Cara Menggunakan Skrin Pisah pada iPad

31

Adakah anda tahu anda boleh bekerja pada berbilang apl serentak pada iPad anda? Anda boleh menggunakan banyak pilihan berbilang tugas pada iPad anda, seperti Split View. Split View ialah ciri iPad yang hanya segelintir orang yang tahu atau tahu cara menggunakan dengan berkesan. Ia memaparkan dua aplikasi bersebelahan, berpecah dalam satu skrin.

Cara Menggunakan Skrin Pisah pada iPad

Dengan ciri hebat ini, anda boleh berbilang tugas dengan berkesan, menyemak imbas halaman web, menonton video atau menyemak e-mel anda tanpa perlu beralih daripada satu apl ke apl yang lain.

Artikel ini menggariskan langkah untuk menggunakan Split View pada iPad anda dan membincangkan lebih banyak pilihan berbilang tugas.

Buka Dua Aplikasi dalam Split View

Bekerja dengan dua aplikasi serentak pada iPad adalah mudah. Anda boleh membuka dua tetingkap atau aplikasi daripada satu apl dengan membahagikan skrin anda kepada paparan boleh ubah saiz. Contohnya ialah membuka Peta dan iTunes secara serentak dalam Split View. Atau bahkan membuka dua tetingkap e-mel dan membalas kedua-duanya pada masa yang sama. Berikut ialah cara untuk membuka aplikasi lain dalam Split View pada iPad anda:

 1. Dalam aplikasi yang telah anda buka pada iPad anda, ketik pada tiga titik.
 2. Anda akan melihat tiga pilihan: Split View, Slide Over dan Full Screen. Ketik pada “Paparan Pisah” dan pilih aplikasi lain.
 3. Apabila kedua-dua aplikasi berada pada skrin anda, anda boleh bermain-main dengan saiznya, menukar atau meluncurkannya ke atas.
 4. Ketik butang “Skrin Penuh” daripada alatan berbilang tugas untuk kembali kepada skrin tunggal standard.

Laraskan Skrin Pandangan Pisah pada iPad

Untuk melaraskan jarak untuk aplikasi yang anda jalankan dalam Split View pada iPad anda, lakukan ini:

 1. Seret peluncur pelarasan antara apl ke kanan atau kiri skrin. Anda tidak boleh menggunakan lebar tertentu kerana anda terhad kepada perkadaran 33/66 atau 50/50.
 2. Untuk menukar aplikasi, tekan menu tiga titik di atas aplikasi yang ingin anda alihkan, kemudian tariknya ke sisi lain. Atau buka menu dan pilih “Split View” kemudian “Kiri atau Kanan Split.”

Mengalih keluar Skrin Pisah Daripada iPad Anda

iPad anda mengingati susunan Skrin Pisah selepas anda mengaktifkan dan menggunakan ciri Paparan Pisah, walaupun selepas kembali ke Skrin Utama atau membuka semula aplikasi. Ini bagus untuk aplikasi yang sering anda gunakan secara serentak, seperti Peringatan dan Kalendar. Tetapi jika anda hanya perlu menggunakan Split View untuk satu sesi, ini boleh menjadi masalah. Syukurlah untuk keluar dari Split View adalah proses yang mudah. Begini cara melakukannya:

 • Untuk menutup satu aplikasi, ketik ikon tiga titik di atasnya, kemudian pilih “Tutup.”
 • Untuk membuka satu aplikasi, ketik ikon tiga titik di atasnya, kemudian pilih “Skrin Penuh.”

Anda juga boleh menyeret aplikasi ke tepi skrin iPad anda menggunakan peluncur pelarasan Split View, jadi anda tidak akan melihat aplikasi lain lagi.

Cara Menggantikan Aplikasi dalam Split View

Untuk menukar aplikasi dalam Split View dan menggantikannya dengan yang lain, seretnya dari bahagian atas skrin, kemudian pilih aplikasi lain untuk digunakan dalam Split View daripada Skrin Utama anda.

Alihkan Kandungan Antara Aplikasi pada iPad

Anda boleh mengalihkan kandungan seperti foto antara dua aplikasi terbuka dalam Split View pada iPad anda dengan menyeret dan menjatuhkan. Contohnya, seret imej daripada tapak web atau e-mel ke dalam apl Nota. Perlu diingat bahawa tidak semua aplikasi iPad menyokong ciri seret dan lepas untuk berkongsi kandungan antara aplikasi.

Gunakan langkah ini untuk berkongsi antara apl pada iPad:

 1. Menggunakan “Slide Over” atau ‘Split View” dan buka dua aplikasi.
 2. Tekan dan tahan pada item yang anda mahu alihkan ke aplikasi lain.
 3. Seret perlahan-lahan ke aplikasi lain. Jika anda melihat “+” hijau, anda telah berjaya mengalihkan kandungan tersebut.

