Cara menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera web secara wayarles atau melalui USB

12
Telefon pintar sebagai webcam nextpit
© nextpit

Adakah kamera web pada komputer riba anda menghantar video berkualiti rendah, atau adakah anda menggunakan PC desktop yang tidak mempunyai kamera? Begini cara anda boleh menyambungkan telefon pintar anda dengan mudah dan menggunakannya sebagai kamera web untuk panggilan video dan vlog. NextPit menunjukkan cara anda boleh melakukannya secara wayarles atau melalui kabel USB standard.

Telefon pintar pada masa kini datang dengan kamera yang sangat baik, dan mikrofon terbina dalam juga lebih mampu untuk menyampaikan kualiti audio yang betul. Oleh itu, masuk akal untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera web pada komputer riba atau PC anda. Jika itu yang anda fikirkan, anda telah datang ke tempat yang betul!

Dalam tutorial ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera web pada PC anda, dengan pilihan untuk melakukannya secara wayarles atau melalui kabel. Dalam setiap kes, anda perlu memuat turun aplikasi percuma. Memandangkan panduan ini berfungsi dengan telefon pintar Android dan iOS, saya akan membahagikan tutorial ini seperti berikut:

Isi kandungan:

  1. Menggunakan telefon pintar Android sebagai kamera web

    1. berwayar
    2. Wayarles melalui WLAN atau Bluetooth
  2. Gunakan iPhone sebagai kamera web
  3. Petua pro: Beli tripod telefon pintar

Sudah tentu, keseluruhan artikel ini amat praktikal jika anda memasang telefon pintar anda secara kekal sebagai kamera web. Adakah anda masih mempunyai telefon pintar lama yang tidak digunakan? Baca lebih lanjut mengenai kitar semula telefon pintar lama dalam artikel yang dipautkan.

Gunakan telefon pintar Android anda sebagai kamera web

Pada pendapat saya, aplikasi webcam terbaik untuk Android ialah “DroidCam – Webcam untuk PC”. Aplikasi ini tersedia secara percuma di Gedung Google Play. Klik pada pautan di bawah untuk memuat turunnya ke telefon pintar anda:

Selepas pemasangan, apl akan melancarkan wizard pemasangan. Jika anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan, kami akan melalui langkah-langkah bersama-sama di bawah. Oh ya, anda masih perlu memberikan akses kepada kamera telefon pintar dan mikrofon untuk apl itu, dan setelah selesai, anda boleh pergi.

berwayar

Sebaik sahaja anda telah memasang aplikasi, anda boleh mengetepikan telefon pintar anda buat sementara waktu. Untuk Droidcam berkomunikasi dengan PC anda, ia memerlukan pelanggan. Ini tersedia sebagai muat turun percuma untuk sistem pengendalian Linux dan Windows melalui halaman utama pembangun.

Pasang klien dan kemudian alihkan perhatian anda kepada telefon pintar anda. Untuk Droidcam mencari telefon pintar anda sebagai kamera web, anda perlu mendayakan penyahpepijatan USB dalam tetapan pembangun. Jika anda tidak tahu cara membuka kunci tetapan pembangun pada telefon pintar Android anda, anda boleh mengetahui dalam arahan yang dipautkan.

DroidCam 02 NextPit

Untuk menggunakan Droidcam, anda perlu mendayakan penyahpepijatan USB pada telefon pintar anda / © Droidcam / Petikan Skrin: NextPit

Selepas itu, telefon pintar anda sepatutnya muncul dalam senarai peranti untuk Droidcam jika ia disambungkan ke PC anda melalui USB. Pastikan telefon pintar anda turut mendayakan perkongsian data. Jika ia hanya mengecas, anda perlu mendayakannya melalui bar pemberitahuan.

