Cara Menggunakan Sel Tenaga dalam Tears of the Kingdom

39

Pada permulaan “Tears of the Kingdom,” anda mungkin akan mengumpulkan banyak item baharu tanpa tahu apa yang perlu dilakukan dengan item tersebut. Begitu juga, semasa tutorial, anda akan menemui Peranti Zonai yang digunakan untuk menghidupkan item yang dipanggil “Sel Tenaga.” Item utama ini berjalan seiring dan mempunyai banyak kegunaan dalam permainan. Mereka penting semasa menerokai tanah Hyrule.

Cara Menggunakan Sel Tenaga dalam Tears of the Kingdom

Jadi, jika anda ingin mengetahui kegunaan bateri ini, anda telah datang ke tempat yang betul. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang Sel Tenaga, cara menggunakan dan meningkatkannya, dan hubungannya dengan Peranti Zonai dan Caj Terhablur.

Menggunakan Sel Tenaga dalam Tears of the Kingdom

Menggunakan Sel Tenaga dalam “Tears of the Kingdom” adalah agak mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari Peranti Zonai dan berinteraksi dengannya dengan menekannya. Peranti ini boleh didapati di seluruh dunia.

Selain itu, Energy Cells akan mengecas secara autonomi antara setiap penggunaan, yang menjejaskan kesinambungan permainan pengguna.

Sel Tenaga dan Permulaan Permainan

Pada permulaan permainan, sebagai sebahagian daripada tutorial dan pengenalan, anda perlu melakukan pencarian yang berkaitan dengan tiga Kuil. Di sinilah anda belajar paling banyak tentang permainan dan item serta perantinya. Selepas anda berada di kuil kedua, anda menerima unit kuasa, atau peranti yang dipanggil Sel Tenaga, buat kali pertama. Sel Tenaga disediakan kepada anda oleh Steward Construct, NPC yang sama yang memberi anda Pad Purah pada mulanya.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakan Sel Tenaga dengan segera.

Mula-mula, anda mesti mencari Maker Construct berhampiran Gua Pondside dan di seberang sungai. Untuk sampai ke gua, anda mesti membuat rakit Zonai dengan bahagian yang berselerak berdekatan. Komponen termasuk kipas yang anda mesti gunakan untuk menyeberangi sungai. Pada ketika ini dalam permainan, anda mula-mula menemui Peranti Zonai, yang perlu dilampirkan pada sesuatu untuk berfungsi.

Untuk membuat rakit dan menyeberangi sungai, anda perlu:

  1. Pasang sekurang-kurangnya salah satu peminat Zonai ke bahagian belakang rakit.
  2. Pukul peranti dengan senjata anda sekali untuk mengaktifkannya.
  3. Apabila anda menyeberangi sungai, tekan peranti sekali lagi untuk berhenti.

Anda perlu menghidupkan Peranti Zonai untuk menyeberangi sungai. Peranti ini dikuasakan oleh Sel Tenaga. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengaktifkan apa-apa; Sel Tenaga akan memberi kuasa kepada mana-mana peranti Zonai berhampiran anda.

Cara Meningkatkan Sel Tenaga

Menaik taraf Sel Tenaga anda adalah penting kerana anda tidak mahu kehabisan bateri pada masa yang paling teruk. Jika anda ingin menaik taraf Sel Tenaga anda, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Perjalanan ke Lookout Landing Skyview Tower.
  2. Apabila anda masuk, belok ke kiri.
  3. Mendekati bangunan yang menyerupai kuil yang terletak ke arah itu.
  4. Cari Steward Construct di dalam bangunan dan bercakap dengannya untuk membangkitkannya.

Steward Construct juga boleh ditemui di Kuil Nachoyah di Great Sky Islands. NPC ini boleh menghasilkan Perigi Tenaga, yang membolehkan anda menyimpan lebih banyak tenaga, memberikan bateri anda lebih kapasiti.

