Cara Menggunakan Reka Letak Auto dalam Figma

41

Reka Letak Auto ialah alat penting untuk setiap pereka bentuk dan pengguna Figma. Ciri ini membolehkan anda membuat perubahan seperti mengubah saiz atau meletakkan semula bingkai dan objek. Reka Letak Auto akan membolehkan anda melaraskan ketinggian dan berat elemen, contohnya, dengan tetapan automatik, memotong kerja anda separuh.

Cara Menggunakan Reka Letak Auto dalam Figma

Memandangkan saiz skrin berubah berdasarkan peranti atau penyemak imbas yang akan digunakan oleh pengguna untuk mengakses tapak web, Reka Letak Auto menjadikan elemen di dalam bingkai menyesuaikan dengan perubahan tersebut. Ini menjadikan susun atur dan struktur kelihatan lebih tepat dan sinergi. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan Reka Letak Auto dalam Figma dan cirinya.

Menggunakan Reka Letak Auto

Untuk menggunakan Reka Letak Auto dan semua cirinya, anda mesti menambahkannya pada bingkai yang anda sedang kerjakan dahulu, yang boleh menjadi bingkai baharu atau bingkai dengan kandungan, objek dan komponen. Selepas anda memilih bingkai atau objek, ini ialah cara untuk menambah Reka Letak Auto padanya:

 • Tekan “Alt + A” papan kekunci anda (Berfungsi pada Mac dan Windows).
 • Klik kanan pada objek atau komponen dan klik pada Reka Letak Auto (Anda mesti menambah ciri ini pada setiap komponen kerana ia adalah mustahil secara pukal).
 • Ketik ikon tambah di sebelah pilihan “Auto Layout” dalam menu pada Figma.

Selain menambahkan Reka Letak Auto pada bingkai anda, anda boleh melakukan pelbagai perkara, daripada menyusun bingkai hingga menduplikasi, menyusun dan mengalih keluar objek.

Menambah dan Mengalih Keluar Objek

Menambah objek pada bingkai anda agak mudah. Anda hanya perlu ambil objek yang ingin anda tambah dan ikut penunjuk. Dan jika anda akan mengalih keluar satu, seret keluar semula dan tekan padam. Jika anda memilih untuk menambah objek yang lebih besar daripada bingkai induk, anda perlu mengelakkan tetapan lalai Figma untuk dapat melakukannya. Anda boleh melakukan ini dengan menahan butang “Ctrl” untuk Windows dan “Command” untuk Mac.

Penduaan Objek

Jika anda ingin menambah dua atau lebih objek yang sama pada bingkai, anda boleh menduplikasinya, yang merupakan ciri Lapisan Auto yang berguna. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Ketik objek yang ingin anda salin.
 2. Pegang butang “Ctrl” dan “D” secara serentak jika anda mempunyai Windows.
 3. Untuk Mac, buat salinan dengan menahan butang “Perintah” dan “D”.

Menyusun Objek

Jika anda tidak menyukai rupa bingkai anda dan penyusunan objek serta komponen di dalamnya, anda boleh menyusunnya semula. Jika anda telah menggabungkan dua lapisan, anda mesti memintas tetapan lalai Figma dengan menekan “Ctrl” untuk Windows dan “Command” untuk Mac untuk mengakses pilihan pilih dalam dan mengalihkan komponen dari lapisan awal. Walau bagaimanapun, jika ia adalah satu bingkai, anda boleh memilih objek dan mengalihkannya ke tempat lain, sama seperti menambah objek atau menggunakan kekunci anak panah.

Tahap Reka Letak Auto

Satu lagi ciri Reka Letak Auto ialah menggabungkan lebih banyak bingkai menjadi satu untuk mencipta antara muka yang lebih rumit di mana anda boleh menindih tahap Reka Letak Auto yang berbeza seperti baris butang dan butang, siaran dan garis masa. Setiap tahap membolehkan anda menambah objek lagi pada bingkai anda. Tahap baris butang dan butang adalah mendatar, manakala siaran ialah lapisan menegak di mana anda boleh memasukkan penerangan, imej, dsb.

Apabila anda menyusun dua bingkai bersama-sama, ia bergabung dan memperoleh sifat bingkai induk. Ini membolehkan pengguna melaksanakan objek boleh laras. Anda boleh ambil satu dan letakkan pada satu lagi untuk menyambung dua bingkai. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 1. Pilih satu bingkai dan semua yang anda mahu tambah padanya.
 2. Tekan “Shift + A” untuk menambah bingkai Reka Letak Auto.

Fungsi Reka Letak Auto

Pilihan Reka Letak Auto dalam Figma mempunyai banyak sifat atau fungsi yang berharga, daripada arahan dan susunan susun kepada jarak, saiz semula dan penjajaran. Bahagian ini akan membincangkan setiap fungsi ini dengan lebih terperinci.

