Cara Menggunakan Telefon Anda sebagai Pembesar Suara untuk PC atau Laptop Anda

78

Anda berada di tengah-tengah beberapa kerja penting yang anda perlukan untuk mendengar audio yang bersih. Malangnya, pembesar suara komputer anda tidak akan berfungsi lagi. Atau mungkin anda berada di tengah-tengah filem yang menarik, dan pembesar suara komputer riba anda menyerah kepada anda.

Cara Menggunakan Telefon Anda sebagai Pembesar Suara untuk PC atau Laptop Anda

Jadi, apa yang anda lakukan sekarang? Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi anda boleh menggunakan telefon Android anda sebagai pembesar suara untuk PC atau komputer riba anda. Anda juga boleh menggunakan iPhone anda sebagai pembesar suara dengan bantuan apl pihak ketiga.

Tidak kira telefon anda, kami akan membincangkan cara menggunakannya sebagai pembesar suara untuk komputer anda dalam artikel ini.

Cara Mengubah Telefon Android Anda Menjadi Pembesar Suara Menggunakan Wifi

Dengan memuat turun apl pihak ketiga dan mengikut langkah di bawah, anda boleh menetapkan telefon Android anda sebagai pembesar suara untuk komputer riba atau PC anda.

gunakan telefon anda sebagai pembesar suara untuk pc atau komputer riba anda

1) Muat turun Apl Pihak Ketiga

Halaman Gedung Google Play SoundWire

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun apl pihak ketiga yang akan membantu anda menukar telefon anda kepada pembesar suara. Terdapat beberapa aplikasi yang tersedia, termasuk AudioRelay dan SoundWire. Kami mengesyorkan anda menggunakan SoundWire. Anda boleh memuat turunnya dari Gedung Google Play. Ia adalah aplikasi percuma dan sangat mudah digunakan.

2) Muat turun Versi Desktop

Memandangkan anda telah memuat turun SoundWire pada telefon Android anda, anda juga perlu memuat turun versi desktop apl tersebut. Anda boleh melakukannya dengan pergi ke Pelayan SoundWire dan memuat turun fail yang dizip. Anda perlu menyahzip fail dan memasang apl pada komputer anda.

3) Sambungkan Kedua-dua Peranti ke Wifi yang Sama

Anda perlu memastikan bahawa kedua-dua peranti anda disambungkan ke rangkaian wifi yang sama. Itulah pra-syarat utama, dan kaedah ini tidak akan berfungsi sebaliknya. Sekiranya anda tidak mempunyai wifi, anda boleh menggunakan hotspot telefon anda untuk menyambungkan desktop atau komputer riba anda ke Internet.

4) Buka Apl Pada Kedua-dua Peranti

Buka apl SoundWire pada telefon anda dan Pelayan SoundWire pada komputer atau komputer riba anda.

5) Jika Ia Belum Disambungkan, Pautkan Peranti Bersama

Jika anda telah mengikuti semua langkah yang dinyatakan di atas dengan betul, kemungkinan kedua-dua peranti akan bersambung serta-merta. Jika ini tidak berlaku atas sebab tertentu, walau bagaimanapun, anda perlu memasukkan alamat pelayan secara manual. Anda boleh melakukan ini dengan menyalin alamat pelayan daripada apl pada PC anda dan memasukkannya pada telefon anda.

Selepas melakukan ini, ketik ikon SoundWire pada telefon anda. Itu sahaja; telefon anda sepatutnya berfungsi sebagai pembesar suara sekarang.

cara menggunakan telefon sebagai pembesar suara untuk pc atau komputer riba anda

Cara Mengubah Telefon Android Anda Menjadi Pembesar Suara Menggunakan Sambungan USB

Anda juga boleh menggunakan telefon anda sebagai pembesar suara dengan menyambungkan telefon anda ke komputer/komputer riba menggunakan kabel USB. Anda memerlukan internet untuk proses ini juga berfungsi, tetapi anda tidak memerlukan rangkaian wifi. Data selular telefon anda sepatutnya mencukupi.

1) Buat Rangkaian

  1. Sambungkan telefon anda ke komputer riba atau komputer anda menggunakan kabel USB.
  2. Kemudian, pergi ke pilihan Tetapan pada telefon anda.
    Widget Tetapan Android
  3. Seterusnya, ketik pada Rangkaian & Internet.