Walau bagaimanapun, anda memerlukan 100 Caj Terhablur untuk menaik taraf Sel Tenaga dengan satu bar tambahan. Untuk 300 Caj Terhablur, anda boleh membina keseluruhan bateri. The Construct akan melihat ke dalam inventori anda, melihat bilangan kristal yang anda miliki dan meningkatkan sel dengan sewajarnya.

Anda memerlukan 4,500 Caj Terhablur untuk 16 bateri, yang mampu menaik taraf semua Sel Tenaga anda.

Caj Zonai

Caj Zonai juga boleh digunakan sebagai cara untuk menghidupkan bateri atau Sel Tenaga. Mereka boleh diperolehi dengan mengalahkan Soldier Constructs. Sebelum anda mula-mula menemui Sel Tenaga, anda mungkin menganggap bahan Zonai ini sebagai tidak berguna, tetapi simpannya dalam inventori anda untuk kegunaan kemudian.

Semasa anda bergerak ke hadapan sepanjang permainan, penggunaan tenaga akan menjadi lebih mencabar dan ia akan mengalir dengan lebih cepat. Anda boleh menggunakan Caj Zonai untuk pengisian semula sementara, menjadikan bateri anda tahan lebih lama. Selain itu, menggunakan Caj Zonai Besar buat sementara waktu meningkatkan salah satu bateri anda, dan bateri semasa anda akan habis lebih perlahan.

Cara Mendapatkan Caj Terhablur

Caj Terhablur diperlukan untuk menaik taraf Sel Tenaga anda kepada kuasa Pemancar Api, Kipas, dan ciptaan yang anda buat dengan “Ultrahand.” Terdapat banyak cara untuk mendapatkan Crystalized Charged, tetapi anda biasanya boleh menemuinya di The Depths.

Bunuh Musuh di The Depths

Di bawah permukaan, terdapat banyak musuh yang boleh anda kalahkan untuk mendapatkan Caj Terkristal. Yang akan menjatuhkan bahan ini biasanya dilitupi kesuraman. Tambahan pula, mengalahkan bos Master Khonga akan menghasilkan bahan yang diperlukan ini.

Peti Harta Karun

Walaupun The Depths diliputi kegelapan, mencari peti yang mengandungi Crystalized Charges tidak sukar kerana ia bercahaya. Cahaya putih kecil menandakan ada peti berdekatan. Lampu juga sering muncul secara berpasangan.

Beli Caj

The Forge di Great Abandon Central Mine mempunyai Caj Terkristal, dan anda boleh menukar Zonait untuk mereka. Dekati rak dan berinteraksi dengan vendor, yang akan memberitahu anda jumlah yang anda boleh dapat. Selain itu, Forge khusus ini adalah cara terbaik untuk pergi kerana ia mempunyai inventori yang lebih besar daripada Forge lain.

Berapa Banyak Caj Terhablur Boleh Saya Dapat?

Caj Terhablur boleh diperoleh dalam satu, 20, dan 100 denominasi. Seratus caj diperoleh selepas menyelesaikan pencarian yang panjang atau mengalahkan bos yang sukar. Selain daripada merompak denominasi yang lebih kecil bagi Caj Terkristal, ia juga boleh dibeli di Kilang Penapisan daripada Forge Construct. Untuk pembelian ini, anda memerlukan Zonait:

  • 3 Zonait – 1 Caj Terhablur
  • 3 Zonait Besar – 20 Caj Terhablur
  • 300 Zonait – 100 Caj Terhablur

Tingkatkan Bateri Anda

Teknologi Zonai dalam “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” adalah kompleks tetapi penting dalam permainan. Semua komponen yang disebut dalam artikel, daripada Sel Tenaga kepada Caj Terhablur dan Zonati, membina satu sama lain. Pada permulaan permainan, anda tidak perlu mengecas semula bateri dengan kerap berbanding kemudian apabila Sel Tenaga habis lebih cepat. Ini benar terutamanya apabila anda menggunakan lebih banyak Peranti Zonai secara serentak.

Adakah anda lebih suka bermain dengan caj Zonai sementara, atau adakah anda menaik taraf Sel Tenaga? Bagaimanakah anda membuat stok semula pada Caj Kristal? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.