Cara Menggunakan Status Lead dalam HubSpot

40

Ciri Status Lead HubSpot boleh menjadi rangsangan besar untuk hampir mana-mana perniagaan. Ia boleh membantu anda meningkatkan usaha jualan dan pemasaran anda dengan sangat baik dan memastikan tiada petunjuk yang jatuh melalui celah-celahnya. Ia membolehkan pengesanan dan pengurusan petunjuk yang berkesan.

Cara Menggunakan Status Lead dalam HubSpot

Sama ada anda pengguna berpengalaman HubSpot atau baru menggunakan platform, adalah penting untuk memahami cara anda boleh mengoptimumkan proses jualan anda dengan menggunakan Status Petunjuk. Artikel ini akan membimbing anda menggunakan Status Lead dalam HubSpot, serta cara anda boleh mengemas kini dan memperibadikannya agar sesuai dengan proses jualan anda sendiri.

Mengetahui cara memanfaatkan ciri Status Petunjuk dalam HubSpot boleh meningkatkan proses pengurusan petunjuk anda dengan sangat baik. Ini memberi kuasa kepada anda untuk menumpukan perhatian pada bidang yang memerlukan usaha.

Berikut ialah cara menggunakan Status Lead HubSpot:

 1. Akses menu Tetapan (ikon gear) dengan mengklik ikon gear itu di bahagian atas portal HubSpot
 2. Pilih Properties daripada pilihan sebelah kiri dalam menu Tetapan.
 3. Klik pada pilihan Status Lead untuk mengakses status petunjuk lalai yang disediakan oleh HubSpot.
 4. Semak status petunjuk lalai, seperti Baharu, Terbuka, Sedang Dijalankan, dsb. Tentukan status petunjuk lalai untuk disimpan, diubah suai atau dialih keluar.
 5. Padamkan sebarang status petunjuk lalai yang tidak diperlukan atau tambahkan yang lain yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda.
 6. Simpan tetapan HubSpot anda dengan mengklik Simpan setelah anda memperibadikan status petunjuk anda.

Apakah Status Pemimpin HubSpot?

Mengatur petunjuk dan memastikan mereka bergerak ke hadapan dalam pelan jualan anda adalah salah satu fungsi Status Petunjuk HubSpot. Ciri ini direka khusus untuk Peringkat Kitaran Hayat SQL, juga dikenali sebagai Pemimpin Layak Jualan, di mana ia mengurus dan memajukannya.

SQL ialah subset yang diwakili oleh status petunjuk. Anda boleh menggunakannya untuk memantau sejauh mana setiap jualan telah pergi dalam corong jualan anda. Status lalai yang disediakan oleh HubSpot termasuk:

 • Baru
 • Buka
 • Sedang Berlangsung
 • Cuba Menghubungi
 • Bersambung
 • Tawaran Terbuka
 • Tidak layak
 • Masa Buruk

Menetapkan status petunjuk kepada petunjuk SQL menawarkan cerapan yang lebih mendalam tentang corong jualan anda. Sekali imbas, anda melihat tempat petunjuk terhenti atau tercicir supaya anda boleh memperhalusinya untuk meningkatkan prestasi petunjuk. Dengan berbuat demikian, status petunjuk membolehkan kenalan anda maju ke arah menjadi pelanggan tertutup.

Menggunakan Status Lead HubSpot

Ciri Status Lead HubSpot menawarkan beberapa faedah untuk mengurus petunjuk anda dan mengoptimumkan proses jualan anda:

Organisasi

Status Petunjuk membolehkan anda mengetahui di mana setiap petunjuk anda berada dalam aliran kerja jualan anda untuk membantu anda kekal teratur. Anda akan mengetahui siapa yang telah dihubungi, dengan siapa anda belum bercakap, dan siapa yang semakin hampir menjadi peluang.

Komunikasi

Pasukan jualan, pemasaran dan perkhidmatan semuanya mempunyai akses kepada maklumat petunjuk terkini secara dalaman berkat alat Status Petunjuk.

Pelaporan

Ini kemudiannya boleh digunakan untuk menjejak arah aliran, mengenal pasti kesesakan dan mengukur keberkesanan. Apabila petunjuk melalui semua peringkat kitaran tindakan yang berbeza diambil. Ini bermakna anda boleh menganalisis proses jualan anda dengan tepat dengan Status Petunjuk.

Status Baru

Status petunjuk baharu pada HubSpot menunjukkan petunjuk tidak pernah dihubungi oleh pasukan jualan anda. Juga apabila petunjuk diberikan dengan status baharu ini bermakna jualan belum sampai kepada mereka.

Petunjuk ini mungkin datang daripada usaha pemasaran atau pendaftaran di tapak web di mana mereka boleh dihubungi untuk potensi jualan. Walau bagaimanapun, pada peringkat ini, tiada perbualan atau usaha jangkauan oleh mana-mana wakil jualan telah dimulakan.

