Cara menggunakan SOS kecemasan melalui ciri satelit pada iPhone

10
Satelit SOS
© Boris Rabtsevich, Foto Phonlamai, Foto Phonlamai / Shutterstock.com, Montaj: nextpit

Siri iPhone 14 Apple memulakan kerjaya dengan SOS Kecemasan melalui ciri satelit. Ciri penting ini dikeluarkan di Amerika Syarikat dan Kanada pada mulanya, tetapi terdapat rancangan untuk mendapatkannya di negara lain kemudian. NextPit menunjukkan cara anda boleh menggunakan dan mengaktifkan SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone yang serasi.

Bagi mereka yang tidak tahu maksud SOS Kecemasan melalui satelit, ia adalah mudah: pada iPhone 14, ia membolehkan pengguna menghubungi responden kecemasan jika tiada liputan selular atau Wi-Fi tersedia di kawasan itu. Ini didayakan melalui cip baharu yang bersambung ke satelit orbit rendah. Dalam panduan ini, pasukan kami mensimulasikan ujian semasa berada di Hawaii semasa acara keluaran rasmi Snapdragon 8 Gen 2.

 • Berkaitan: 10 petua iOS untuk menghidupkan iPhone anda

Akhir sekali: untuk menggunakan ciri ini pada iPhone anda, pertama sekali, anda perlu berada di negara yang perkhidmatannya tersedia. Kedua, iPhone anda harus disokong. Semua model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro disertakan dengan ciri ini. Lebih penting lagi, anda perlu berada di luar untuk mempunyai sambungan terus ke satelit.

Cara menggunakan SOS Kecemasan melalui satelit pada siri iPhone 14 anda

Mudah-mudahan, anda menemui tutorial ini lama sebelum anda memerlukannya. Perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah anda tidak boleh menguji ciri tersebut melalui panggilan yang dibuat-buat. Walau bagaimanapun, Apple telah menjangkakan ini dan mencipta demo terus dalam iOS 16 supaya anda boleh membiasakan diri dengan langkah-langkah tersebut.

Oleh itu, dalam langkah berikut kami berkongsi dengan anda cara untuk mengakses demo yang menerangkan cara ciri SOS Kecemasan melalui satelit berfungsi, supaya anda akan tahu cara bertindak sekiranya perlu:

 1. Mula-mula, buka apl Tetapan.
 2. Navigasi ke SOS Kecemasan.
 3. Tatal ke bawah ke SOS Kecemasan melalui satelit.
 4. Ketik Cuba Demo.
 5. Ikut arahan pada skrin untuk menyambung ke satelit.

Setelah disambungkan ke satelit, anda boleh membiasakan diri dengan antara muka dan fungsi seperti menerangkan pemandangan dan berkongsi lokasi anda. Menyediakan ID perubatan dan kenalan kecemasan daripada tetapan terlebih dahulu juga boleh membantu responden dengan memperkemas proses.

 • Baca juga: Cara menggunakan panggilan SOS Kecemasan pada iPhone anda
Tangkapan skrin tentang cara menggunakan ciri SOS Kecemasan melalui Satelit pada iPhone 14 Pro

Apple menawarkan demonstrasi SOS Kecemasan melalui Satelit supaya anda boleh bersedia lebih awal untuk sebarang jenis situasi. / © NextPit

SOS kecemasan melalui satelit dalam tindakan: Berkongsi lokasi, ID perubatan dan banyak lagi

Dalam situasi sebenar, anda tidak perlu mengikut langkah yang disediakan. SOS Kecemasan akan mengutamakan panggilan selular dan Wi-Fi dan hanya memulakan sambungan satelit apabila dua yang pertama tidak tersedia melalui Teks Kecemasan melalui butang Satelit pada skrin panggilan.

Untuk kes sebenar penggunaan ciri ini, antara muka pengguna yang anda akan lihat akan kelihatan sama seperti yang kami tunjukkan dalam imej yang dikongsi oleh Apple di bawah, dan anda mesti mengikuti langkah-langkah ini:

 1. Mulakan panggilan ke perkhidmatan kecemasan walaupun rangkaian pembawa selular biasa anda tidak tersedia.
 2. Memandangkan panggilan anda tidak dapat disambungkan, ketik pada Teks Kecemasan melalui butang Satelit. (Anda juga boleh pergi terus ke apl Messages dan teks 911 atau SOS.)
 3. Ketik Laporkan Kecemasan.
 4. Sistem kini akan menawarkan banyak pilihan dan anda harus memilih jawapan yang paling sesuai dengan situasi anda dengan menggunakan ketik mudah.
 5. Penting: anda juga boleh memilih untuk memberitahu kenalan kecemasan anda bahawa anda telah menghubungi perkhidmatan kecemasan, bersama-sama dengan lokasi anda dan sifat kecemasan anda.

 6. Kemudian, teruskan mengikut arahan pada skrin untuk kekal berhubung semasa anda menghantar mesej anda kepada perkhidmatan kecemasan.

Mengenai privasi anda, Apple memaklumkan bahawa perkhidmatan pemesejan teks dengan SOS Kecemasan melalui satelit disulitkan, tetapi juga “disulitkan oleh Apple untuk dihantar bersama kepada penghantar perkhidmatan kecemasan yang berkaitan, atau pusat penyampaian kecemasan.” Selain itu, Apple juga menjelaskan bahawa mesej itu mungkin disimpan oleh pusat perkhidmatan kecemasan dan pembekal geganti untuk menambah baik perkhidmatan mereka.

Negara mana yang menawarkan SOS kecemasan iPhone melalui sambungan satelit

Apple melancarkan sambungan satelit ini di Amerika Syarikat dan Kanada awal bulan ini. Ia dijadualkan akan disertakan bersama peranti iPhone 14 ke negara tambahan seperti UK dan Jerman pada Disember 2022 ini. Berikut ialah senarai penuh negara di mana SOS kecemasan iPhone melalui satelit (akan) tersedia:

Negara Ketersediaan
USA 15 November 2022
Kanada 15 November 2022
Jerman 13 Disember 2022
Perancis 13 Disember 2022
UK 13 Disember 2022
Ireland 13 Disember 2022

Ia juga berkaitan untuk melihat bahawa hanya aksara Latin (seperti bahasa Inggeris atau Perancis) disokong dalam mesej ini. Dan sehingga 29 November, perkhidmatan ini hanya menyokong bahasa Inggeris Amerika, Sepanyol Amerika dan Perancis Kanada.

Berapakah kos untuk menggunakan SOS kecemasan melalui satelit?

Buat masa ini, ciri sambungan satelit tersedia secara percuma pada mana-mana model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro. Anda mendapat perkhidmatan percuma selama dua tahun bermula daripada pengaktifan peranti anda. Apple masih belum mendedahkan berapa banyak ia akan mengenakan bayaran kepada pengguna apabila tempoh percuma tamat.

Selain daripada pemesejan, masih tidak jelas sama ada Apple akan menambah ciri baharu seperti menghantar imej serupa dengan apa yang Samsung rancang untuk umumkan pada Galaxy S23. Apakah fungsi lain yang anda fikir Apple perlu tambah untuk terus menambah baik SOS Kecemasan melalui satelit?