Cara Menggunakan Skrin Hijau dalam OBS

30

Apabila menstrim dengan OBS, anda mungkin mahu menyentuh latar belakang anda. Ini memastikan tirai latar yang sesuai untuk strim anda, menjadikannya kelihatan menarik. Nasib baik, OBS mempunyai kaedah mudah yang membolehkan anda menerapkannya. Juga dikenali sebagai pilihan Chroma Key, ciri ini tersedia secara langsung pada antara muka OBS.

Cara Menggunakan Skrin Hijau dalam OBS

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan skrin hijau dalam OBS.

Pilihan Skrin Hijau Kunci Chroma pada OBS

Menggunakan pilihan kunci Chroma pada OBS ialah cara yang cepat dan mudah untuk menggunakan skrin hijau pada strim anda. Ia juga membolehkan anda memilih daripada warna hijau atau biru sambil memberi anda pilihan penyesuaian tambahan. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar anda mempunyai latar belakang yang terang dan tidak memakai baju dengan warna yang sama dengan pilihan warna kroma.

Dengan semua itu, berikut ialah cara anda boleh menggunakan skrin Hijau dalam OBS:

 1. Lancarkan OBS pada komputer anda dan pilih pilihan “+” di bawah tab “Sumber”.
 2. Pilih “Peranti tangkapan video” daripada senarai pilihan, kemudian taipkan nama.
 3. Kamera anda akan muncul dalam medan peranti. Pilihnya dan kemudian klik “OK.”
 4. Sebaik sahaja anda melihat pratonton anda, pilih pilihan “Penapis”.
 5. Daripada pilihan “Penapis Kesan”, pilih pilihan “+” dan kemudian klik pada “Kunci Chroma.”

Sebaik sahaja anda memilih pilihan kunci kroma, anda boleh melaraskannya agar sesuai dengan tetapan strim anda dengan sempurna. Anda boleh memilih daripada biru atau hijau dan menggunakan bar kelancaran untuk melaraskan kesan. Secara amnya, ini bergantung pada kualiti kamera anda, jarak dari kamera, warna latar belakang, warna pakaian dan pencahayaan. Anda juga perlu menyimpan tetapan sebelum meneruskan dengan strim anda.

Menggantikan Latar Belakang Anda

Sebaik sahaja anda telah menggunakan pilihan kunci kroma pada OBS, anda boleh beralih kepada menukar latar belakang supaya ia lebih sesuai untuk keperluan anda. Walaupun skrin mungkin kelihatan hijau kepada anda, mereka yang melihat strim anda akan melihatnya sebagai tembus, jadi tiada langkah tambahan diperlukan untuk menjadikannya lutsinar selepas anda mengaktifkan kunci kroma.

Bagi latar belakang baharu, anda perlu memastikan anda mempunyai imej atau video HD yang disimpan yang anda mahu dipaparkan. Beberapa idea yang baik mungkin termasuk:

 • Bilik mewah – Jika anda ingin menunjukkan sedikit kelas untuk strim anda, anda boleh memilih imej dengan rak buku yang mewah, lilin atau pejabat yang anggun.
 • Latar belakang berita – Jika strim anda adalah tentang mengemas kini penonton dengan berita terkini tentang projek tertentu, menggunakan stesen berita boleh menambah keseluruhan projek.
 • Studio podcast – Mungkin strim anda sepatutnya meniru podcast. Hos podcast terkenal menggunakan studio yang menyeronokkan dan menarik yang menarik perhatian. Nasib baik, anda boleh mencari imej dalam talian yang boleh melakukan silap mata.
 • Video – Jika anda mempunyai rakaman lain yang telah anda rakam, anda boleh menggunakannya dalam strim anda, terutamanya jika ia merangkumi topik yang berkaitan.
 • Satu warna – Mungkin biru atau hijau bukan gaya anda. Anda mungkin mempunyai jenama peribadi yang ingin anda sampaikan. Untuk melakukan ini, warna pepejal tunggal boleh berfungsi dengan baik dalam strim anda.

Sebaik sahaja anda telah menyimpan imej atau video anda pada desktop anda, berikut ialah cara anda boleh menggunakannya untuk studio OBS:

 1. Pilih pilihan “+” di bawah tab “Sumber” dalam studio OBS.
 2. Bergantung pada sama ada anda menggunakan gambar atau video, pilih “imej” atau “Sumber Media”.
 3. Namakan sumber sebelum mengesahkannya.
 4. Semak imbas imej atau video anda dan kemudian klik pada “OK.”
 5. Pastikan imej sumber baharu anda dipaparkan di bawah sumber kunci kroma pada antara muka anda.

