Cara menggunakan telefon pintar anda sebagai hotspot Wi-Fi

111
telefon pintar wifi androidpit
© shutterstock.com

Berapa kali anda perlu melakukan sesuatu pada komputer riba anda apabila anda berada di luar rumah, tetapi anda tidak mahu mengeluarkan lima dolar untuk minum kopi untuk menyedut Wi-Fi “percuma”? Penyelesaiannya mudah: hanya gunakan telefon anda sebagai penghala wayarles dan kongsi pelan data telefon anda dengan komputer riba, tablet, telefon rakan anda atau komputer meja.

Banyak telefon mampu beroperasi sebagai tempat liputan Wi-Fi mudah alih – susun atur dan pilihan mungkin berbeza sedikit dari pengeluar ke pengeluar. Sangat mudah untuk menyediakan keupayaan untuk berkongsi data, dan sebaik sahaja anda menggunakannya beberapa kali, anda akan tertanya-tanya mengapa anda pernah menganggap tempat liputan Wi-Fi sebenar diperlukan. Hanya pergi ke Tetapan > Rangkaian & internet > Hotspot dan Penambatan. Bergantung pada UI anda, laluan yang tepat mungkin berbeza sedikit.

Di bawah Hotspot dan penambatan, anda akan menemui banyak pilihan yang mungkin anda tidak pernah lihat sebelum ini, dan anda juga akan mengetahui bahawa berkongsi sambungan Wi-Fi pada Android adalah mudah.

penambatan hotspot pai android

Menyediakan tempat liputan Wi-Fi adalah mudah / © NextPit

Bagaimana untuk menyediakan Hotspot Wi-Fi Mudah Alih

Di bahagian tengah anda akan menemui acara utama: Hotspot Wi-Fi Mudah Alih dan Sediakan Hotspot Wi-Fi. Jika anda tidak mahu menggunakan persediaan lalai (atau tidak tahu apa nama tempat liputan mudah alih itu), maka anda perlu pergi ke Sediakan Hotspot Wi-Fi terlebih dahulu. Sudah ada nama sambungan dan kata laluan lalai, tetapi anda boleh menamakan semula atau menukar kata laluan kepada apa sahaja yang anda pilih. Setelah anda menyediakan Hotspot Wi-Fi anda, cuma ketik kotak semak/togol yang lain di sebelah Hotspot Wi-Fi Mudah Alih dan kongsi. Cuma cari nama rangkaian itu dalam senarai sambungan Wi-Fi peranti anda yang lain dan log masuk.

penambatan hotspot pai android2

Namakan hotspot anda dan tetapkan kata laluan mengikut kehendak anda / © NextPit

Perlu diingat bahawa tidak semua orang mempunyai pelan data tanpa had dan menggunakan komputer riba pada pelan data mudah alih boleh mengunyahnya dengan cepat. Komputer riba anda tidak akan menggunakan versi mudah alih tapak web yang anda lawati, jadi berhati-hati dan hanya gunakan telefon anda sebagai tempat liputan mudah alih apabila ia benar-benar perlu. Lima dolar untuk minum kopi tidaklah teruk apabila anda membandingkannya dengan lebihan caj data daripada pembawa anda.

Cara berkongsi data dengan Penambatan USB

Penambatan USB membolehkan anda menggunakan sambungan data telefon anda dengan kabel USB. Ini bermakna anda boleh mengecas telefon anda pada masa yang sama seperti berkongsi sambungan data yang stabil dengan, katakan, komputer riba anda. Ia berkemungkinan besar akan dikelabukan tetapi apabila anda menyambungkan telefon anda ke peranti atau komputer lain melalui USB, ia akan tersedia.

HotSpot WiFi AndroidPIT 2

Menu penambatan (kiri) dan sambungan USB dan Bluetooth yang diaktifkan (kanan) / © NextPit

Cara berkongsi data mudah alih dengan Penambatan Bluetooth

Di bahagian bawah, terdapat Penambatan Bluetooth, yang pada asasnya adalah perkara yang sama seperti di atas, tetapi sebaliknya menggunakan Bluetooth untuk berkongsi internet. Sudah tentu, penambatan jenis ini juga membolehkan anda memindahkan data dan fail lain melalui sambungan USB atau Bluetooth. Sememangnya, dalam keadaan kedua anda perlu menghidupkan Bluetooth anda dan dipasangkan ke peranti lain untuk berkongsi internet anda melalui jenis sambungan ini. Ini akan membolehkan anda berkongsi data antara telefon, atau mana-mana peranti Bluetooth lain.

Pernahkah anda menggunakan telefon pintar anda sebagai hotspot Wi-Fi? Adakah anda tahu cara berkongsi Wi-Fi daripada Android sebelum ini? Beritahu kami dalam ulasan.