Cara menggunakan Rantai Kunci iCloud pada iPhone atau iPad

34
Cara Menggunakan Rantai Kunci iCloud pada iPhone dan iPad

Rantai Kunci iCloud ialah cara selamat untuk menyimpan kata laluan anda, maklumat kad kredit dan data sensitif lain merentas semua peranti Apple anda. Ia mudah untuk disediakan dan digunakan, dan ia boleh membantu anda menjimatkan masa dan kerumitan semasa log masuk ke tapak web dan apl. Dalam siaran ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan Rantai Kunci iCloud pada iPhone atau iPad anda. Kami akan membincangkan perkara asas, seperti cara menyediakan dan menghidupkannya, dan kemudian beralih kepada ciri yang lebih maju.

Apakah Rantai Kunci Apple iCloud pada iPhone?

Rantai Kunci iCloud pada iPhone, iPad, iPod touch dan Mac menyulitkan dan menyimpan nama pengguna, kata laluan, kata laluan Wi-Fi, butiran kad kredit dan maklumat selamat anda yang lain. Selepas itu, ia membolehkan anda mengisi dengan cepat e-mel log masuk dan kata laluan apabila anda cuba menggunakan perkhidmatan. Rantai Kunci iCloud juga membolehkan anda melihat kata laluan yang disimpan dan memastikan segala-galanya dikemas kini pada semua peranti Apple anda. Mari kita lihat bagaimana.

Bagaimana untuk mendayakan Rantai Kunci iCloud pada iPhone atau iPad

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone atau iPad anda.
 2. Ketik sepanduk Apple ID dengan gambar profil anda → Pilih iCloud.

  tetapan-buka-icloud

 3. Ketik Kata Laluan dan Rantai Kunci → Togol pada Segerakkan iPhone/iPad ini.

  enable-icloud-keychain-on-iphone

Bagaimana untuk mematikan Rantai Kunci iCloud pada iPhone atau iPad

Ikuti langkah di atas dan matikan togol. Anda mungkin ditanya sama ada anda mahu menyimpan atau memadam kata laluan. Sekiranya anda memilih untuk menyimpan maklumat ini pada peranti anda, maka maklumat itu tidak dipadamkan secara setempat. Tetapi secara semula jadi ia tidak akan dikemas kini apabila anda membuat perubahan (menambah atau mengemas kini kata laluan, dll.) pada peranti Apple yang lain.

Jika anda memilih untuk memadamkan maklumat, ia akan dialih keluar daripada iPhone atau iPad ini. Tetapi ia akan tersedia pada peranti Apple anda yang lain. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memilih untuk menyimpan maklumat Rantai Kunci iCloud pada sekurang-kurangnya satu peranti Apple, maka ia akan dipadamkan walaupun daripada pelayan iCloud.

Bagaimana untuk melihat Kata Laluan Rantai Kunci iCloud yang disimpan pada iPhone

Sebaik sahaja anda menyediakan Rantai Kunci iCloud pada iPhone anda, adalah mudah untuk mengakses butiran yang disimpan. Anda boleh melakukannya secara manual daripada apl Tetapan atau minta Siri menunjukkan kata laluan anda.

Dari sana, anda boleh menaip bukti kelayakan atau menyalinnya atau berkongsinya melalui AirDrop. Untuk mengetahui lebih lanjut, ikuti panduan langkah demi langkah kami tentang cara mencari kata laluan yang disimpan pada iPhone.

Cara menambah Kad Kredit dan Maklumat Peribadi pada Rantai Kunci iCloud

Rantai Kunci iCloud juga memudahkan anda memasukkan maklumat peribadi dan butiran kad pembayaran anda pada tapak web dan apl. Untuk ini, anda perlu menambahkan dan mendayakannya dalam Tetapan.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone atau iPad anda
 2. Tatal ke bawah dan ketik Safari.
 3. Ketik AutoIsi.
  Buka Tetapan Ketik pada Safari dan Kemudian Ketik pada AutoIsi
 4. Untuk Maklumat Peribadi: Dayakan togol untuk Gunakan Maklumat Kenalan. Kemudian ketik Maklumat Saya dan pilih kad kenalan anda.
  HIDUPKAN Gunakan Maklumat Kenalan dan Pilih Kad Kenalan

 5. Untuk Kad Kredit: Dayakan togol untuk Kad Kredit. Kemudian ketik Kad Kredit Disimpan. Sahkan jika ditanya

 6. Ketik Tambah Kad Kredit.
  HIDUPKAN Kad Kredit dan Kemudian Ketik Simpan Kad Kredit dan Ketik Tambah Kad Kredit
 7. Ketik Gunakan Kamera atau masukkan butiran secara manual.
 8. Akhir sekali, ketik Selesai.
  Tambahkan Butiran Kad Kredit dalam Rantai Kunci iCloud pada iPhone
 • Untuk berhenti mengisi maklumat peribadi anda atau butiran kad kredit secara automatik, dalam langkah 4 dan 5 mematikan suis untuk ‘Gunakan Maklumat Hubungan’ dan ‘Kad Kredit’ masing-masing.

Matikan Gunakan Maklumat Kenalan dan Kad Kredit dalam Rantai Kunci iCloud

Untuk mengalih keluar kad yang disimpan, ikuti langkah di atas, ketik ‘Kad Kredit Disimpan’ dan sahkan. Akhir sekali, leret ke kanan ke kiri pada kad dan ketik ‘Padam.’ Anda juga boleh mengetik ‘Edit,’ pilih satu atau berbilang kad dan ketik ‘Padam’ dari kiri atas.

Padamkan Butiran Kad Kredit daripada Rantai Kunci iCloud pada iPhone

Itu sahaja kalian!

Ini ialah cara untuk menyediakan dan menggunakan Rantai Kunci iCloud yang indah pada peranti iOS anda. Untuk mengekalkan keselamatan peranti dan data anda, anda mesti memastikan iPhone dan iPad anda dikemas kini serta menggunakan pengesahan dua faktor (bukan sahaja untuk Apple ID tetapi perkhidmatan lain seperti Facebook, Twitter, Bank, dll. juga). Jangan lupa untuk menyemak panduan langkah demi langkah kami untuk mengimport kata laluan ke Rantai Kunci iCloud pada iPhone dan Mac.

Anda mungkin ingin melihat:

 • Cara Memadam Senarai Bacaan Safari pada iPhone, iPad dan Mac
 • Cara Mendayakan Penyemakan Imbas Peribadi dalam Safari
 • Petua dan helah iCloud terbaik
 • Cara menukar kata laluan Keychain pada Mac: 3 Cara dijelaskan

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.