Cara menggunakan SharePlay FaceTime pada iPhone atau iPad anda

64
SharePlay iPhone
© DenPhotos / Shutterstock.com

Bagaimana pula dengan menyiarkan ulasan siri dan filem kegemaran anda dengan orang yang paling anda sayangi? Jika anda memiliki iPhone atau iPad, Apple telah menjadikan senario ini lebih mungkin. Lihat tutorial kami tentang menggunakan ciri SharePlay dalam FaceTime di bawah.

  • Apple: Bagaimana untuk menjual semula iPhone lama anda pada harga tertinggi?
  • iPhone pada 2021: Promosi, harga, perbandingan dan banyak lagi!

Diumumkan pada bulan September, iOS 15 tiba pada iPhone sedikit terjejas kerana ia terlepas daripada salah satu ciri yang paling dinanti-nantikan: SharePlay. Walau bagaimanapun, kemas kini telah dikeluarkan pada bulan Oktober yang akhirnya membawa pilihan kepada FaceTime untuk iPhone dan iPad. Malangnya, ciri ini masih tidak serasi dengan peranti Mac. Menurut Apple, kemas kini macOS Monterey akan membawa SharePlay ke komputer Mac akhir tahun ini.

Apple SharePlay

Pada masa ini, anda boleh menggunakan SharePlay pada peranti iPhone dan iPad sahaja. / © Apple

Dengan SharePlay, anda boleh berkongsi pengalaman disegerakkan merentas kandungan daripada perkhidmatan seperti Apple TV, Apple Music, Fitness+ dan apl lain yang serasi daripada App Store.Juga. Memandangkan kawalan dikongsi, sesiapa sahaja yang mengambil bahagian dalam panggilan juga boleh menjeda, memainkan, memundurkan atau memajukan cepat kandungan yang disiarkan.

Fungsi ini juga dapat mengecam apabila seseorang bercakap semasa main balik video atau lagu, dan secara automatik merendahkan kelantangan audio penstriman. Dan bagi mereka yang mempunyai Apple TV, SharePlay membenarkan anda menggunakan TV untuk memaparkan media semasa anda meneruskan panggilan video melalui FaceTime.

  • Baca juga: iOS 15: Cara mendayakan mod Picture-in-Picture di YouTube

Untuk berfungsi, SharePlay berkongsi skrin iPhone atau iPad anda. Dengan cara ini, sesiapa yang mengambil bahagian dalam panggilan boleh melihat perkara yang berlaku pada skrin dalam masa nyata. Semua orang yang terlibat juga perlu menetap di negara yang sama, jika tidak, perkhidmatan seperti Apple TV+ tidak akan berfungsi seperti yang dimaksudkan kerana katalog berbeza mengikut rantau.

Apa yang boleh anda lakukan dengan SharePlay?

Lihat semua fungsi yang ditawarkan oleh SharePlay menggunakan aplikasi FaceTime pada iPhone, iPad dan MackBook di bawah.

Fungsi

Penerangan

Tonton Bersama

Tonton filem dan siri melalui panggilan FaceTime dengan rakan anda. Nikmati sambungan masa nyata interaktif sambil menonton kandungan yang sama.

Dengar Bersama

Dengar muzik dengan geng terus melalui panggilan FaceTime.

Perkongsian Skrin

Semak imbas tapak web, apl dan banyak lagi ke panggilan FaceTime anda.

Main Semula Disegerakkan

Jeda, langkau ke hadapan, undur atau lompat ke pemandangan yang berbeza – main balik diteruskan dalam penyegerakan yang sempurna untuk semua orang di dalam bilik.

Kelantangan pintar

Kawalan kelantangan responsif secara dinamik melaraskan audio secara automatik supaya anda mendengar pemanggil anda walaupun semasa adegan yang kuat atau di bahagian atas muzik.

Barisan muzik yang dikongsi

Apabila anda mendengar bersama-sama, mana-mana pemanggil boleh menambah lagu pada baris gilir kongsi.

Keserasian Berbilang Peranti

Kekal berhubung melalui FaceTime pada iPhone sambil menonton video pada Apple TV.

Sambung melalui audio, video dan teks

Akses perbualan kumpulan anda dalam Mesej melalui kawalan FaceTime dan pilih cara untuk berkomunikasi yang sesuai untuk anda.

Setakat ini, perkhidmatan yang didayakan SharePlay termasuk Apple TV+Epal MuzikEpal Kecergasan+,Apple Podcast, Disney+, HuluHBO Max, Paramount+, Twitch, TikTok, Pluto TV, MasterClass dan NBA.


Penting:

Untuk pengalaman yang lengkap, semua orang yang mengambil bahagian dalam panggilan kumpulan perlu melanggan perkhidmatan yang dinyatakan di atas. Jika tidak, mereka akan terlepas manfaat SharePlay. Oleh itu, untuk menonton siri Disney+, semua orang perlu mempunyai akaun dengan perkhidmatan penstriman terlebih dahulu.


Bagaimana untuk menyediakan SharePlay semasa panggilan FaceTime

Menyediakan SharePlay semasa panggilan FaceTime adalah sangat mudah. Saya menguji ciri itu lebih awal dengan rakan sekerja saya Johanna Schmidt dan semuanya berjalan dengan lancar. Untuk berbuat demikian, ikuti tutorial di bawah:

  1. Mulakan panggilan FaceTime (melalui Buat pautan atau FaceTime Baharu).
  2. Apabila peserta aktif, pilih Kongsi Skrin Saya di penjuru kanan sebelah atas yang terletak betul-betul di sebelah butang untuk menamatkan panggilan.
  3. Mesej pop timbul akan muncul pada skrin. Anda harus memilih pilihan SharePlay untuk memulakan sesi kongsi. Penting: Ingat bahawa maklumat yang dipaparkan pada skrin anda akan kelihatan kepada semua peserta!
  4. Semua orang dalam panggilan kemudiannya harus menerima jemputan untuk menggunakan SharePlay.
  5. Kini anda dan tetamu anda boleh menonton, mendengar dan mengulas pada kandungan yang sedang dikongsi. Anda juga boleh bersenam dan juga bermeditasi sebagai satu kumpulan menggunakan perkhidmatan Apple Fitness+. Namaste!
Gaya fotografi - Kontras yang kaya

FaceTime: SharePlay

Gaya fotografi - Hangat

FaceTime: SharePlay

Gaya fotografi - Sejuk

FaceTime: SharePlay

Kerana ingin tahu, SharePlay tidak boleh digunakan semasa panggilan FaceTime Link, di mana orang yang tidak menggunakan peranti Apple boleh mengambil bahagian. Siapa tahu? Mungkin pada masa hadapan, kami akan mempunyai keserasian yang lebih baik untuk ciri ini juga untuk mereka yang berada di luar ekosistem Apple.

Apa pendapat anda? Adakah anda menggunakan SharePlay dalam FaceTime? Apakah tanggapan anda tentang ciri ini? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen di bawah.