Ini memerlukan pengurusan status baharu mereka sebagai petunjuk sebagai persediaan untuk hubungan awal yang penting itu apabila mereka diperkenalkan ke dalam proses jualan anda. Pada peringkat ini, perlu ada kepercayaan dan hubungan yang dibina semasa perbualan pertama untuk membimbing interaksi masa depan. Pasukan jualan perlu mengutamakan susulan pantas dengan petunjuk baharu sama ada melalui permulaan manual atau pendaftaran dalam e-mel automatik atau sistem urutan panggilan. Matlamatnya adalah untuk memulakan hubungan dengan segera dan menggerakkan bakal pelanggan ke hadapan sepanjang saluran paip mereka.

Cara Kemas Kini Status Petunjuk

Anda boleh mengemas kini status petunjuk dalam HubSpot dalam tiga cara utama:

Secara manual

Hartanah ini boleh dikemas kini secara manual oleh mana-mana kenalan di HubSpot pada mana-mana peringkat. Kenalan boleh dimaklumkan semasa mereka melalui corong jualan dengan menukar status mereka secara satu demi satu. Untuk peluang terbuka dan tawaran tertutup, pengguna HubSpot yang tidak mempunyai langganan Profesional atau Perusahaan perlu mengemas kini status petunjuk secara manual.

Diimport

Untuk bermula dengan HubSpot atau menyusun semula butiran hubungan, anda boleh mengimport senarai kenalan termasuk sifat status petunjuk untuk setiap kenalan. Ini membolehkan anda mengemas kini berbilang status petunjuk kenalan serentak apabila menyediakan status petunjuk pertama anda dalam HubSpot.

Automatik

Untuk akaun HubSpot peringkat Profesional dan Perusahaan, automasi aliran kerja memudahkan kemas kini automatik status petunjuk berdasarkan tindakan yang diambil oleh kenalan. Semasa meneruskan saluran jualan anda, tindakan “Tetapkan Nilai Harta” membolehkan anda menukar status petunjuk kenalan secara automatik dalam konteks aliran kerja. Ini menghapuskan keperluan untuk memeriksa setiap kenalan anda dan mengemas kini status mereka secara manual.

Soalan Lazim

Apakah ciri Status Lead HubSpot?

Ciri Status Petunjuk HubSpot membantu anda menyusun petunjuk dan memastikan mereka maju melalui corong jualan anda. Ia adalah salah satu elemen yang hanya berada dalam Peringkat Kitaran Hayat Sales Qualified Lead (SQL). Ini membolehkan anda sebagai ahli perniagaan mengetahui kedudukan setiap petunjuk anda dari segi proses jualan organisasi anda.

Bagaimanakah status petunjuk digunakan dalam proses jualan?

Status petunjuk digunakan oleh perniagaan atau jurujual untuk melihat kedudukan setiap petunjuk dalam aliran kerja jualan mereka. Dengan memberikan status petunjuk kepada setiap petunjuk SQL, menjadi mudah bagi anda sebagai ahli perniagaan untuk melihat keseluruhan corong jualan anda dan mengenal pasti mana-mana lokasi petunjuk hilang atau tersekat dalam proses.

Apakah pilihan status petunjuk lalai dalam HubSpot?

Pilihan status petunjuk lalai HubSpot termasuk Baharu, Terbuka, Sedang Dijalankan, Percubaan untuk Menghubungi, Bersambung, Tawaran Terbuka, Tidak Layak dan Masa Buruk.

Bagaimanakah Status Pemimpin boleh memberikan cerapan tentang corong jualan saya?

Dengan menggunakan ciri Status Petunjuk pada corong jualan anda, anda akan mempunyai pandangan yang jelas tentang kedudukan petunjuk anda. Hasil daripada ketelusan ini, anda akan dapat mengenal pasti kawasan di mana petunjuk tersekat atau terkeluar daripada proses jualan yang mungkin memerlukan beberapa pelarasan.

Mengapakah ia berfaedah untuk menggunakan ciri Status Pemimpin dalam HubSpot?

Penggunaan Status Lead oleh HubSpot menyediakan organisasi, komunikasi yang lebih baik, pelaporan yang betul dan kecekapan. Ia membantu memastikan anda teratur dengan memahami status petunjuk anda dalam aliran kerja jualan anda. Ia membawa penjajaran antara pasukan jualan, pemasaran dan perkhidmatan, memastikan bahawa terdapat analisis proses penjualan yang betul.

Memanfaatkan Status Pemimpin untuk Proses Jualan yang Dipertingkatkan

Ciri Status Lead dalam HubSpot boleh dilayari dengan mudah. Alat ini membolehkan anda melihat di mana setiap petunjuk berada dalam corong jualan supaya anda boleh menumpukan perhatian pada yang paling penting dan memupuk yang tersekat atau berprestasi rendah. Dengan memahaminya dan cara menggunakannya, anda boleh mengurus proses petunjuk anda dengan berkesan.

Pernahkah anda mencuba menggunakan ciri Status Lead HubSpot? Apakah yang dilakukannya terhadap proses pengurusan utama anda? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.