Cara menggunakan Street View dalam mod skrin belah pada Peta Google

88
Peta google NextPit
© RAY-BON / Shutterstock.com

Apabila mencari alamat dalam Peta Google, adalah idea yang baik untuk menggunakan Paparan Jalan dan Peta Langsung dengan lokasi anda. Walau bagaimanapun, sehingga kini, anda perlu sentiasa menukar antara kedua-dua ciri tersebut. Tidak lagi! Terima kasih kepada kemas kini baru-baru ini, kini anda boleh menggunakan Peta Google Live View dan Street View dalam mod skrin belah. Mari lihat bagaimana ia dilakukan!

Selain berfungsi sebagai peranti navigasi kereta anda, Peta Google semakin baik dan lebih baik dalam membantu anda mencari bahan baharu. Sebagai contoh, anda kini boleh menggunakan ciri arah realiti tambahan atau menyewa skuter elektrik dari terus dalam apl.

Bagaimana untuk mendayakan ciri skrin belah pada Peta Google?

Sudah tentu, untuk mendayakan paparan skrin belah, anda pergi ke Peta Google terlebih dahulu. Kemudian pilih alamat atau lokasi yang anda mahu. Sekarang cuma ikut arahan dalam imej di bawah.

Skrin Pisah Paparan Jalan Peta Google

Ciri skrin belah dalam Peta Google membantu anda mencari jalan anda / © Google / Petikan Skrin: NextPit

  1. Tekan dan tahan jalan atau alamat pada peta 2D selama beberapa saat dan mulakan Street View.
  2. Anda kini akan melihat ikon dengan dua anak panah di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Ketik padanya
  3. Imej Street View kini akan mengecil kepada separuh daripada skrin dan Peta akan memaparkan peta langsung dengan lokasi anda.
  4. Paparan ini juga menjadikan Street View lebih mudah digunakan pada telefon pintar anda. Peta langsung kini menunjukkan kepada anda jalan mana yang boleh anda gunakan juga dengan peta 360 darjah.

Jika anda ingin melihat Street View secara keseluruhan sekali lagi, anda boleh melakukannya dengan mengetik pada simbol anak panah. Ciri baharu ini akan dilancarkan mulai 1 Februari 2021 dan disertakan dalam versi 10.59.1. Jika anda masih belum menemui ikon dalam apl, anda perlu menunggu kemas kini atau memasang Peta Google sebagai fail APK.

Harap maklum bahawa ciri ini mungkin tidak boleh digunakan di semua negara dan wilayah kerana terdapat banyak negara yang StreetView dilarang.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu itu dan adakah anda dapat mencubanya semasa mencari kedai atau alamat?