 2 GB.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Muat turun dan pasang apl “Main Jauh” pada komputer anda.
 2. Ikut wizard pemasangan.
 3. Sediakan PS5 anda dengan mendayakan ciri “Main Jauh”.
 4. Secara pilihan, dayakan pilihan “Kekal Terhubung ke Internet”.
 5. Hidupkan ciri “Menghidupkan PS5 daripada Rangkaian”.
 6. Sambungkan anda PS5 ke komputer anda melalui kabel USB.
 7. Lancarkan apl “Main Jauh” pada komputer anda.
 8. Log masuk ke akaun PSN anda.
 9. Konfigurasikan tetapan video anda.
 10. Pilih konsol PS5 daripada senarai peranti yang tersedia.
 11. Gunakan tetikus anda untuk mengkonfigurasi butang atau menyambungkan pengawal ke komputer anda.

Keserasian Main Jauh

Anda harus faham bahawa ciri “Main Jauh” mempunyai beberapa had. Contohnya, ia tidak boleh digunakan serentak dengan ciri “Kongsi Skrin” atau “Kongsi Main”.

Selain itu, ciri ini tidak membenarkan anda menonton filem Blu-Ray atau menstrim muzik di Spotify. Perkara yang sama berlaku untuk mod PSVR.

Tambahan pula, bukan semua permainan boleh dimainkan melalui “Main Jauh”. Anda mungkin menemui pilihan tajuk yang serasi di gedung PlayStation. Tetapi sebagai peraturan umum, mana-mana permainan yang memerlukan Kamera PlayStation atau mod PSVR tidak akan menyokong “Main Jauh”.

Anda juga mungkin berminat untuk mengetahui bahawa “Main Jauh” juga tersedia pada PS4, jadi anda boleh menggunakan ciri ini pada konsol generasi lama.

Permainan PS5 atas Permintaan

Pengawal yang rosak adalah salah satu sebab utama untuk menggunakan ciri “Main Jauh” pada PS5 anda. Tetapi ciri ini juga boleh digunakan apabila menggunakan skrin lain untuk menikmati permainan PS5 anda.

Walaupun tidak semua tajuk tersedia dan tiada keserasian penstriman, “Main Jauh” ialah salah satu peningkatan kualiti hidup terbaik yang dilaksanakan, bermula dengan PS4.

Pernahkah anda menggunakan ciri “Main Jauh”? Gunakan bahagian ulasan di bawah untuk memberitahu kami bagaimana pengalaman ini berlaku untuk anda dan jika anda mengetahui lebih banyak cara untuk memanfaatkan “Main Jauh” sepenuhnya.