Sekarang, Droidcam sepatutnya mencari telefon pintar anda – dan sebaik-baiknya, anda boleh melihat desktop anda sekarang melalui aliran video dalam program ini. Jika tidak, pastikan Droidcam berjalan pada telefon pintar dan PC anda. Ngomong-ngomong, ini adalah cara ia perlu kekal juga untuk digunakan dengan Skype, Google Meet dan apl lain yang serupa.

DroidCam NextPit

Anda boleh memuat turun klien Droidcam secara percuma di Internet / © Droidcam / Petikan Skrin: NextPit

Dalam tetapan program sembang video anda di bawah “Kamera”, anda kini boleh bertukar kepada salah satu penyenaraian Droidcam dan mula membuat panggilan.

Tanpa wayar

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, keseluruhan persediaan boleh menjadi wayarles. Kelebihan untuk ini adalah jelas – tidak perlu menyambungkan telefon pintar anda ke komputer, membolehkan anda bergerak sambil memberikan fleksibiliti tambahan. Kelemahan di sini ialah, sekiranya anda kehabisan bateri apabila anda menggunakan Droidcam tanpa kabel USB, anda tidak akan mempunyai webcam untuk bermain lagi! Persediaan juga sangat mudah dilakukan, yang merupakan perkara yang baik.

DroidCam NextPit 03

Terima kasih kepada Droidcam, anda boleh menyambungkan telefon pintar anda ke PC anda secara wayarles / © Droidcam / Petikan Skrin: NextPit

Dalam aplikasi Droidcam, anda perlu mencari alamat IP Wi-Fi telefon pintar anda dan memasukkannya ke dalam medan yang sepadan dengan klien PC. Sekarang, beralih kembali ke apl sembang video anda dan pilih Droidcam sebagai kamera web pilihan anda. Sekali lagi, ini hanya akan berfungsi jika perisian berjalan pada kedua-dua telefon pintar dan PC.

Petua: Droidcam juga menyediakan suapan video melalui alamat IP, yang boleh anda lihat melalui penyemak imbas anda. Oleh itu, anda boleh menggunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera keselamatan atau anda boleh menonton bagaimana kentang goreng dibakar dalam ketuhar dari meja anda. Berguna!

Menggunakan iPhone anda sebagai kamera web

Pada iPhone anda, prosedurnya serupa dengan pada Android. Kami mengesyorkan menggunakan apl “EpocCam HD Webcam”, yang membenarkan resolusi 640 x 480 piksel pada 30 bingkai sesaat dalam versi percuma. Ini sepatutnya mencukupi untuk panggilan video. Anda boleh memasang aplikasi melalui pautan berikut:

Seperti Droidcam, anda perlu memuat turun klien PC, dan apa yang anda tahu? Terdapat juga versi untuk MacOS. Cuma ikut pautan di bawah dan muat turun EpocCam untuk Mac anda:

Menyambung peranti akan menjadi lebih mudah sedikit daripada melakukannya pada Android, kerana anda tidak perlu mendayakan penyahpepijatan USB. Sebaliknya, dua pelanggan EpocCam hanya akan menyegerak sendiri dan menyediakan aliran video selepas beberapa ketika. Sekarang beralih kembali kepada pelanggan sembang video anda dan pilih perisian sebagai kamera web anda.

Petua: Beli tripod telefon pintar

Nah, adakah menyediakan telefon pintar anda sebagai kamera web berfungsi seperti yang dikongsi dalam petua di atas? Jika ya, saya ada satu pro-tip terakhir untuk anda. Beli tripod telefon pintar dan letakkan di atas meja anda. Dengan cara itu, anda tidak perlu memegang telefon pintar anda di tangan anda sepanjang masa dan ia tidak akan bergoncang sebanyak mana apabila anda membuat Skyping atau berada di tengah-tengah panggilan persidangan video.

Apakah pendapat anda tentang penyelesaian ini untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera web? Adakah anda akan menggunakannya untuk panggilan video akan datang atau adakah anda rasa ia terlalu menyusahkan?