Ia semudah itu. Anda akan dapat menggunakan latar belakang serba baharu pada strim OBS anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu melakukan sedikit pelarasan semula. Nasib baik, anda boleh melakukan ini hanya dengan memilih sumber dan melaraskan pilihan pemformatan yang muncul.

Ingat bahawa kesan latar belakang baharu anda kadangkala boleh bertembung dengan latar belakang lama, bergantung pada pencahayaan. Kami mengesyorkan mengelakkan pencahayaan yang keras untuk memastikan hasil yang terbaik, kerana ia boleh menghasilkan bayang-bayang yang tajam. Sebaliknya, pertimbangkan untuk menggunakan lampu cincin atau peti cahaya untuk cahaya lembut yang terbaik.

Isu dengan Kunci Chroma dalam OBS

Dalam sesetengah keadaan, kunci kroma mungkin tidak berfungsi. Sumber masalah ini mungkin disebabkan oleh pilihan latar belakang yang lemah atau isu dengan komputer anda. Katakan anda telah memastikan anda mempunyai baju warna yang berbeza daripada kunci kroma dan pencahayaan lembut yang seragam. Dalam hal ini, masih terdapat beberapa aspek lain yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

CPU dan kad grafik – Untuk skrin hijau anda berfungsi dengan betul, anda memerlukan CPU empat teras seperti Ryzen 5. Kad grafik asas yang baik ialah NVIDIA GTX 1050 Ti. Mengikut piawaian hari ini, pilihan ini adalah minimum yang anda perlukan untuk penstriman berkualiti baik.

Isu kemas kini – Pembangun sentiasa membuat perubahan pada perisian OBS. Anda mahu versi terkini; jika tidak, ciri tertentu seperti kunci kroma tidak akan berfungsi.

Masalah kamera web – Anda juga memerlukan kamera web berkualiti tinggi untuk membezakan lampu hijau daripada latar belakang anda. Jika kamera anda menyebabkan masalah, pertimbangkan untuk melaraskan imbangan putih, kontras dan kecerahannya. Anda juga boleh menggunakan kamera telefon anda dengan perisian OBS untuk kualiti yang lebih baik. Walau bagaimanapun, ini memerlukan apl atau pemalam tambahan. Anda juga boleh membeli kamera web baharu.

Menggunakan Perisian Penstriman Alternatif

Jika masalah skrin hijau berterusan, anda tidak perlu terperangkap dengan OBS. Walaupun ini adalah pilihan penstriman percuma dan mudah digunakan, yang lain juga membenarkan kunci kroma. Beberapa contoh mungkin termasuk:

 • Streamlabs OBS – Pilihan ini menampilkan antara muka yang lebih mesra pengguna sambil masih menawarkan pilihan penstriman yang sama yang dimiliki oleh OBS asal.
 • Lightstream Studio – Lightstream membolehkan pengguna menyimpan strim mereka pada awan dan mempunyai ciri tambahan yang membolehkan penstriman kolaboratif untuk berbilang orang sekaligus.
 • Camtasia – Walaupun tidak tertumpu secara ketat pada penstriman, ia menawarkan proses penyuntingan video yang lebih komprehensif untuk tutorial dan video cara.

Soalan Lazim

Bolehkah saya memasang warna kunci kroma lain?

Malangnya, terdapat hanya warna kunci kroma hijau dan biru pada OBS. Walau bagaimanapun, ini tidak akan memainkan banyak peranan kerana ia akan kelihatan telus pada strim sama ada.

Perlukah saya menggunakan latar belakang atau gambar sebenar saya?

Itu bergantung pada keperluan dan matlamat penstriman khusus anda. Jika anda mempunyai latar belakang yang tidak kemas, satu gambar boleh menutupnya dengan mudah supaya anda boleh meneruskan penstriman sambil kelihatan terbaik.

Mengapakah kunci kroma biasanya berwarna hijau atau biru?

Ini kerana penderia kamera sangat sensitif kepada cahaya hijau dan biru. Mereka juga merupakan warna yang paling jauh dari warna kulit.

Latar Belakang Hebat dengan OBS

Pembentangan adalah sebahagian besar daripada penstriman. Selain mempunyai kamera web dan mikrofon yang baik, anda juga memerlukan latar belakang yang sangat baik. Pilihan kunci kroma dalam OBS melakukan silap mata dengan baik. Hanya akses dari tab sumber utama untuk menjadikan latar belakang anda telus. Anda juga boleh menambah gambar atau video lain untuk kesan visual tambahan.

Adakah mudah untuk menjadikan latar belakang anda telus dengan kunci kroma pada OBS? Adakah anda lebih suka latar belakang telus atau gambar semasa menstrim? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.