Cara menggunakan telefon anda untuk mendengar seperti kucing

69
apple airpods 2 gen hero apple 01
© Apple

Dunia di sekeliling kita dipenuhi dengan bunyi yang indah, kebanyakannya sangat halus sehingga telinga kita tidak pernah mendengar! Dalam rehat kopi hari ini, saya akan menunjukkan beberapa helah hebat yang boleh menjadikan fon telinga anda menjadi alat bantu pendengaran yang murah – dan berkos rendah!

Telefon kami mempunyai mikrofon yang cukup kuat untuk mendengar saya bercakap dua bilik di seberang rumah dan secara terang-terangan melemparkan iklan yang berkaitan beberapa jam kemudian. Jadi mereka mesti cukup kuat untuk menangkap bunyi yang paling halus. Secara tidak sengaja, saya memasuki alam alat bantu pendengaran – dan birding – di mana fungsi sedemikian mempunyai kes penggunaan utamanya. Ciri ini dilaksanakan dengan baik ke dalam iOS 15 di bawah nama Live Listen, manakala untuk peranti Android, anda memerlukan apl Google khusus yang dipanggil Sound Amplifier.

Inilah cara untuk mendengar dunia seperti Mario di aras bawah air?

Konsep ini sangat mudah: dengan mengambil bunyi daripada mikrofon dan menguatkannya dalam fon kepala anda, anda boleh mengambil bunyi yang sepadan dengan deria Geralt of Rivia yang dipertingkatkan. Penggunaan “godam” yang luar biasa mudah itu adalah banyak dan ada yang kurang bersalah berbanding yang lain.

Anda boleh menggunakan ini sebagai pengganti kepada pembiakan Bunyi Ambien yang tiada daripada banyak fon kepala, sebagai alat bantuan pendengaran kecemasan atau untuk berjalan-jalan di alam semula jadi dan cuba mendengar bunyi yang anda biasanya terlepas. Mungkin kibaran burung pipit atau desingan musang yang berangin. Saya terkejut dengan rangkaian bunyi baharu yang saya temui tanpa peralatan khas.

Dalam tema sosial, anda masih boleh mengeksploitasi pendengaran super buatan anda. Jika anda menghadapi masalah berbincang dalam persekitaran yang kuat, ini boleh membantu anda meningkatkan suara orang lain sambil mengabaikan bunyi latar belakang. Tetapi ia tidak sempurna; selalunya, bunyi boleh kedengaran tersekat-sekat, seperti anda berada di bawah air. Walau apa pun, ia adalah hobi yang menyeronokkan selama beberapa minit.

Bagaimana untuk mengaktifkan Dengar Langsung dalam iOS

Ciri strim Langsung iOS

Ciri ini disepadukan dalam iOS 15 / © NextPit

Untuk menggunakan Dengar Langsung pada iOS anda memerlukan set kepala yang serasi dan peranti iOS 14.3 dan ke atas. Selain daripada alat bantu pendengaran Made for iPhone khusus, anda juga boleh menggunakan AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, Powerbeats Pro atau Beats Fit Pro.

Dengan Dengar Langsung, anda boleh menguatkan bunyi persekitaran dan perbualan anda sambil memainkan bunyi latar belakang putih seperti bunyi hujan. Anda juga boleh melihat tahap hingar sebenar set kepala anda supaya anda tidak merosakkan telinga anda.

  1. Pergi ke Tetapan > Pusat Kawalan.
  2. Ketik pada tanda tambah hijau di sebelah Butang Pendengaran.
  3. Ketik pada Tetapan untuk keluar dan menyimpan.

Cara menguatkan bunyi pada Android anda

Android cara mendengar bunyi lebih baik

Banyak pilihan untuk penyesuaian / © NextPit

Yang menghairankan, ciri berguna seperti itu tiada daripada Tetapan Kebolehcapaian Android, yang memalukan memandangkan kegunaannya untuk orang yang mengalami masalah pendengaran. Oleh itu, kami perlu menggunakan apl Google yang berasingan untuk membuat helah kami berfungsi. Aplikasi ini dipanggil Sound Amplifier dan boleh dimuat turun melalui Gedung Google Play.

Dengan apl itu, anda boleh menguatkan semua bunyi yang diterima oleh mikrofon anda. Pada masa yang sama, ia juga termasuk gelangsar penalaan halus yang berguna untuk memfokus pada frekuensi, gelangsar rangsangan untuk mencari kelantangan tepat yang selesa dan penapis pengurangan hingar dengan tiga tahap berbeza.

Adakah anda menyukai life-hack ini? Adakah anda mempunyai orang lain untuk mengesyorkan? Beritahu saya dalam komen!