Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram

79

Walaupun agak baru, Telegram adalah salah satu aplikasi pemesejan yang paling popular. Ini tidak menghairankan kerana aplikasinya menawarkan banyak ciri menarik dan mudah seperti tag spoiler. Teg ini membolehkan pengguna mengelakkan spoiler yang berkaitan dengan rancangan TV, filem, permainan, dsb. Jika anda berminat untuk mempelajari cara menggunakan tag spoiler dalam Telegram, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan cara melakukannya pada kedua-dua versi desktop dan mudah alih.

Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram

Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram pada PC

Ciri spoiler baharu Telegram membolehkan anda mengelakkan butiran menarik mengenai rancangan TV atau filem kegemaran anda. Sudah tentu, ini adalah jalan dua hala. Jika anda membincangkan kandungan dalam kumpulan Telegram, anda harus menyunting spoiler demi kepentingan orang lain.

Mereka yang suka menggunakan Telegram pada komputer mereka harus mengikuti langkah-langkah ini untuk menggunakan tag spoiler:

 1. Buka aplikasi Telegram.
 2. Pergi ke kumpulan atau saluran tempat anda ingin menghantar mesej yang mengandungi spoiler.
 3. Taipkan mesej dalam medan dan pilih perkataan yang ingin anda sembunyikan.
 4. Klik kanan pada perkataan yang dipilih dan pilih Pemformatan daripada menu yang muncul pada skrin.

 5. Pilih Spoiler.
 6. Tekan Enter untuk menghantar mesej.

Perkataan yang dipilih akan dikelabukan pada komputer Windows dan digelapkan pada Mac. Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan tag spoiler, anda boleh memudahkan prosesnya. Gunakan Ctrl + Shift + P pada komputer Windows dan “Cmd + Shift + P” pada Mac untuk menggunakan pemformatan spoiler.

Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram pada iPhone

Jika anda menggunakan Telegram pada iPhone anda, anda akan gembira mengetahui bahawa anda boleh menggunakan tag spoiler. Semasa mengaksesnya hanya memerlukan beberapa langkah, anda perlu lebih berhati-hati untuk tidak terlepas satu atau dua perkataan kerana anda perlu menekan lama teks.

Ikut arahan di bawah untuk menggunakan tag spoiler dalam Telegram pada iPhone anda:

 1. Buka Telegram aplikasi.
 2. Cari kumpulan atau saluran tempat anda ingin menghantar mesej dengan tag spoiler.
 3. Masukkan mesej dalam medan dan tekan dan tahan perkataan yang ingin anda tutupi. Langkah ini memerlukan ketepatan kerana anda tidak mahu terlepas perkataan tertentu.
 4. Menu pemformatan Telegram akan muncul secara automatik. Pilih BIU.
 5. Pilih Spoiler.
 6. Tekan anak panah biru untuk menghantar mesej dan ia akan dipaparkan sebagai awan berbutir.

Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram pada Peranti Android

Telegram telah menyediakan ciri tag spoilernya di semua platform, termasuk Android. Jika anda mempunyai peranti Android dan ingin menggunakan teg spoiler, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan Telegram aplikasi.
 2. Masukkan kumpulan atau saluran tempat anda ingin menyiarkan mesej yang mengandungi spoiler.
 3. Taipkan keseluruhan mesej dan pilih perkataan yang ingin anda sembunyikan. Berhati-hati kerana mudah untuk meninggalkan satu atau dua perkataan.
 4. Menu pemformatan terbina dalam akan muncul. Pilih Spoiler.
 5. Ketik butang hantar dan perkataan yang diformatkan akan muncul sebagai awan berbutir.

Cara Menggunakan Tag Spoiler dalam Telegram pada iPad

Ciri tag spoiler Telegram tersedia untuk semua pengguna iPad. Begini cara menggunakan pilihan yang berharga ini:

 1. Buka Telegram aplikasi.
 2. Cari saluran atau kumpulan tempat anda ingin menghantar mesej dengan tag spoiler.
 3. Taip mesej yang ingin anda hantar dan gunakan jari anda untuk memilih perkataan yang anda ingin sembunyikan. Semak semula untuk memastikan anda memilih perkataan yang betul.
 4. Pilih BIU daripada menu yang dipaparkan pada skrin.
 5. Pilih Spoiler.
 6. Ketik anak panah biru untuk menghantar mesej anda dan teks yang dipilih akan dipaparkan sebagai awan berbutir.

Soalan Lazim

Bolehkah orang lain melihat mesej saya apabila mereka menerima pemberitahuan mengenainya?

Apabila anda menggunakan pemformatan spoiler, ia segera digunakan pada pemberitahuan. Oleh itu, anda tidak perlu risau tentang pengguna lain melihat kandungan yang tidak ditapis daripada pemberitahuan itu.

Bagaimanakah saya boleh melihat mesej spoiler dalam Telegram?

Jika seseorang menggunakan pemformatan spoiler untuk rancangan TV atau filem yang anda tidak berminat, anda boleh mengalih keluar format tersebut. Apa yang anda perlu lakukan ialah ketik atau klik pada mesej untuk mendedahkan teks tersembunyi.

Apakah yang boleh saya lakukan jika saya secara tidak sengaja mendedahkan mesej yang mengandungi spoiler?

Memandangkan anda boleh melihat mesej spoiler dengan hanya satu ketikan atau klik, ramai orang melakukannya secara tidak sengaja. Malangnya, Telegram pada masa ini tidak mempunyai pilihan untuk menyembunyikan teks semula. Anda boleh keluar dari kumpulan atau saluran dan kembali kepadanya, walau bagaimanapun, dan pemformatan akan ditetapkan semula.

Escape the Spoiler on Telegram

Jika anda tidak mempunyai peluang untuk menonton episod terbaharu rancangan TV kegemaran anda atau filem hangat terkini, anda pasti mahu menjauhkan diri daripada spoiler. Ini boleh menjadi sukar melainkan anda memutuskan untuk melupakan Internet sama sekali. Nasib baik, Telegram mempunyai pilihan tag spoiler, jadi anda boleh menikmati aplikasi tanpa perlu risau tentang membaca sesuatu yang anda tidak mahu tahu lagi.

Berapa kali anda terjumpa spoiler dalam talian? Adakah anda berhati-hati semasa membincangkan rancangan TV dan filem terkini di internet? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.