2) Dayakan Peranti

  1. Sekarang, ketik Hotspot dan Penambatan; ia juga mungkin dilabelkan sebagai Hotspot Mudah Alih dan Penambatan.
  2. Kemudian, pilih penambatan USB.
    Tetapan Penambatan Android

3) Sambungkan Peranti

Sekali lagi, buka aplikasi SoundWire pada telefon dan PC anda dan ikuti langkah kelima yang dinyatakan sebelum ini dalam artikel. Telefon anda sepatutnya berfungsi sebagai pembesar suara sekarang.

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Memiliki iPhone?

Malangnya, tiada apl percuma tersedia di Apple Store yang akan membantu menukar iPhone anda kepada pembesar suara untuk komputer riba atau PC anda untuk jangka panjang. Walau bagaimanapun, jika anda tidak keberatan membayar, anda boleh menggunakan aplikasi yang dipanggil iSpeaker. Walau bagaimanapun, kualitinya tidak boleh disahkan secara bebas.

Jika anda cuba menggunakan iPhone anda sebagai pembesar suara untuk Mac atau iMac jangka pendek anda, terdapat beberapa berita baik. Terdapat apl percuma yang dipanggil Airfoil Satellite yang akan membantu anda.

1) Muat turun Satelit Airfoil

Muat turun Satelit Airfoil apl pada iPhone anda. Anda perlu memuat turun versi pasangannya pada anda Mac atau iMac. Malangnya, versi macOS ialah versi percubaan dan hanya membenarkan sepuluh minit mendengar setiap sesi. Jadi, jika anda ingin menggunakan iPhone anda sebagai pembesar suara selama lebih daripada sepuluh minit pada satu-satu masa, kaedah ini bukan untuk anda.

Itu bukan bermakna audio akan berhenti mengalir dari telefon anda selepas sepuluh minit, tetapi kualiti bunyi akan merosot dengan ketara.

2) Sambungkan Dua Peranti ke Wifi yang Sama

Sekarang anda perlu menyambungkan kedua-dua peranti. Anda perlu menyambungkan kedua-duanya ke rangkaian wifi yang sama, seperti yang anda perlu lakukan jika anda memiliki telefon Android.

3) Buka Apl dan Sambungkan Peranti

Buka apl Airfoil Satellite pada Mac dan iPhone anda. Pada apl Mac Airfoil, klik pada Pembesar Suara. Anda kini perlu memilih nama iPhone anda daripada senarai. Kedua-dua peranti kini harus disambungkan.

4) Pilih Peranti Output

Anda perlu mengikuti langkah terakhir ini kerana anda masih perlu memilih sumber untuk audio anda. Anda harus menetapkan iPhone anda sebagai peranti output. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik Sumber di sudut kiri atas apl.

cara menggunakan telefon anda sebagai pembesar suara untuk pc atau komputer riba anda

5) Jika Perlu, Pasang Ace

Jika anda cuba memainkan sesuatu menggunakan penyemak imbas Safari, contohnya, Mac anda akan menggesa anda dengan mesej daripada apl macOS yang memberitahu anda bahawa anda perlu memasang Enjin Tangkap Audio. Klik pada Pasang Ace.

Melakukannya akan membuka tetingkap lain yang akan memberitahu anda apa itu ACE dan cara ia berfungsi. Ia agak mudah untuk dinavigasi, dan anda sepatutnya boleh memasangnya tanpa keraguan.

6) Cari Peranti dalam Airplay

Sekarang, cari Peranti Airplay. Ketik pada nama iPhone anda pada menu ini, dan anda sudah bersedia untuk mula menggunakan iPhone anda sebagai pembesar suara untuk mesin macOS anda.

Selamat Menstriman Audio!

Semoga artikel ini bermanfaat. Walaupun ia tidak begitu biasa untuk menghantar audio dari komputer ke telefon, ia boleh dilakukan. Dalam kes Android, ia adalah percuma dan mudah, manakala perkara menjadi lebih rumit dalam kem iOS/macOS.

Adakah anda berjaya menghantar audio daripada komputer riba atau PC anda ke telefon anda? Adakah anda menghadapi sebarang masalah sepanjang perjalanan? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar daripada anda.