Cara Menggunakan Split-Screen dalam Minecraft

61

Adakah anda masih ingat zaman silam apabila anda bermain permainan konsol dengan rakan anda pada skrin belah? Anda kini boleh membangkitkan kenangan itu dan mencipta beberapa kenangan baharu yang hebat menggunakan skrin belah Minecraft. Malangnya, pilihan ini hanya tersedia pada konsol (Nintendo Switch, PlayStation dan Xbox).

Cara Menggunakan Split-Screen dalam Minecraft

Konsol atau skrin TV anda perlu menyokong sekurang-kurangnya resolusi 720p. PlayStation Vita tidak menyokong skrin belah kerana ia adalah qHD (1/4 daripada 1080p). WiiU tidak menyokong skrin belah sama ada kerana ia hanya mempunyai resolusi 480p. Untuk peranti yang layak, anda perlu menyambungkannya ke skrin TV menggunakan kabel komponen HDMI atau RGB.

Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat lanjut dan langkah terperinci tentang membelah skrin dalam Minecraft.

Keperluan Minecraft Splitscreen

Seperti yang dinyatakan secara ringkas, anda memerlukan konsol dan skrin TV dengan 720p atau lebih tinggi. Selain itu, anda perlu menetapkan resolusi video konsol anda agar sepadan dengan TV. Proses ini agak mudah dilakukan. Pergi ke tetapan konsol anda dan pergi ke pilihan paparan. PS3, PS4, PS5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S/X dan Switch secara automatik menetapkan peleraian apabila menggunakan HDMI, walaupun pelarasan manual sebelumnya mungkin menyebabkan isu yang memerlukan konfigurasi semula manual.

Anda boleh membahagikan skrin dalam Minecraft secara tempatan atau dalam talian. Skrin belah tempatan boleh memuatkan sehingga empat pemain pada satu masa. Jika anda mempunyai skrin TV yang besar, bermain dengan rakan atau keluarga adalah sangat menyeronokkan. Mari kita mulakan dengan petua untuk skrin pisah tempatan, dan kemudian, skrin pisah dalam talian akan dijelaskan juga.

Cara Membelah Skrin Minecraft Secara Tempatan

Skrin pisah tempatan merujuk kepada bermain pada konsol tunggal, tidak disalah anggap sebagai mainan LAN (rangkaian kawasan setempat), di mana beberapa peranti digunakan. Sehingga empat pemain boleh menyertai mana-mana peranti tertentu. Arahan untuk bermain Minecraft dalam mod skrin belah berbeza sedikit untuk setiap konsol permainan, tetapi arahan di bawah akan merangkumi kesemuanya.

Berikut ialah cara untuk menyediakan skrin pisah tempatan dalam Minecraft:

 1. Sambungkan konsol ke TV dengan kabel HDMI atau komponen, kemudian lancarkan Minecraft.
 2. Pilih Cipta Baharu jika anda ingin memulakan baharu atau memuatkan dunia sebelumnya daripada senarai permainan.
 3. Dalam tetapan Berbilang Pemain, luncurkan Permainan Berbilang Pemain ke kedudukan mati.
 4. Tetapkan kesukaran dan pilihan permainan lain mengikut keinginan anda.
 5. Pilih Cipta atau Main untuk melancarkan permainan.
 6. Gunakan pengawal lain untuk mengaktifkan pemain kedua pada konsol, kemudian pilih butang yang betul untuk menambahkannya ke Minecraft. Sebagai contoh, PS4 menggunakan butang PS untuk mengaktifkan pengguna dan butang Pilihan (ditekan dua kali) untuk menambah pemain kedua pada Minecraft.
 7. Pilih akaun untuk pemain lain (jika belum selesai). XBOX 360 dan PS3 menggunakan Minecraft Legacy Console Edition, jadi anda mula-mula menekan Mula pada pengawal kedua untuk masuk ke dalam permainan, kemudian ia akan menggesa pengguna untuk log masuk ke konsol.

Cara Membelah Skrin Minecraft Dalam Talian

Anda boleh bermain Minecraft pada skrin belah dengan rakan anda secara tempatan, sambil bermain dengan orang lain dalam talian. Dalam erti kata lain, permainan dalam talian bukan pada skrin belah, tetapi dua atau lebih pemain tempatan mendapat skrin belah semasa bermain dengan mereka yang berada dalam talian. Berikut ialah cara untuk menetapkan skrin pisah untuk permainan dalam talian.

 1. Log masuk ke konsol anda dengan akaun Xbox Live Gold atau PlayStation Plus anda. Untuk XBOX 360 dan XBOX One, akaun dan pemain tempatan di XBOX Live Silver (langganan Langsung percuma) tidak boleh menyertai. PS3 tidak memerlukan PlayStation Plus, tetapi PS4 memerlukannya.
 2. Untuk edisi Minecraft Legacy, buka pada konsol anda dan pilih Play Game, kemudian Muat atau Cipta. Untuk edisi Batuan Dasar, pilih Cipta Baharu atau pilih permainan pada senarai anda.
 3. Laraskan pilihan permainan anda mengikut keinginan anda dan lancarkan permainan anda. Pada Batuan Dasar, pergi ke menu Berbilang Pemain dan pastikan Permainan Berbilang Pemain dihidupkan sebelum memulakan permainan.
 4. Pemain “jauh” lain memilih jemputan anda (diperlukan) untuk menyertai permainan yang dihoskan anda. Fungsi skrin pisah hanya berfungsi pada asas setiap konsol dengan sehingga 4 orang, tetapi mereka boleh bermain dalam talian dengan orang lain.

Minecraft ialah permainan yang menarik, menyeronokkan dan kreatif. Seperti mana-mana permainan lain, lebih baik apabila anda bermain dengan rakan anda. Anda kini boleh membelah skrin dan bermain Minecraft, seperti bermain permainan konsol lama itu dengan pemain lain.

Pengguna PC mungkin berasa tersisih, yang boleh difahami. Jika anda mempunyai skrin monitor yang besar, memalukan anda tidak boleh membelahnya dan melakukan perkara yang sama seperti pada konsol. Terdapat alat pemisah skrin pihak ketiga dalam talian yang boleh anda lihat, tetapi alat tersebut tidak rasmi dan mungkin tidak boleh dipercayai.