Cara menggunakan telefon lama anda sebagai monitor bayi

78
Telefon pintar NextPit sebagai monitor bayi
© NextPit

Adakah anda bimbang tentang bayi anda sepanjang masa tetapi tidak mempunyai bajet untuk melabur dalam persediaan pemantauan bayi yang betul? Tidak perlu membelanjakan banyak wang untuk memantau kumpulan kegembiraan anda dari jauh apabila terdapat cara yang lebih kos efektif untuk melakukannya sambil mengurangkan jejak karbon keseluruhan anda. Walaupun peralatan khusus peralatan pemantauan bayi boleh berharga beberapa ratus dolar atau lebih, mengapa tidak menggunakan semula telefon pintar lama itu untuk mengawasi si kecil anda? Ketahui cara anda boleh memberi nafas baharu kepada telefon bimbit lama di bawah.

  • 11 cara untuk menggunakan semula telefon pintar lama anda

Kami telah menunjukkan cara telefon pintar lama boleh digunakan semula untuk beberapa kegunaan berbeza daripada menyimpannya di dalam laci. Kini, tiba masanya untuk menukar telefon pintar lama anda kepada monitor bayi – idea ini hampir sama dengan kamera keselamatan, tetapi aplikasi yang dikhususkan untuk menonton bayi biasanya mempunyai ciri tambahan.

  • Cara menggunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera keselamatan

Jika anda telah menyediakan Alfred atau WardenCam berdasarkan cadangan rakan sekerja saya Stefan dalam pautan di atas, anda patut menyemak sama ada apl itu memenuhi keperluan anda, kerana ia termasuk ciri seperti komunikasi suara, pengesanan gerakan dan banyak lagi. Jika tidak, cadangan kami untuk mengawasi bayi anda ialah apl Cloud Baby Monitor.

Cloud Baby Monitor – Monitor bayi untuk bayi anda

Walaupun banyak apl pada asasnya berfungsi seperti WardenCam atau Alfred yang menampilkan ciri keselamatan rumah asas, apl penjagaan bayi yang berdedikasi sering menawarkan alat tambahan seperti Cloud Baby Monitor.

Selain daripada penstriman video, audio dua hala dan pilihan pengesanan gerakan, Cloud Baby Monitor menawarkan ciri lain seperti pemain audio yang boleh digunakan untuk memainkan lagu lullabies atau white noise.

Muat turun Cloud Baby Monitor untuk Android daripada Gedung Google Play

Muat turun Cloud Baby Monitor untuk iOS daripada Apple App Store

Apl ini memerlukan bayaran sekali sebanyak $4.99 (Android dan iOS) tanpa langganan bulanan. Satu had khusus Cloud Baby Monitor ialah lesen apl yang kekal terikat pada gedung aplikasi, menghalang anda daripada menggunakan apl pada iPhone dan Android secara serentak dengan satu pembelian. Selain itu, aplikasi memerlukan penciptaan akaun, tetapi proses pendaftaran adalah pantas dan hanya akan meminta kata laluan dan alamat e-mel (yang tidak memerlukan sebarang pengesahan atau pengesahan).

Penciptaan akaun membolehkan penggunaan berbilang peranti dalam ekosistem yang sama (Android atau Apple), kedua-dua untuk kamera dan untuk monitor, yang boleh berguna supaya seseorang boleh bertanggungjawab dalam mengawasi beberapa kanak-kanak secara serentak.

Monitor bayi

Apl boleh memainkan lagu untuk menidurkan bayi / © NextPit

Aplikasi ini juga menawarkan kawalan zum, serta pilihan khusus untuk operasi waktu malam, yang mengurangkan kecerahan skrin supaya ia tidak mengganggu bayi semasa mengaktifkan denyar jika penjaga ingin menyemak sesuatu dari jauh.

Membeli aplikasi daripada Apple App Store membolehkan Cloud Baby Monitor digunakan bukan sahaja pada iPhone dan iPad, tetapi juga pada peranti penstriman Apple TV dan Apple Watch.

Beberapa kelemahan apl termasuk kekurangan ciri rakaman, dengan kualiti video yang kekal lebih rendah daripada pilihan lain di pasaran, selain penyekatan makro yang cenderung muncul semasa semakan kami.

Jika mempunyai pilihan rakaman video adalah penting kepada anda, adalah wajar mempertimbangkan WardenCam seperti yang dicadangkan dalam tutorial yang mengajar anda cara mengitar semula telefon pintar lama sebagai kamera keselamatan. Jika tidak, anda sentiasa boleh mencuba beberapa alternatif aplikasi monitor bayi lain yang biasanya memerlukan pembayaran sekali atau langganan bulanan untuk pemantauan tanpa had. Cadangan lain termasuk:

Nancy Baby

Nancy Baby Monitor tidak menawarkan aplikasi untuk Apple Watch atau Apple TV, tetapi persediaan awal mengetepikan pendaftaran / © NextPit

Kedua-duanya menawarkan tempoh percubaan percuma, selepas itu jenis langganan berbeza tersedia, atau pilihan pembayaran sekali untuk penggunaan tanpa had.

Petua apabila menggunakan telefon pintar sebagai monitor bayi

Selain peralatan yang disenaraikan dalam artikel mengenai kamera keselamatan, kebimbangan lain yang sering disebut pembaca di media sosial ialah kebimbangan mengenai bateri telefon pintar itu kerana ia terletak di dalam bilik bayi. Jika boleh, keluarkan bateri telefon pintar untuk mengurangkan kemungkinan ia terbakar, atau aktifkan mod yang akan mengehadkan tahap pengecasan bateri maksimum kepada 80%, contohnya.

Satu lagi langkah yang boleh mengurangkan risiko kemalangan ialah menggunakan pengecas dengan watt rendah – seperti penyesuai 5W Apple kerana ini akan mengurangkan ketegangan pada peranti sambil mengurangkan kemungkinan terlalu panas semasa digunakan.

Untuk cadangan lain tentang cara menggunakan semula telefon pintar yang tidak digunakan, lihat artikel kami yang lain:

  • Cara menggunakan telefon pintar lama sebagai dashbcam
  • Cara menggunakan telefon Android atau iPhone anda sebagai kamera web pada PC anda

Bagaimana dengan awak? Adakah anda mengesyorkan mana-mana aplikasi lain yang boleh mengubah telefon pintar anda menjadi pengasuh bayi elektronik? Kongsi cadangan anda dengan komuniti NextPit di bahagian komen di bawah.