Arah

Seperti namanya, arah merujuk kepada susunan objek dalam bingkai. Apabila menggunakan Reka Letak Auto, objek boleh diletakkan:

 • Menegak – Objek diletakkan pada paksi-y. Pilihan ini sesuai untuk senarai, menu, suapan berita, dsb.
 • Secara mendatar – Objek dan komponen pada paksi-x (butang, ikon, dll.).
 • Kedudukan bungkus – Objek ditetapkan dalam berbilang lajur dan baris.

Susunan Susun

Anda boleh memilih susunan susunan yang paling sesuai dengan bingkai anda. Ini ialah perubahan visual hanya kerana susunan tindanan kekal sama (jika 1,2,3, ia kekal 1,2,3 tetapi dengan pelarasan visual). Apabila objek disusun pada satu sama lain, anda boleh memilih yang mana satu akan berada di atas. Jadi, sebagai contoh, jika anda mempunyai tiga perkara bertanda 1, 2 dan 3, anda boleh sama ada 1 atau 3. Beginilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Pilih bingkai Reka Letak Auto.
 2. Navigasi ke pilihan Reka Letak Auto di sebelah kanan skrin anda.
 3. Ketik tiga titik mendatar untuk membuka pilihan lanjutan.
 4. Cari pilihan “Tindan Kanvas”.
 5. Pilih “Pertama di atas” atau “Terakhir di atas.”

Kedudukan Mutlak

Satu lagi sifat “Aliran Lapisan” ialah kedudukan mutlak, selain daripada susunan susunan dan arah. Ciri ini membolehkan anda meletakkan objek di mana sahaja anda mahu, mengabaikan sempadan bingkai. Ini adalah cara untuk membolehkannya:

 1. Ambil objek dan letakkan di dalam bingkai.
 2. Dalam menu sebelah kanan, di sebelah nilai untuk “X” dan “Y”, ketik ikon yang menyerupai segi empat sama tanpa tepi dengan tambah di dalam.
 3. Gerakkan objek di sepanjang garis bingkai.

Tetapan Jurang

Terdapat beberapa ciri yang boleh anda laraskan apabila ia berkaitan dengan jarak, seperti jurang. Anda mempunyai dua cara untuk menukar jurang: auto dan menaip dalam jurang tertentu. Jika anda mahu jurang anda menjadi sebesar mungkin, maka anda perlu memilih tetapan auto dalam menu Reka Letak Auto. Tetapi jika anda akan memasukkan nilai anda, taipkannya di dalam kotak yang ditetapkan.

Tambahan pula, tetapan jurang boleh ditetapkan untuk semua arah. Jika ikon anda hanya mendatar dan menegak, anda boleh memilih jurang mendatar di antara mereka. Walau bagaimanapun, jika ia berada dalam kedudukan balut, anda boleh melaraskan tetapan jurang menegak dan mendatar.

Tetapan Penjajaran

Selepas anda menyediakan ciri arah, pelapik dan jurang, anda boleh melaraskan penjajaran objek kanak-kanak dalam bingkai anda kerana ciri ini bergantung pada tetapan jarak. Anda tidak boleh menukar penjajaran setiap objek, tetapi pilih corak yang ditawarkan dalam menu Reka Letak Auto. Anda boleh klik pada grid 3×3 dalam menu dan pilih penjajaran yang anda mahu. Ini boleh dilakukan dengan kekunci anak panah atau butang WSAD pada papan kekunci anda.

Tambahan pula, anda boleh memilih tetapan auto di sini untuk menukar penjajaran mendatar dan menegak sebagai satu baris. Dengan nilai tertentu, anda boleh mempunyai kesemua sembilan pilihan (kiri atas, kiri bawah, kiri, kiri kanan, kanan bawah, dll.).

Anda juga boleh melaraskan penjajaran teks dengan mendayakan pilihan ini daripada menu dan menahan butang “B”.

Saiz semula

Pilihan saiz semula bagi Reka Letak Auto mempunyai banyak sifat tambahan seperti kandungan peluk, pilihan bekas isi, melaraskan lebar dan tinggi, dimensi, dll. Anda boleh memilih pilihan auto jika anda mahu nilai anda diperbaiki, tetapi itu mengehadkan kemungkinan. Untuk mengubah saiz, anda disyorkan untuk menetapkan nilai anda.

Anda boleh memilih nilai tetap atau menetapkannya kepada dimensi maksimum atau minimum yang mungkin untuk lebar dan tinggi. Kandungan peluk membolehkan anda melaraskan saiz bingkai berdasarkan objek kanak-kanak, manakala pilihan bekas isi mengubah saiz objek mengikut bingkai induk.

Mencipta Bingkai Unik Dengan Reka Letak Auto

Reka Letak Auto, sebagai salah satu ciri Figma yang penting, boleh melaraskan bingkai dan objek serta petak di dalamnya mengikut keutamaan anda. Ciri dan cirinya adalah berbilang, membolehkan anda mencipta produk yang betul dan kemas. Reka Letak Auto ialah alat asas yang anda mesti kuasai sebelum bekerja dalam Figma.

Fungsi Auto Layout manakah yang paling anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.