Cara Menggunakan Slide Over ke Multitask pada iPad

Tetingkap Slide Over pada iPad ialah tetingkap kecil yang meluncur ke fon aplikasi atau tetingkap lain, dengan aplikasi lain masih boleh dilihat di belakangnya. Ikuti langkah untuk menggunakan ciri ini pada iPad anda:

 1. Dengan aplikasi dibuka, ketik pada tiga titik.
 2. Daripada tiga pilihan, pilih “Slide Over.
 3. Aplikasi semasa anda akan dialihkan ke tepi dan anda akan melihat Skrin Utama dan Dok.
 4. Dari Skrin Utama, ketik pada aplikasi, atau pilihnya daripada Dok.

Aplikasi ini akan dibuka dalam skrin penuh, dan aplikasi semasa akan dialihkan ke tetingkap kecil yang boleh anda luncurkan ke kiri atau kanan pada skrin iPad anda.

Cara Beralih Antara Aplikasi dalam Slide Over

Untuk bertukar antara aplikasi dalam Slide Over, leret ke kanan di sepanjang hujung Tetingkap Slide Over, atau lakukan perkara berikut:

 1. Leret dari hujung tetingkap Slide Over ke tengah skrin.
 2. Jeda, kemudian lepaskan jari anda.
 3. Semua tetingkap Slide Over akan dipaparkan pada skrin, dan anda boleh memilih aplikasi yang perlu anda tukar.

Laraskan Aplikasi dalam Slide Over

Gunakan tiga titik untuk menyeret aplikasi Slaid Over ke kiri atau kanan pada aplikasi utama anda. Untuk menukar apl Slide Over kepada Split View:

 • Ketik pada tiga titik, kemudian ketik pada “Paparan Pisah.” Atau, tekan ke bawah pada tiga titik dan seret aplikasi ke kiri atau kanan.
 • Untuk menyembunyikan aplikasi dalam Slide Over, tekan ke bawah pada “Tiga titik” dan kemudian leret aplikasi ke kiri atau kanan.

Kembali ke Skrin Penuh Dari Slaid Over

Ciri Slide Over bukanlah cara yang bagus untuk memanfaatkan skrin iPad yang cantik. Apabila anda selesai menggunakannya, terdapat beberapa cara untuk menggunakan apl dalam kemuliaan skrin penuhnya semula.

Daripada Slaid Over, alih keluar satu aplikasi dan eksplanasi yang semasa, atau jadikannya skrin penuh. Begini caranya:

 1. Ketik pada tiga titik di atas aplikasi yang anda perlukan dalam skrin penuh.
 2. Pilih butang bingkai yang diisi.
 3. Tekan ke bawah pada tiga titik di atas aplikasi yang anda inginkan dalam skrin penuh, memastikan pinggir atas aplikasi kekal di bahagian atas skrin.
 4. Seret aplikasi ke sudut dan lepaskannya apabila anda melihat nama dan ikonnya.

Skrin Pisah Tidak Akan Berfungsi pada iPad

Jika tiga titik tidak ditunjukkan di bahagian atas skrin anda, mungkin aplikasi anda tidak dapat menyokong Split View atau iPad anda tidak menyokong ciri ini. Anda hanya boleh menggunakan Split View pada iPad Pro, iPad Air 2, iPad Generasi Ke-5, iPad Mini 4 atau versi yang lebih baharu daripada ini.

Jika peranti anda serasi, tetapi anda masih tidak boleh menggunakan ciri Split View, pastikan ciri tersebut didayakan dengan melakukan ini:

 1. Pergi ke “Tetapan” iPad anda.
 2. Pilih “Skrin Utama & Dok.”
 3. Pilih “Berbilang tugas.”
 4. Semak bahawa “Benarkan Berbilang Apl” dihidupkan.
 5. Hidupkan “Tindanan dan Gerak Isyarat Paparan Berterusan”.

Pastikan Auto-putar dihidupkan dan tidak dikunci sebelum anda menggunakan Split View atau Slide Over.

Pisah dan Kisar Dengan Paparan Pisah iPads

iPad mempunyai ciri hebat untuk membantu anda berbilang tugas. Salah satunya ialah Split View. Dengan Split View, anda boleh bekerja pada berbilang apl serentak. Semak e-mel anda dan balas mesej tanpa ketinggalan. Anda juga boleh mengubah saiz tetingkap aplikasi dan berkongsi kandungan antara dua aplikasi. Menggantikan aplikasi dalam Split View ialah proses yang mudah, dan anda juga boleh bertukar antara Split View dan Slide Over untuk meningkatkan lagi multitasking anda.

Adakah anda telah menggunakan ciri Split View pada iPad anda? Untuk apa anda menggunakan Split View? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.